ECHT WEL!
ECHT NIET!
ECHT WEL!
ECHT NIET!
Waar te beginnen. Ik gebruik vaak honing, dadelstroop, ahoornsiroop etc. in veel recepten die ik vervolgens label als “suikervrij”. En dan worden mensen weer boos “honing is puur suiker!”. Maar als ik een banaan gebruik, en het recept bestempel als “suikervrij” zegt niemand iets. Trouwens, over hoe awesome honing is over enkele dagen een artikel!
Als je het ene, natuurlijke, niet geraffineerde product bestempeld als suiker, dan moet je dat ook doen met het andere. En dan mag je alle producten met ook maar een gram aan koolhydraten gaan bestempelen als “niet suikervrij”. Om eens en voor al van dat gezeur af te zijn, dit artikel over suiker en waarom ik de term “suikervrij” hanteer. (Recept van bovenstaande foto is afkomstig van deze site.)
Suikers
Even voor wat achtergrond informatie. Suikers zijn de bouwstenen van koolhydraten. Koolhydraten bevatten dus in meer of mindere mate suikers die op verschillende manieren aan elkaar gekoppeld zitten. De hoeveelheid en de koppelingen bepalen in welke groep deze koolhydraten vallen. Zo heb je de zetmeel producten (aardappelen, rijst, brood, pasta) waar ook een verschil zit in de volkoren variant en niet-volkoren variant. Zo heb je de koolhydraten uit fruit. Zo heb je de koolhydraten uit snoep, koek, gebak, maar ook groente etc.
Suikers zitten dus overal en nergens in als je het zo bekijkt. Maar wanneer we aan suiker denken, denken we aan zoetigheid. Het idee dat er in een courgette ook suiker zit, is moeilijk te bevatten voor velen. Maar het zit er toch in. Ik heb wel eens een courgette gebruikt in een vegan cheesecake, niemand die wat zei over dat de courgette niet “suikervrij” was.
Ik hoor je, suiker
Ja, de ene suiker is, zoals ik aangaf, niet hetzelfde als de andere suiker omdat het een andere structuur heeft in het voedingsmiddel. Maar uiteindelijk wordt het afgebroken tot de kleinste vorm, glucose, in je lichaam. Ongeacht of het uit een courgette afkomstig is, of uit fruit. Natuurlijk snap ik ook dat als je tafelsuiker vervangt met honing of agave, dit niet per se qua suikergehalte, of nee laat ik de exacte term gebruiken; GLUCOSEGEHALTE een groot verschil maakt, maar dat is niet de achterliggende gedachte van suikervrij in mijn recepten. Wat je zelf doet, moet je zelf weten, maar dit is mijn site en ik heb dit op deze manier ingericht mét onderbouwing.
Mijn achterliggende gedachte bij het vervangen van tafelsuiker is om er iets in plaats te kiezen wat een voedingswaarde heeft. Want tafelsuiker, is zooi. Punt. En als je dit vervangt met bijvoorbeeld dadels, krijg je allemaal vitamines en mineralen mee met de zoetheid (glucose) van de dadels zelf en ja, ook honing heeft een hogere voedingswaarde dan tafelsuiker. Als je dan toch een zoet taartje of gebakje maakt, voed je jezelf ook nog eens. Zonder dat het ten koste gaat van de smaak en dus met dezelfde hoeveelheid glucose.
En als jij vindt dat dit dan niet bestempeld mag worden als suikervrij (sorry hoor, voedingspolitie?), dan mag je je eigen site beginnen en je eigen onderbouwing geven aan de term suikervrij.
“Tafelsuikervrij” werkt niet, om meerdere redenen
Feit is dat je suikervrij op verschillende manieren kunt benaderen. Ik ga mijn recepten niet “tafelsuikervrij” noemen. Waarom niet? Omdat dit ook een stukje te maken heeft met “klinkt niet lekker” maar nog belangrijker; dit zoeken mensen niet in Google. En Google is nou eenmaal mijn grootste vriend, want daar krijg ik veel bezoekers door.
Mensen die in Google zoeken naar “suikervrij” zijn niet op zoek naar een gerecht met een gebakken ei in roomboter (ja, dat is koolhydraatvrij), deze mensen zijn op zoek naar een recept zonder tafelsuiker. En dat misschien meer dan de helft van deze mensen niet begrijpt of weet dat het qua glucosegehalte niet zoveel verschilt, is het niet aan mij om hen van deze kennis te voorzien in elk recept. De verantwoordelijkheid om je kennis omtrent voedsel te vergroten ligt altijd bij jezelf. Maargoed, dit artikel zal ik nog eens gaan linken in eerdere recepten zodat het een stapje extra is.
Hopelijk voor eens en voor al duidelijk hoe ik de term suikervrij hanteer. Je kunt hierover in discussie gaan met me, maar dan gaat de discussie niet over feiten zoals voedingswaarde, maar over “hoe we mensen moeten opleiden niet misleiden” en dat is een meningsverschil. Ik wil mensen niet misleiden, maar er ligt een verantwoordelijkheid bij mensen zelf om te begrijpen hoe dingen in elkaar steken qua voeding; doe je research en je kunt met een gerust hart suikervrij gaan bakken zonder te denken dat je geen gram koolhydraat binnen krijgt.
Want als we zo beginnen, dan kan ik wel over elk micronutriënt zeshonderd artikelen schrijven. En daar begin ik niet aan. Ik doe al keihard mijn best om zoveel informatie te delen die wetenschappelijk is onderbouwd. Ik ben niet bezig met “de hippe blogger” uit te hangen met mijn receptjes en artikelen. Als ik dat deed, had ik wel een groter sociaal leven.
Einde van dit artikel.
33 comments
Helder uitgelegd! Ik vind dat je sowieso altijd heel duidelijk bent over waarom je bepaalde dingen zegt of op een bepaalde manier beschrijft, maar nu is het nog een keer extra duidelijk gemaakt 😉
Wat een zeurpieten zitten er soms toch bij, hè Teni?! Ik vind dat je he-le-maal gelijk hebt, zoek zelf uit hoe het zit met voedingsstoffen en macronutrienten! Er is meer dan genoeg info over te vinden. Ook deel ik je onderbouwing over waarom geen suiker te gebruiken, het is inderdaad troep én honing en ahornsiroop (wat ik graag gebruik) zijn ook gewoon veel lekkerder!
En nu loslaten Teni. Vertrouw en geloof in jezelf, laat ze maar lekker zeiken. 🙂
Je doet het goed! x
Goed verwoord hoor!!
Krijg je echt zoveel opmerkingen over de term suikervrij in je artikelen? Terwijl je juist al heel vaak hebt uitgelegd wat jij in welke context met suikervrij bedoelt! :-O
Aan de zuurpruimen onder ons: beter lezen en je research doen.
Voor jou Teni dikke thumbs up, your blog rocks!
Lieve Teni, je klinkt een beetje vinnig en naar mijn idee geheel terecht.
Ik vind het zó jammer dat je vervelende reacties krijgt. Als men zich inderdaad een beetje inleest in jouw blog én in voeding dan zijn die vervelende reacties niet nodig, want dan weet men hoe jij dingen bedoelt.
En …. als men jouw blog niet leuk of goed vindt zijn ze vrij om jou niet te volgen toch?
Je artikel van eergisteren maakte het ook al duidelijk, we denken tegenwoordig maar ALLES te kunnen zeggen.
We hebben overal een mening en meteen een (voor)oordeel over. En we denken dat niet alleen, we uiten dat ook meteen. Terwijl we meestal niet de ins en outs weten.
Respect voor elkaar is vaak ver te zoeken en dat vind ik zo jammer.
Gelukkig laat jij je hierdoor allemaal niet tegenhouden en geef je zo nu en dan tegengas. Ga alsjeblieft zo door!
Hoi, ben benieuwd wat voor jou tafelsuiker is! Rietsuiker ook? Iets wat uit de fabriek komt? Agavesiroop toch ook? Ik ben niet bekend met de productieprocessen, heeft het daarmee te maken?
Mensen kunnen inderdaad goed zeuren. Als er suikervrij bij een recept staat kun je vaak zien dat het gaat om geen toegevoegde (geraffineerde) suikers, maar dat er gebruik is gemaakt van andere producten die suikers bevatten. En ons lichaam heeft ook suikers nodig, dus daar hoeven we helemaal niet zo panisch over te doen 😉
Haha oh Teni, heb je nare reacties gehad? Ik deel jouw mening. Maar zelf noem ik het liever geraffineerd suikervrij. Ik had laatst nog een discussie met iemand die zei dat een cola en een vers geperste jus even slecht voor je is. Want is jus zit AAH SUIKER! Ja, maar laten we even vergeten dat er naast suiker ook vitamines, mineralen en weet ik het in verse jus zit. Dus dat je gerust een verse jus kan nemen. Om te zeggen dat jus of cola om het even is, vond ik zo stom. Natuurlijk is het niet hetzelfde, maar dat wilde diegene niet begrijpen.
Hoi Lotte,
Die discussie over cola en verse jus had ik vorige week ook met iemand. De gesprekspartner vertelde zelfs dat er iemand is van ”de gezondheidsraad” die aangeeft dat vers geperst vruchtensap nutteloos is,omdat tijdens het persen alle vitamines/vezels etc eruit gaan en je bij wijze van spreken vloeibaar suiker overhoudt. Met andere woorden: het was beter om fruit gewoon uit de hand te eten in plaats van via sap/smoothie. Te bizar voor woorden, zoiets zou ik echt mega onderbouwd willen zien.
Je gesprekspartner heeft ergens wel gelijk. Een sinaasappel eten is nog altijd beter dan hem drinken! Als je hem eet krijg je meer vezels binnen en minder suiker, want een glas sap bestaat toch al gauw uit 2 of 3 sinaasappels. En je eet meestal niet 2 of 3 sinaasappels in één keer.
Maar een jus zien als cola met een ander kleurtje is natuurlijk van de zotte!
Klopt hoor, een los stuks fruit eten is ook beter…die snapte ik ook ;-), maar dat een glas vers sap per definitie vezel- en vitamineloos is geloof ik niet in. Het maakt mij niet uit of ik een losse sinaasappel eet of in de geperste variant, beide vind ik lekker, maar ik laat een vers sapje niet staan.
Thanks voor je reactie 🙂
🙂 hier ook n groot jus liefhebber hoor! Altijd nog beter dan cola. 😉
Amen !
Lieve Teni, wat een heerlijk verwoord stukje! Dat sommige mensen toch zulke oogkleppen ophebben en dan zulke reacties plaatsen, pff.. Dat je je uit in zo’n artikel als deze is echt geniaal, het laat weer eens zien dat er altijd mensen zullen zijn met commentaar. Maar laat je niet uit het veld slaan, ga please vooral lekker door, je bent echt een voorbeeld voor mensen om hun eigen mening te vormen en om eerst zelf uit te zoeken hoe het zit. Ik volg je blog elke keer met veel plezier, you go girl!
Liefs, Danique
Weer prachtig verteld Teni! Het is inderdaad aan de mensen zelf om zich in te lezen en niet onwetend en klakkeloos reacties te plaatsen… Als iedereen wat meer zou nadenken en wat minder impulsief zou doen, zou het leven zoveel fijner zijn 🙂
Ik ben zelf diabeet, spuit insuline en schaft de daarbij behorende pillen 🙂 Suikers zijn suikers, hoe je ze ook noemt, koolhydraten zijn koolhydraten, het enige verschil is de opname in je bloed, vruchtsuikers zijn net zo rot voor je als geraffineerde witte tafelsuiker, het ene wordt alleen sneller opgenomen. Mijn huisarts zegt, ALLES MET MATE, dan is er niets aan de hand, ook voor een diabeet niet en dat is wat ik ook nastreef, schaft alles en soms zitten er erg veel koolhydraten in, gebak anyone 🙂 maar dat maakt niets uit, het gaat pas wat uitmaken als je vier liter jus de orange drinkt of 3 taarten wegwerkt op een dag, dan is het even de insuline wat verhogen en even een paar keer bloedsuiker prikken. Dus ga gewoon lekker door met je recepten en ga je nooit verontschuldigen, want zelfs in poep zitten koolhydraten 🙂 dus kun je anders niets meer eten en is het tijd om het verkeer te gaan regelen op de polderbaan van schiphol 🙂 Ga zo door, succes.
Helemaal eens. Alleen met zwangerschapsdiabetes is het toch nog een beetje een ander verhaal. Dan is met mate gewoon echt heel erg weinig. Van een appel schoot mij bloedsuikerspiegel al enorm omhoog. Dus dan maar 4x op een dag een kwart stukje appel. En toen kreeg ik wel een beetje de kriebels van alle suikervrije recepten die boordevol dadels, honing en fruit zaten. Of daar geen suiker in zit …
En nu ik niet meer zwanger ben… Geniet, maar met mate, voorkomen is beter dan genezen.
Soms willen mensen gewoon wat te zeuren hebben. Pfff….echt he…. Maar je hebt heel duidelijk uitgelegd hoe het zit en waarom jij dit zo noemt. Laat ze maar lekker. Wat je zegt, oooooveral zit suiker in, zelfs in het plakje kipfilet dat we bij de AH kopen. Zouden ze dat weten? Maar wat je zegt, eigen verantwoordelijkheid om je te verdiepen in hoe het zit, zeker niet die van jou. Dus….even een reminder: 99% van je bezoekers zijn heeeel blij met je blogs, recepten etc. Die ene procent…ach, who cares?
You go Teni! Ik geniet enorm van je site en heb van jou al enorm veel geleerd ! Door jou ( en je recepten ) een heel ander eetpatroon ontdekt en ontwikkeld. Waarvoor dank !
hihi ik moest wel wat lachen om dit artikel. Leuk geschreven (daarom moest ik lachen) Vervelend dat mensen zo kunnen zeuren en soms dingen ook echt niet willen begrijpen. Hopelijk krijg je er mede door dit artikel wat minder mee te maken. En verder wens ik je een fijne dag! 😀
Ondanks dat we anders denken over de term suikervrij vind ik je recepten top! Ik laat de suiker gewoon weg, of vervang het door fruit.
Helemaal mee eens Acab! Een recept staat nooit vast, dus je kunt er mee doen wat je wilt! Maar wellicht hebben die mensen die zo zitten te zeuren niet zo’n out of the box gedachtegang en zijn het gewoon kuddedieren die doen wat er gezegd en geschreven wordt. Ik bedoel, je wordt echt niet opgepakt als je een recept naar eigen inzicht voor jezelf verandert! 🙂
Hoi Teni,
Azijnzeikers heb je overal!
Je bent namelijk sneller klaar met mensen afzeiken dan jezelf te ontwikkelen en je te verdiepen in wat je ‘interessant’ vindt…
Blijf vooral lekker zo doorgaan, ik lees altijd met heel veel plezier en interesse je artikels en velen met mij. 🙂
Dit is waarom ik (en 99% van de andere bezoekers denk ik) je site zo geweldig vind. Jou open en eerlijkheid! Erg duidelijk artikel dit 🙂
WORD ! Haha zaaaalig stukje weer Teni, met je heerlijke sarcasme (hallo voedingspolitie –> ik kom niet meer bij van het lachen! ) En je hebt natuurlijk helemaal gelijk! Dit is jouw site en je doet dit gewoon zoals jij het wil 🙂 , want daar word ik, samen met zoveel anderen, toch zo blij van!
Lieve Teni, ik hoop dat je altijd blijft zoals je bent en schrijft zoals je schrijft. Ik geniet enorm van je recepten en je blogs!
Pff die commenters toch he! Hahah, Teni, meid, je doet het goed. Ga lekker zo door mensen hebben altijd wel kritiek te leveren.
Hoi Teni,
Ik vind het een goed artikel. Ik zat laatst weer op een website met veel suikervrije recepten en begon me af te vragen wat ze hier nou eigenlijk mee bedoelen, omdat er zó veel siroop of dadels inzaten dat ik het punt niet meer helemaal zag. Ik dacht; goh, zal ik het aan Fitbeauty vragen? Maar je hebt het beantwoord voor ik een berichtje kon sturen. Dit heldert het één en ander op. Hoewel tafelsuikervrij misschien duidelijk zou zijn, maar dat klinkt natuurlijk weer minder catchy.
Ik ben benieuwd naar je artikel over honing. Misschien heb je ‘m al gezien, maar er is een hele goede Keuringsdienst van Waarde over honing (en dan vooral de biologische afkomst). Als je het nog niet kent, raad ik ‘m zeker aan!
Groetjes, Pauline
Goed stuk!
Hi teni,
Wat heb jij toch een super blog! Ik lees het met veel plezier.
Ik als diabetes type 1 patiënt weet precies waar jij het over hebt. Ik krijg continue te horen oh je het suikerziekte dan mag je toch geen suiker! Dat komt precies op het zelfde neer als wat jij net duidelijk maakt! Overal zit suiker in, of om het zo te zeggen in (bijna) alle voedsel en drinken zit energie in wat je lichaam om zet in suiker. En suikervrij eten wordt vaak de tafelsuiker mee bedoeld dit word dan weer vervangen Door allerlei zoetstoffen in de voor verpakte producten. Als je zelf suikervrij producten maakt is de beste oplossing om het idd te vervangen met de suikers uit het eten.hoe de natuur het bedoeld heeft. De fabrikanten en bedrijven zijn er alleen om hun zakken tevullen Door ons op het verkeerde pad te leiden. Als ik als diabeet geen suiker mag eten of Koolhydraat dan had ik dit bericht niet kunnen tikken.suikervrij bestaat niet! En dat word door sommige mensen maar niet begrepen. Ik kan het niet beter verwoorden Hoe jij dat zojuist hebt gedaan! Toppie ik kan niet wachten tot je volgende artikels!
Gr.Diana
Hi Diana,
Wat superfijn om dit te lezen! Dankjewel voor je comment 🙂
Liefs!
Teni
Amen to that! 😀
Hallo,
Ik ind dit heel goed en duidelijuitgelegd. Ik begrijp niet dat mensen zeggen dat iets suikerook zonder honing moet zijn of een andere variant van suker. Dan kunnen mensen die geen suiker eten helemaal niks meer eten. Je receptenjn l duidelijk en lekker, bovendien lukken ze goed.
Dank je voor je recepten.
Jamila
Ik snap je wel hoor! Maar toen ik zwanger was mocht ik niet teveel koolhydraten/suiker. En als je dan zoekt naar een suikervrij recept en het zit vervolgens boordevol honing, dadels, fruit etc., dan kreeg ik daar wel een beetje de kriebels van. Daar zat voor mij echt té veel suiker in … En ja, fruit mocht ik ook maar zeer beperkt eten.