Ik heb mezelf altijd bestempeld als avondmens. Als nachtmens eigenlijk. Ik studeerde tot diep in de nacht, vond talloze inspiratie op internet en kon urenlang creatief zijn in de nachtelijke uren. De stilte en de rust gaven me het gevoel dat de wereld van mij was.
Uitslapen was bijna een passie voor me. Als tiener sliep ik het liefste uit tot een uur of 12:00 in de middag en wanneer ik eenmaal voor een baas werkte was het eerste waar ik naar uit keek de vrije dag waarop ik kon uitslapen; wakker worden zonder wekker.
Inmiddels ben ik een jaar zelfstandig ondernemer en heb ik kunnen uitslapen als geen ander. Maar toch merk ik steeds vaker dat het vroeg opstaan héél veel goeds met zich meebrengt voor de rest van de dag.. Hoe?
Later naar bed – Later opstaan – ‘Achterlopen’ op de wereld – Vermoeid – Geen zin – Uitstelgedrag – Laat naar bed
Bovenstaande vat kort samen waar het op neer komt bij mij. Hoe later ik naar bed ga, hoe later ik opsta. Het licht schijnt dan al in mijn kamer en elke keer als ik kort wakker wordt en mijn telefoon check voor de tijd, zie ik allerlei mails en appjes waar ik iets mee moet doen: werk.
En elke keer als ik mijn telefoon weer weg leg, voel ik het negatieve gevoel van uitstelgedrag. Ik ben te moe om op te staan en daarbovenop heb ik ook nog eens het gevoel dat ik al achterloop op mijn werk.
Hoewel ik natuurlijk mijn eigen tijden mag bepalen, werk ik veel samen met bedrijven die wél tussen negen en vijf aan de slag zijn. Daar hoor ik rekening mee te houden.
Het resultaat is dat wanneer ik eenmaal uit bed kom, en eigenlijk eerst uitgebreid koffie wil drinken en wil mediteren en een moment wil nemen om dankbaar te zijn en inspiratie wil opdoen.. Ik gehaast aan de slag ga met mails en ander werk wat staat te wachten.
Geen goede start van de ochtend kun je wel stellen he? Daarom heb ik besloten het anders aan te gaan pakken.
Steeds een uurtje eerder opstaan
Ik wil ontzettend graag de ochtenden benutten, want als ik er écht bij stil ga staan hebben de vroege ochtenden wat weg van de late nachten: rust, stilte, de wereld slaapt nog en het gevoel dat deze dus een beetje van mij is. Alleen dan heb je nog de hele dag om alles wat je begint, voort te zetten. In plaats van vermoeid te stoppen omdat je echt naar bed moet (wanneer ik dus gebruik maak van de nachtelijke uurtjes).
Ik heb het nog nooit zo bekeken maar ineens was er die klik in mijn hoofd. Het plan is om steeds een uurtje eerder op te staan. En misschien vind je dit belachelijk en lach je me wel uit, maar tegenwoordig kom ik rond 10:00-11:00 uur mijn bed pas uit. Toen ik voor een baas werkte, was dat 5:30 uur. Dat is nogal een verschil.
Morgen gaat de wekker om 9:00 uur en de bedoeling is dat ik ook écht uit bed stap, en me waarschijnlijk begeef richting het koffiezetapparaat.
Avond = Rust
Niet alleen lijkt het me verstandig aandacht te besteden aan de ochtend, maar de avond hangt er ook mee samen. Hoe meer ‘werk’ ik inplan in de avond, hoe minder snel ik tot rust kom en wil gaan slapen. Vaak ben ik nog helemaal hyper van het werken en heb ik echt een paar uur nodig (met ASMR video’s en al) om in slaap te komen. Dus wanneer ik eerder stop met het werken en echt ‘rust’ tijd inplan, kom ik ook meer ‘in the mood’ om te gaan slapen. Tenminste, dat is mijn vermoeden.
Beloning
Wanneer ik elke keer volgens mijn wekker wakker word, wil ik mezelf belonen met de extra tijd die ik heb gecreëerd. Door bijvoorbeeld rustig een kop koffie te drinken en wat te lezen, of een van mijn favoriete YouTube kanalen te bekijken (Sarah’s Day, Jon Olsson, Negin Mirsalehi, Lauren Toyota, Kenza Zouiten, Janni Deler etc.) en daarna even te sporten. De afgelopen keren dat ik mijn ochtenden zo ben begonnen, was ik super productief en helder de rest van de dag. Alleen schuiven we het tijdstip ervan op van 10/11 uur naar 9 uur en vervolgens langzamerhand hopelijk naar 6 uur.
Ben jij een ochtendmens?
Denk jij dat er geboren ochtendmensen en avondmensen zijn? Kun je dit veranderen? Heb jij hier ervaring mee? En heb je TIPS!? Ik ben ontzettend benieuwd! Als het iets noemenswaardigs wordt, dan schrijf ik er absoluut een vervolgartikel over, voor nu kun je het proces stiekem volgen in de nieuwe vlogs, zodat je zeker weet hoe het me afgaat 😉
Ik ben heel benieuwd naar jullie ervaringen en tips!
12 comments
Ik ben zeker een ochtendmens en vind niets fijner dan vroeg opstaan en in stilte en rust de dag beginnen. Even luisteren naar de vogels die ontwaken en dan mijn dag te beginnen.
Ik ben ook een ochtendmens. Ik heb wel sinds een tijdje mijn wekker ook een stuk eerder staan, om 6 uur. Ik heb een full-time baan en voorheen stond ik gewoon rond 7 uur op en dan had ik nog voldoende tijd om te ontbijten en me klaar te maken voor werk. Maar ik voelde me toch steeds een beetje gehaast. Toen ben ik mijn wekker steeds een kwartiertje eerder gaan zetten, zodat ik er aan wende en nu sta ik zonder problemen om 6 uur op. Meestal gebruik ik die tijd om te ontbijten, zodat ik de dag rustig kan beginnen of ik ga voor mijn werk naar de sportschool. Voor mij een hele fijne routine, want zo begin je de dag echt met een momentje voor jezelf.
Ik ben echt een ochtendmens, en mijn vriend juist een avond/nachtmens. Waar ik de verschillen heel erg merk is dat hij het echt nodig heeft (of denkt dat hij het nodig heeft) om een aantal keer te snoozen. Ik sta graag meteen op als de wekker gaat en kom ‘s ochtends ook echt moeilijk weer in slaap als die eerste wekker af gaat. Dan begint voor mij de dag al, hoor ik de vogeltjes fluiten en beginnen mijn hersenen te kraken. Ik moet hierbij zeggen dat ik wel altijd op mijn grenzen probeer te letten: dus op tijd naar bed. Meestal vertrek ik tussen half tien en tien uur naar boven en ga ik nog even lezen, tv kijken, mails beantwoorden, zodat ik om uiterlijk elf uur alles afgerond heb en nergens meer aan hoef te denken. Wat mij ook altijd heel goed helpt om wakker te worden ‘s ochtends is naar het werk fietsen. Dat half uurtje buiten voor je je dag begint, heerlijk! Zelfs als het regent. Oké, dan misschien niet zo.
Zelf ben ik echt een ochtendmens, hoe slecht m’n nacht ook was of hoe laat ik er ook in lag..m’n ‘innerlijke’ wekker zorgt ervoor dat ik automatisch rond 7 uur wakker word. Het heeft zo z’n voordelen maar als ik er eens later inlig word ik wel moe wakker.
Ik stond vroeger ook altijd op rond 10u of 11u (studentenleven), maar sinds dit jaar (en sinds ik gezonder ben gaan eten en veel sport), wordt ik bijna vanzelf wakker tussen 7u en 8u. Dan heb ik rustig tijd om de dag te starten. ‘s Avonds ben ik rond een uur of 11u ook echt moe, dan ik ga sowieso vroeger naar bed. Het wordt telkens gemakkelijker om op te staan dus! Veel succes 🙂
Ik ben heel duidelijk geen ochtendmens, maar wel een avondmens. Alhoewel het een beetje het kip en het ei verhaal is denk ik: kan ik ‘s morgens mijn bed niet uit, omdat ik ‘savonds zo laat naar bed ga? Of ga ik ‘s avonds zo laat naar bed omdat ik mijn dag ook niet lekker en laat begonnen ben? Hmmm, ik snap je in ieder geval helemaal en zou mijn patroon graag veranderen. Wel lastig, want volgens mij heeeel hardnekkig. Ook voor jou denk ik, want je had hier in 2013 ook al een blogpost over en hebt het ochtendmens-zijn blijkbaar ook nog niet onder de knie ;p Haha, geeft niks, ik doe gewoon weer met je mee! Als je niks probeert verandert er ook niks, toch?
Ik sta om half 5 op. Juist om een paar uur de wereld voor mezelf te hebben. Ik doe dan yoga,lees een paar blogs (deze oa) maak een ontbijt met groene smoothies en ga hardlopen. Als ik terug ben (half 7) komt mijn man net tevoorschijn en gaan we samen aan de dag beginnen. Heerlijk.
Ik werk niet meer want met pensioen maar dit deed ik ook toen ik nog werkte.
Eén consequentie: ik lig er om half 10 in.
Het geeft me ook altijd een super goed gevoel om in de ochtend al veel gedaan te hebben. Helaas heb ik dan ‘s middags vaak wel een dipje dus ik moet hier nog een beetje een balans in vinden 🙂
Ik ben een ochtendmens. Dat was ik als kind al. Ik herinner me dat ik om 6u00 ‘s morgens boeken las in bed omdat ik niet mocht opstaan 🙂
Aan de universiteit stond ik op tussen 6u en 6u30 om efficiënt te kunnen studeren.
Nu werk ik als leerkracht en sta nog steeds op tussen 6u en 6u30. De dag begint met een ontbijt, koffie en een wandeling. Rond 22u30 ben ik moe.
Door dit ritme aan te houden, voel ik me dit en energiek. Als ik laat uitga, ben ik ook vroeg wakker uit mezelf. Dat is niet fijn.
Alles bij elkaar ben ik heel blij met mijn bioritme.
Tip : deargoodMorning. Ook een ochtendmens
Ik ben vooral benieuwd of je tijd waarop je in slaap valt ook verandert. Ik ben namelijk echt een avondmens; ik kan nog zo consequent vroeg op staan, ik slaap gewoon niet voor half 12/12 uur. Tsja, in combinatie met vroeg opstaan is dat toch vermoeiend. Slapen tot een uur of 9 a 10 heb ik ook echt nodig dan.
Het schijnt beter te zijn om rustig af te bouwen, zoals elke dag 10 min. eerder slapen en eerder op te staan.