Verpakkingen kunnen zó verwarrend zijn. “Omgea 3 ei” of “Maïsei” klinken best gezond, toch? Wat betekenen ze nou allemaal en hoe weet ik of mijn ei écht biologisch is?
De simpelste regel is door het doosje te openen en te kijken naar het éérste cijfer waarmee de code begint dat op het ei is gedrukt.
Wanneer dit een 0 is, dan is het ei biologisch!
Hoe hoger het getal, hoe ‘slechter’ de kip heeft geleeft. Oftewel: hoe lager, hoe diervriendelijker. De codes lopen van 0 tot 3 en zien er ongeveer zo uit: 0 NL 12345 (dit zou dus een biologisch ei zijn). Even op een rijtje wat de 0 tot 3 inhouden:
Code 0 Biologisch
Ruimte?: Kippen hebben de ruimte, maximaal 6 kippen per m² stalopppervlakte.
Wat hebben ze?: Strooisel, een legnest en een zitstok. De kippen kunnen de hele dag naar buiten op een groene wei waar ze minimaal 4m² per dier hebben.
Verwijderen snavelpunt?: is verboden!
Code 1 Scharreleieren met vrije uitloop
Ruimte?: Kippen hebben de ruimte, maximaal 9 kippen per m².
Wat hebben ze?: Strooisel, een legnest en een zitstok. Kippen kunnen de hele dag naar buiten en hebben daar minimaal 4m² per dier.
Verwijderen snavelpunt?: mag hier wel.
Code 2 Scharreleieren
Ruimte?: Kippen hebben de ruimte, maximaal 9 kippen per m² staloppervlakte.
Wat hebben ze?: Strooisel een legnest en een zitstok. Kippen kunnen niet naar buiten. Wel kunnen ze op verschillende hoogteniveaus verblijven.
Verwijderen snavelpunt?: is toegestaan.
Code 3 Kooi-eieren
Ruimte?: Kippen hebben weinig ruimte, 18 kippen per m² (!!!!) staloppervlakte. Ze zitten in kooien van gaas met een schuine bodem, waardoor eieren uit de kooi rollen.
Wat hebben ze?: Géén strooisel, geen legnest, geen zitstok.
Verwijderen snavelpunt?: is toegestaan.
Goed nieuws, sinds 2012 zijn Kooi-eieren (code 3) verboden in Nederland! 🙂
En dan de uitspraken op de verpakkingen:
- Maïsei (voer met maïs)
- Volarenei (voer met volkoren granen)
- Zonnebloemei (voer met zonnebloempitten)
- Viergranenei (voer met 4 granen)
- Columbus-ei/Omega-3 ei (voer met oliën, rijk aan omega-3)
Deze uitspraken op verpakkingen zeggen dus niets over hoe de kip heeft geleefd, maar alleen over het voedsel dat de kip heeft gehad. Kijk echt even naar de code om de diervriendelijkheid te achterhalen!
Tip: Weet je niet meer zeker of je ei nog eetbaar is? Leg het ei in een kommetje water met zout, blijft het ei drijven? Dan is het ei niet goed meer: weggooien!
Tip: Misschien klinkt dit voor velen heel logisch; maar eet je ei nooit rauw. (Sommige verwerken rauwe eiwitten in een shake). Hiermee kun je besmet raken met salmonella.
Wist je dat? een kip of leghen na 2 jaar te oud is om te leggen. Ze worden dan geslacht en verwerkt in soepen en bouillns.
1 comment
Hoi Teni,
Bedankt voor dit artikel, maakt mij toch bewuster en daar komt mijn vraag natuurlijk ook door. Weet jij ook of de voeding van kippen per categorie (0 t/m 3) verschilt? En of de kippen ook biologisch voeding krijgen?