Probeer je af te vallen en heb je alsmaar honger? Dit is echt onnodig, en ik zal je vertellen waarom je geen honger zou moeten hebben om toch af te blijven vallen.
Het komt altijd wel eens voor dat je een hongergevoel zult hebben, of je nu op dieet bent of niet. Het is een compleet natuurlijk signaal dat je hersenen naar je lichaam sturen. Wanneer je deze signalen negeert, vooral voor een langere periode, zal dit een negatief effect hebben op je lichaam en vooral ook op het afvallen. Juist wat je niet wilt!
Restrictie leidt tot bingen en eetstoornissen
Restrictie van eten is vaak geassocieerd met afvallen. Veel mensen gaan er al van uit dat je deze gevoelens van honger moet hebben om af te kunnen vallen. Maar eigenlijk maak je van jezelf een tikkende tijdbom door restricties op eten te liggen, je verlangen naar eten zal steeds groter worden tot je het niet meer kunt weerhouden.
Uiteindelijk zul je gaan bingen omdat je zolang je rug hebt gekeerd richting voedsel. Je neemt drie stappen vooruit (hele ongezonde stappen!) en vervolgens weer 3 stappen terug, wees niet verbaasd waarom je niet afvalt als het op deze manier gaat. Is het niet een goed idee om de middenweg te nemen? Het zal wat langzamer gaan, maar je zult je lichaam voeden zodra je honger hebt.
Honger heeft een negatief effect op je stofwisseling
Wanneer je aan het afvallen bent zijn er enkele hormonen die ineens meer onder de aandacht worden gebracht in je lichaam (onder andere leptine). Deze hormonen geven aan wanneer het tijd is om te eten, maar sturen ook signalen wanneer je verzadigd bent.
Wanneer je verzadigd bent, krijt je lichaam meerdere signalen dat je gevoed bent. Als je lichaam in deze staat (verzadigd, gevoed) zit, dan kan je lichaam veel gemakkelijker zijn vetreserves loslaten. Hetzelfde geldt ook omgekeerd; wanneer je constant honger hebt, merkt je lichaam dat er te weinig “brandstof” is en dit voorlopig ook niet gaat komen, dus gaat je lichaam zich vasthouden aan het vet, voor het geval van nood.
Honger is geen gevoel om te tolereren
Laten we eerlijk zijn. Niemand kan hongergevoelens voor een lange periode tolereren. Gezond leven en een gezond lichaam behouden betekent niet dat je continu in strijd moet zijn met hongergevoelens. Het hongergevoel zou niet de hele dag in je hoofd moeten zitten. Constant aandacht besteden aan je buik is fysiek en emotioneel uitputtend. Probeer de strijd niet aan te gaan, je zult altijd verliezen aan het eind.
Honger is de manier van je lichaam om je te vertellen dat je iets nodig hebt
Heb je ooit echt stil gestaan bij het idee honger? Het is een volkomen natuurlijk gevoel. Net zoals pijn, geluk, dorst, woede, plezier etc. Al deze gevoelens hebben een doel, net zoals honger. We negeren de andere gevoelens bijna nooit, maar wanneer het op afvallen aankomt, zijn we meer bereid om door de honger te lijden tot we het niet meer aan kunnen.
Onze lichamen weten wat ze aan het doen zijn. Honger vertelt ons dat we of te weinig voedingsstoffen in ons lichaam hebben, of te weinig calorieën (of allebei). De eerst volgende keer als je honger hebt, verzet je er dan niet tegen, maar eet een gezonde maaltijd waarbij je rekening houdt met de portiegrootte. Heb je altijd een hongergevoel? Dan is het tijd om te kijken naar je huidige voeding. Grote kans dat je je algehele calorie inname moet verhogen en voedingsmiddelen met een hoge voedingswaarde moet toevoegen.
Vergeet nooit om naar de signalen van je lichaam te luisteren. Je maakt het alleen maar erger door je er tegen te verzetten.
2 comments
Goed artikel weer! Ik vroeg me af hoe jij aankijkt tegen de verschillende ‘cyclussen’ die je vertering blijkt te hebben. In dit artikel geven ze als voorbeeld dat je na 12:00 s’middags geen fruit meer zou mogen eten door zo’n cyclus. http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/29151-een-gezonde-manier-van-eten.html
Misschien leuk voor een volgend artikel? 🙂 Denk dat veel mensen wat aan je opinie hebben.
Bedankt voor je bericht Kim!
Aw goed punt zeg! Ik ben sowieso geen fan om elke mens, met elk een ander voedingspatroon, dag-nacht-ritme, lichaamssamenstelling, etc. met 1 regel te bestempelen zoals geen fruit na 12:00 uur of geen eten na 20:00 uur.
Ik heb eerlijk gezegd ook nooit van deze cyclussen gehoord, en het lijkt me ook niet te kloppen als mensen gewend zijn op totaal andere tijdstippen te eten, dan beginnen/einidgen de cyclussen toch ook op andere tijstippen? Hm. Ik ga eens bedenken hoe ik dat ga integreren in een artikel! Bedankt voor het delen! Stiekem heb ik al laten weten hoe ik erover denk :p haha