Er is me inmiddels ontzettend vaak gevraagd of ik eens in de wereld van Intermittent Fasting wil kijken en mijn mening hierover wil geven. Nu doet mijn mening er eigenlijk niet toe. Maar doet het er wel toe wat er tot nu toe wetenschappelijk is onderzocht en dus gezegd kan worden over Intermittent Fasten.
Als je nu denkt, wat is dit nou weer? Dan zal ik het in één zin proberen te vertellen:
Het is een eetpatroon waar je wisselt van periodes van eten en periodes van vasten. Het gaat er niet om welke voedingsmiddelen je eet maar wanneer je deze eet.
Mensen vallen er vanaf, bouwen spiermassa op, voelen zich energiek en zijn overtuigd dat dit een geweldige manier van eten is. Wat is waar?
Intermittent Fasten – The Basics
Er is niet één specifieke manier om deze levensstijl aan te nemen. Het belangrijkste is om in eerste instantie de dag of week los te zien van de 24-uurs klok die ooit is ingevoerd door de mens en later is gekoppeld aan eetmomenten. Eigenlijk vasten we allemaal elke dag en dat is op het moment dat we slapen (tenzij je in je slaap eet.. ).
Intermittent fasten kan al beginnen bij het uitrekken van deze vast-periode na het slapen door bijvoorbeeld het ontbijt over te slaan, je eerste maaltijd rond het middaguur te eten en vervolgens je laatste maaltijd rond een uur of 20:00. Daarna ben je weer zo’n 16 uur aan het vasten tot je eerst volgende maaltijd. Je eet dus binnen een tijdsbestek van 8 uur (tussen 12:00 en 20:00 uur). Er zijn nog talloze andere manieren, onder andere ook de “eet-stop-eet” manier waar je eens of twee keer per week vanaf je avondeten tot je volgende avondeten (24 uur) niets eet. Of de 5:2 manier waar je 2 dagen in de week rond de 500-600 calorieën eet en de overige dagen je “normale” hoeveelheid.
Nee. Je lichaam gaat niet op spaarstand. Zoals ik vaker zeg: je lichaam kent geen 24-uurs klok. Alles gaat over een periode van tijd. Dus als jij 24 uur niets eet, ga je niet de volgende dag vet opslaan omdat je lichaam denkt dat er een hongersnood is. Dat gebeurt pas na een paar weken crashdiëten, en dan hebben we het over een crashdieet waar je elke dag veel minder eet dan je nodig hebt (meestal onder de 1200 kcal per dag). Met Intermittent vasten is het niet de bedoeling dat je deze lage hoeveelheden aanneemt. Je hoeft niet eens te willen afvallen om deze levensstijl op je te nemen. Als je dat wel wilt, is het even uitrekenen hoeveel kcal je over een bepaalde periode (zoals een week) mag hebben, en deze deel je dan anders in.
Voor veel mensen kan dit al klinken als een nachtmerrie. Omdat het het gevoel kan geven dat je constant honger hebt. Het belangrijkste om te begrijpen is dat dit ten eerste géén crashdieet is, je eet nog steeds dezelfde hoeveelheid maar dan binnen een bepaalde tijd. Dit zorgt er dus voor dat de honger die je in het begin zult ervaren, na een tijdje verdwijnt tijdens de periodes dat je aan het vasten bent. In tegenstelling tot een dieet, waar je “de hele dag door” of “om de zoveel uur” iets mag eten, maar uiteindelijk flink minder in calorieën. Dat is pas een marteling; alsof je 10 keer per dag je discipline moet testen met een klein beetje voedsel wat je niet helemaal verzadigd achterlaat (sowieso een slecht idee om te diëten als je wilt afvallen 😉 )
Tijdens het vasten kun je wel water, koffie en thee drinken maar mag je dus niet eten. Alhoewel er zoveel verschillende manieren zijn om te vasten dat er ook manieren zijn waar je een klein beetje eten mag hebben.
Waarom doen mensen het?
Belangrijk om eerst te weten waarom mensen deze levensstijl aannemen en daarna te kijken naar of het werkt. Intermittent vasten wordt veelal ingezet om af te vallen, om energieker te zijn, om gezonder en fitter de dag door te komen, ziektes tegen te gaan en om langer te leven.
Klinkt als een magische pil dit.. Niet?
Werkt het?
Als je me dit 5 jaar geleden had gevraagd, dan had ik mijn wenkbrauwen opgetrokken en gezegd “volgens mij is dit een nieuwe hype”. Maar onderzoek laat zien dat Intermittent vasten echt bizar goed werkt. Maar echt. Niet normaal. Uit de volgende onderzoeken komt naar voren dat het een krachtige werking kan hebben op je lichaam, je hersenen en het je misschien wel helpt om langer te leven (1)(2)(3). Dus het gaat hier niet alleen om afvallen, maar om veel meer!
Wanneer je aan het vasten bent, gebeuren er verschillende dingen op moleculair niveau in je lichaam. Je lichaam verandert de hormoon levels die invloed hebben op je vetopslag en vetverbranding. Ook heeft het vasten invloed op herstelprocessen en je genen.
- HGH hormoon (Human Growth Hormone): Dit is een hormoon dat helpt om spieren op te bouwen en vet te verbranden. Dit hormoon kan alleen werken als er géén tot nauwelijks insuline aanwezig is in je bloed. Zodra je iets eet (met koolhydraten) komt er insuline in je bloed. Uit meerdere onderzoeken bleek dat de HGH levels in het bloed van mensen de pan uit vlogen (tot een vervijfvoudiging!) tijdens het vasten (4)(5)(6)(7).
- Insuline: Het hormoon dat energie naar je cellen brengt nadat je hebt gegeten, zodat je suikerspiegel weer daalt. Hoe gevoeliger je bent voor insuline, hoe beter (ik heb er veel over geschreven). Ook hier bleek dat de insuline gevoeligheid van mensen veel beter werd en er aanzienlijk minder insuline nodig was in het lijf. Hoe lager je insuline, hoe beter je vetten kunt verbranden (8).
- Cellen herstellen: Wanneer je aan het vasten bent, komt er ineens “ruimte” voor het herstel van cellen. Onder andere door autofagie, dit is een proces waarbij simpel gezegd oude en niet goed functionerende eiwitten verwijderd worden, deze eiwitten worden binnen je cellen opgebouwd (9)(10).
- Verandering in genen: Opmerkelijk genoeg vonden er ook veranderingen plaats in de functie van de genen die invloed hebben op de levensduur en tegen ziektes beschermen (11)(12).
Beter voor je gezondheid?
Ook daar zijn onderzoeken naar gedaan, en ook daar zijn weer positieve uitkomsten van.
- Opvlammingen: Uit sommige onderzoeken blijkt dat de factoren die opvlammingen in je lichaam veroorzaken vermindert werden, dit zijn vaak de drijfveren van chronische ziektes (13)(14)(15).
- Gezond hart: Hier moet nog meer onderzoek naar gedaan worden, maar de eerste uitkomsten laten zien dat intermittent vaste je LDL (slecht) cholesterol kan verlagen (16)(17).
- Kanker: Ik ben heel voorzichtig met dit soort uitspraken dus wil ik even benadrukken dat de onderzoeken die gedaan zijn om de link tussen kanker en intermittent vasten te vinden alleen nog maar op dieren zijn uitgevoerd (18)(19)(20)(21), maar allemaal wel een preventief effect hadden.
- Hersenen: Intermittent vasten verhoogd een hormoon (BDNF) die gunstig is voor je hersenen waardoor je zenuwcellen kunnen groeien en beter functioneren (22)(23)(24), ook is er een kans dat dit effect je kan beschermen tegen Alzheimer (25).
- Levensduur: Deze onderzoeken zijn ook gedaan met dieren (ratten) waarbij de ratten die aan vasten deden, 36% tot 83% langer leefden (26)(27).
Afvallen
Vaak is de eerste motivatie om te vasten toch het afvallen, en met resultaat (28). Niet alleen verandert je hormoonhuishouding op een gunstige wijze voor de vetverbranding en kan het je stofwisseling op kort termijn tot zo’n 14% verhogen (29)(30). Uit dit onderzoek werden verschillende methodes van calorie-beperkt eten met elkaar vergeleken en daaruit kwam dat intermittent vasten het minst voor spierverlies zorgde (31). Belangrijk om erbij te vermelden is dat deze methode goed kan helpen bij het afvallen valt of staat bij de hoeveelheid die je eet tijdens de uren dat je niet aan het vasten bent. Als je dan ineens gaat bingen ben je natuurlijk nog verder van huis. Het is dus verstandig om deze methode uit te proberen als je van jezelf weet dat je “niet zoveel geeft” om eetmomenten en een simpele manier wilt om er minder over na te hoeven denken.
Let op,
Het feit dat je niet aan intermittent vasten doet, wil niet zeggen dat je al deze gezondheidsvoordelen direct mist. Alles omtrent je leefstijl is opgebouwd uit keuzes, gewoontes en overtuigingen. Het is onmogelijk om op alle vlakken 100% gezondheidswinst te behalen zonder dat het je dagelijkse leven in de weg zit. Als jij bijvoorbeeld 90% planten eet, behaal je een hoop gezondheidsvoordelen ten opzichte van iemand die bijvoorbeeld een Paleo leefstijl heeft (het is een voorbeeld, het zegt niet dat het eten van planten gezonder is dan Paleo, hopelijk begrijp je dat uit deze zin;) ) , en omgekeerd behaald iemand met een Paleo leefstijl misschien ook weer een hoop andere gezondheidsvoordelen. Er is geen reden om in de stress te schieten wanneer je dit artikel hebt gelezen en bang bent dat dit moeilijk vol te houden is voor je en je dus gedoemd bent op alle bovenstaande vlakken.
” Ik weet van mezelf dat ik erg veel plezier haal uit het eten en dat deze levensstijl mij in de weg kan gaat zitten om het leuk te hebben in het leven. Van koffietjes drinken, tot taartjes eten met vriendinnen, tot stapavonden met wijn en bitterballen tot experimenteren met recepten tot het wakker worden in de ochtend en me verheugen op mijn ontbijt. Het pas niet bij me. Misschien ooit, maar niet geforceerd. ” – 24 januari
Twee dagen later..
Probeerde ik het toch uit, ook doordat verschillende mensen hun mening erover gaven en zelf vertelden hoe soepeltjes zij het integreerden. Lees hier wat mijn ervaringen zijn. Het belangrijkste dat ik je altijd wil meegeven is:
32 comments
Super interessant om te lezen! Ik denk dat ik het zelf niet zou kunnen, omdat ik te veel waarde hecht aan mijn eetmomenten. Ik eet het liefst 5-6 keer op een dag 🙂
Soms snap ik er ook echt niks meer van…
Eerst is bijv. je ontbijt overslaan een RAMP voor je spijsvertering, nu blijkt het ineens weer goed te zijn…
Een 8 uurs raam lijkt mij goed vol te houden, ik ben toch niet zo’n eter in de ochtend. Maar of ik er echt van zou afvallen? Ik denk dat het inderdaad valt of staat met wat je in die 8 uur dan wél eet.
Wel een erg interessant artikel, ik had hier voorheen nog nooit over gehoord!
Ik had hier ook nog nooit over gehoord. Zeer interessant om te lezen, maar werkt het voor iedereen hetzelfde vraag ik me af…Voor mijn gevoel hangt het toch ook af van welke levensstijl en eetpatroon iemand had voordat die persoon “overstapt” naar intermittent vasten en welke resultaten je dan ziet.
Maar evengoed een bijzondere manier van leven/eten…ik betwijfel echter of het iets voor mij zou zijn. Daarvoor hou ik toch net iets teveel van (lekker) eten hihi.
Liefs!
Ongeveer 2 jaar geleden las ik voor het eerst over IF en dacht ‘dit doe ik al..’ S’ochtends had ik nooit zoveel honger en was vaak bezig dus voordat ik trek kreeg was het al bijna lunchtijd. Hartstikke fout niet ontbijten! Tenminste volgens alle kenners. Na mn dieet heb ik wel ontbeten puur om mn insuline peil te doseren maar eigenlijk had ik geen honger. Dan heb ik toch liever dat ik eet wanneer ik trek heb en dan maar iets meer in een maaltijd. Eerlijk gezegd doe ik maar wat en dat werkt voor mijn lichaam en dat is het belangrijkste.
In de islam is vasten al eeuwen geleden vast gelegd dat het gezond is voor je lichaam! Dat veel mensen zeggen dat het ongezond is blijkt zo maar weer!! Vasten hersteld je van alles!
Bij dit concept doe je het 1 of 2 dagen en daarna weer ‘normaal’ en niet een gehele periode. Denk dat daar wel verschil in zit.
Dat is niet waar wat je zegt “R”, bij IF kan je het ook je leven lang doen elke dag van 12u-20u of van 17u-22u eten. De “iceman” eet bijvoorbeeld maar 1 maaltijd per dag.
Wim Hof is nogal wisselend in hoe en wat hij eet. Ik zou daar geen definitieve uitspraak over doen.
Hij is ook experimenterend zoals velen onder ons.
Verder is het nadeel van de Ramadan dat men ook niets drinkt gedurende de dag.
Dit lijkt me niet goed voor het lichaam. En niet alleen niet goed voor de nieren.
Verder is het ook erg jammer dat men in de religie alles zo klakkeloos volgt.
Er zijn maar weinigen die de dingen in hun religie ‘im frage stellen’ om het maar zo te zeggen.
De Ramadan zo is mij verteld , word gedaan om solidair te zijn met de armen onder de mensen.
De armen hebben er veel meer aan als je ze daadwerkelijk helpt.
Ipv zelf niets gaan zitten eten. Dat is net zoiets als dieren offeren aan de Goden om ze gunstig te stemmen.
Een primitieve denkwijze die niets met de realiteit te maken heeft. Magisch denken, en hopen dat het ook gebeurd.
Buiten dat is er wat mij betreft veel teveel agressie onder de islamieten.
Zoveel wijsheid vind ik er niet .
In alle delen van de wereld roeren de leden van deze religie zich met aanslagen.
In alle delen van de wereld, waar haal je toch deze negatieve onzin vandaan?
Dit hoef je volgens mij niet iedere dag te doen. Met een paar dagen per week zou je ook al profiteren van de voordelen van deze manier van eten. Je zou het dan bijv op je vrije dagen kunnen uitproberen. Je hoeft ook niet meteen met 16 uur vasten te beginnen. Als je gewend bent om hele dag door te eten (bijv tussen 7.00 uur tot 22.00 uur), zou je ook kunnen beginnen met bijv eten tussen 7.00-20.00 uur en dan langzaamaan de eettijd beperken tot maximaal 8 uur.
Voor vrouwen is het ook anders dan voor mannen. Bij vrouwen is 14 uur vasten en 10 uur eten en bij mannen 16 uur vasten en 8 (of minder) eten.
Toevallig heeft mijn vriendin het ook een paar keer gedaan, en die eet na 8 uur niks meer en vervolgens mag ze al om 10 uur gaan eten. Ook met goede resultaten 🙂
Goed artikel!!! Ik heb een paar maanden het 5;2 dieet gedaan en het was zo ontzettend veel makkelijker dan ik dacht!! En inderdaad ik viel wel af maar ik wat daar op dat moment ook vrij heftig mee bezig, qua sport etc.
Wat goed dat je je hierin hebt verdiept, erg duidelijk ook. Maar net als wat jij zegt, die levensstijl zou mij ook enorm belemmeren. Ik wil taart eten wanneer ik wil, en ik verheug mij ‘s avonds altijd alweer op mijn ontbijtje (al is dat heel erg vroeg in de ochtend).
Lees inderdaad veel goede verhalen over IF. Voor mij zou deze methode echter niks zijn, ben altijd veel te blij als ik weer mag ontbijten ‘s ochtends 😉
Je mag eten wanneer je wilt als je maar een periode heb van 16uur niet eten, als je 8 uur slaapt is dat natuurlijk makkelijk vol te houden.
ga je wel ontbijten maar mag je niks meer naar 15:00-16:00 ‘smiddags tot de volgende ochtend
Goed dat je dit soort artikelen schrijft!
Je hebt het erover dat je lichaam geen 24 uurs klok heeft. Ik weet niet of je exact dit bedoelt, maar je lichaam heeft zeker wel een 24 uurs klok (https://en.wikipedia.org/wiki/Circadian_rhythm). Dit vindt je zowel bij afgifte van hormonen als in individuele cellen (genexpressie).
Hi Leonie, thanks voor je berichtje! Je hebt gelijk omtrent het hebben van een 24-uurs klok hoor, ik heb het hier vaker over in artikelen omtrent het binnen krijgen van een bepaalde hoeveelheid calorieën op 1 dag. Ben in dit artikel niet heel duidelijk geweest, vandaar misschien de verwarring!
Wat betreft energie inname kent je lichaam geen 24-uurs klok, als je voor klokslag twaalf uur nog je laatste reep chocolade eet, gaat deze niet mee in de berekening van die ene dag. Dat is eigenlijk wat ik bedoel, maar niet helemaal duidelijk heb verwoord!
Thanks voor je feedback!
Bedankt voor je reactie, ik snap wat je bedoelt! We hebben het inderdaad nu over verschillende dingen.
Dit is mijn 3e IF dat en mijn eating window is van 12.00u tot 20.00u en ik vind het wel best lastig nog en ben echt blij als ik om 12.00u mag eten, maar ik denk wel dat dit snel went. Daarnaast heb ik gedurende de dag veel minder trek terwijl ik normaal echt bijna ieder uur wel iets had en trek bleef houden. Werd er gek van! Dit is veel ‘rustiger’. Voel me ontspannen!
Hoi Ilse, wat bij mij heel goed werkte is dat ik om het uur of om de anderhalf uur een bakje koffie zonder toevoegingen neem. Dit stilt echt de honger en tegelijk is het goed voor de vetverbranding. Overig na een paar weken ben je er wel aan gewend en krijg je veel meer energie voor terug. Hier al 4 maanden met plezier en veel vet minder 🙂
Super interessant artikel. Was me er toevallig net in aan het verdiepen dus komt op het goede moment 🙂 weet nog niet of ik het zelf ga doen, maar heb ik in ieder geval alle info!
Ik leef al 2,5 jaar volgens het 5:2 principe en zal dat wellicht de rest van mijn leven blijven doen. Ik voel mij er super bij. De documentaire “Eat, fast and live longer” van Michael Mosley (makkelijk terug te vinden via google) is een echte aanrader voor wie dit overweegt.
Bedankt voor dit artikel, het maakt mijn “light dag” (want dat klinkt leuker dan vastendag) een stukje aangenamer! 🙂
Heel interessant! Toch heb ik er wel nog mijn twijfels over. Je lichaam kent bijvoorbeeld toch wel een 24-urenklok, heel je hormonale cyclus is hier toch op afgesteld?
Wel qua slaapritme, niet qua calorieeën of energiebehoefte 😉 ik heb het over je energiebehoefte, dit verandert ook dagelijks. De ene keer ben je actiever dan de andere keer, maar je hebt wel elke nacht dezelfde hoeveelheid slaap nodig. Dit zijn compleet verschillende dingen die samenhangen met verschillende hormonen 😉
Hallo Teni, hoe kom je erbij dat iemand die voor 90% planten een hoop gezondheidsvoordelen heeft t.o.v iemand die volgens het paleo-principe eet?
Hoi Jolanda,
Ik denk dat je dat stukje verkeerd hebt opgevat. Of eigenlijk, ik weet het zeker. Dat stuk is puur om aan te duiden dat elk voedingspatroon zijn eigen voor- en nadelen heeft en niet dat als je LETTERLIJK 90% planten eet je hier meer voordelen van ervaart dan een paleo leefstijl.
Omdat dit artikel in gaat op de voordelen van Intermittent Fasting, zijn er altijd mensen die na het lezen ervan denken: NU MOET IK DIT OOK GAAN DOEN. Daarom dat stukje eronder om aan te duiden dat je niet moet vergeten dat er zoveel verschillende manieren zijn van eten.
Begrijp je nu welk punt ik daarmee wil maken? Je vat het net te letterlijk op 😉
Ik doe het nu al 3 maanden en ik ben 15 kl afgevallen.
Het is eigenlijk heel simpel, als je niet eet val je gewoon af want na paar uur niet eten ga je pas echt vet verbranden.
Ik eet na 20:00 uur niets tot volgende dag 12 uur.
Dan begin ik bijv met soep en salade of een maaltijd en drink veel water met citroen.
En om 6 uur gewoon met de pot mee eten (ik zelf eet geen pasta, aardapels en rijst en brood maar je kan altijd wel nemen met mate)
thee mag en koffie ook maar liefst espresso (zonder suiker en melk).
Hallo Teni,
In hoeverre kan het ‘kwaad’ om ca. 30 minuten voor het slapen gaan nog een bak magere kwark te eten wanneer je dit dieet volgt? Ik heb namelijk van o.a. een fitness instructeur te horen gekregen dat als je vlak voor het slapen nog veel proteïne eet dit bevordelijk werkt voor het spierherstel, omdat spierherstel voornamelijk tijdens de rust / het slapen plaatsvindt. Zou ik bij IF het best vanaf dat moment rekenen om ca. 16u niet meer te eten, of valt dit te negeren?
Alvast bedankt voor je hulp!
Ik ben nu al even bezig met IF, twee à drie weken, denk ik. Mijn motivatie was vooral omdat ik een zwakke spijsvertering heb. Ik heb geen intoleranties, maar als ik tarwe, haver, rogge of gerst eet, of geraffineerde suiker en koemelk en afgeleiden, krijg ik ofwel een erg opgeblazen gevoel, ofwel word ik na een poosje erg moe. Onlangs had ik op korte tijd tweemaal zoveel krampen, dat ik mijn hele spijsvertering het liefst gewoon héél veel rust wou geven. Maar vermits niet eten nu ook weer geen optie is, ben ik met IF begonnen. Ik eet mijn ontbijt om 11 u ‘s morgens en stop rond 7 uur ‘s avonds met eten. Als het eens een dag wat later wordt, of ik écht niet kan wachten met ontbijten tot 11 uur -tot nu toe één keertje-, is dat geen ramp. Maar normaal gezien is het echt niet moeilijk om me aan dat tijdsvenster te houden.
En ik moet zeggen: ik voel me prima. Mijn spijsvertering heeft het veel minder lastig en ik heb nauwelijks honger. En ik voel me eigenlijk stukken fitter dan voorheen. Ik doe elke ochtend een half uur tot een uur vrij intensieve yoga en ik heb echt geen last van ‘flauwte’ omdat ik nog niks gegeten heb.
En ja, ik ben stilaan die paar kilootjes kwijt aan het geraken die ik eigenlijk nog wel kon missen, maar ik vind het veel belangrijker dat ik me fit in mijn buik voel.
Ik heb een vraagje. Stel dat ik dit wil doen, is het dan belangrijk dat je iedere dag dezelfde tijd vast houdt, zoals in dit voorbeeld: 12.00-20.00 uur eten. Of mag dit ook de ene dag van 11.00-19.00 uur en de andere dag van 14.00-22.00 uur zijn? Gaat het er dan om dat je 8 uur wel eet en 16 uur niet of ook de regelmaat hierin?
Sinds kort met pensioen en daardoor toch al een ander eetritme gevonden. Ik pas intermittent fasting nu gewoon in mijn ‘nieuwe eetpatroon” en dan kom ik op het volgende: Een vorstelijk ontbijt om acht uur en een uitgebreide ‘dunch’ ( dinner en lunch) om een uur of twee/drie. Na vier uur ‘smiddags eet ik dan niet meer. Gaat prima. Nooit honger. Kan natuurlijk alleen als je geen baan (meer) hebt.