Ik heb een hekel aan de term “emotionele eter”
Serieus. Wie heeft dit ooit bedacht en mag ik een schoen naar zijn of haar hoofd gooien?
Sorry voor mijn negatieve intro.
Ik wil eigenlijk een iets omtrent deze term delen.
Welke emoties bestaan er?
Laten we eens even een wat emoties opnoemen; Blij, verdrietig, teleurgesteld, boos, woest, gefrustreerd, gelukkig, tevreden, kwaad, eenzaam, hulpeloos, angstig, bang, schuldig, etc. etc.
Wanneer eet je?
Je eet in principe elke dag. Of je het nu doet om van je honger gevoel af te komen en verder te gaan met je dag of omdat je ervan geniet en het leuk vindt om te eten. We eten in principe elke dag. Zie je welke link ik probeer te maken?
Wanneer je ook eet, er is vast een emotie die je voelt op dat moment
Dat maakt van ons allemaal een emotionele eter. En dat zorgt ook voor wat verwarring bij velen en rollende ogen bij mij.
Waarom ben ik tegen deze term?
Weet je waarom ik tegen het gebruik van deze term ben? Niet alleen omdat het niet duidelijk een probleem beschrijft maar eigenlijk iemand bestempelt met een probleem, met een “diagnose” die de persoon alleen maar negatief kan beïnvloeden.
“Tja, ik ben een emotionele eter he, en ik voelde me toch verdrietig na dat gesprek”
“Als emotionele eter kan ik echt veel eten als ik boos of gestressed ben, en ik heb nou eenmaal een stressvolle baan”
Volgens mij eet je niet omdat je een emotionele eter bent. Maar eet je omdat:
Dit je coping-mechanisme is
Eten het enige is waar jij je goed bij voelt
Je een leegte voelt die je vult met eten
Eten het enige stukje van je dag is waar jij iets te bepalen hebt
Eten even de herrie in je hoofd doet uitschakelen
Eten is alleen maar een uiting van …
Het is dus precies omgekeerd. Je eet niet omdat je een emotionele eter bent. Je eet omdat je niet hebt geleerd of niet weet waar een bepaalde emotie vandaan komt, hoe je hiermee om kunt gaan en hoe je dit kunt oplossen. Eten is alleen maar een uiting. Je bent niet bestempeld met de term “emotionele eter” waardoor je denkt gedoemd te zijn. Nee. Je dient te leren wat voor rol eten heeft in jouw leven en zoeken naar manieren om dit aan te pakken.
Wedden dat het niet eens met eten te maken heeft? Wedden dat het te maken heeft met zelfvertrouwen, met een traumatische ervaring, met kleinering, met te hard voor jezelf zijn, met niet goed genoeg gevonden worden, met onrust, met onvrede en ga zo maar door. Eten is slechts een uiting van een onderliggend probleem. En dan bedoel ik wanneer je eet voorbij je honger gevoel, en niet omdat het toevallig gezellig is met vrienden aan tafel maar wanneer je alleen bent.
Je bent geen emotionele eter. Je bent niet gedoemd te falen. Je kunt zelf je leven bepalen en inrichten zoals jij wilt. Deze term betekent niets. De term is een makkelijke manier om mensen te bestempelen die eten gebruiken om met iets om te gaan. Geloof me, je kunt dit oplossen. Waardoor je weer kunt genieten van eten en stoppen wanneer je vol zit.
18 comments
Wat een goede blog weer , jouw nononsense aanpak is zo fijn om te lezen, je maakt mijn leven in ieder geval een stuk makkelijker en leuker. Er zijn zoveel blogs en betaalde en onbetaalde programma’s hierover maar jij bent als enige echt puur en bruikbaar! Dankjewel lieve Teni!
Ik ben zo blij dat het goed overkomt! Je weet nooit hoe het door anderen opgevat kan worden als je ineens alles eruit tikt in je eentje, haha.
Dankjewel voor je super toffe reactie Carola! Ik zie dat je veel vaker hebt gereageerd, ik lees echt alles en wilde bij deze je ook bedanken voor al je andere berichten 🙂
Fijne zaterdag toegewenst! Liefs!
Hihi geen dank, leuk dat je reageert! Ik reageer eigenlijk niet echt op blogs maar bij jou maak ik een uitzondering! <3 Jij ook een fijne zaterdag!
Ja!!
YES!!
Jeetje wat een fel artikel! Ik ben het wel voor de volle 100% met je eens. Het is nou eenmaal makkelijker om te zeggen: ‘Tja ik was verdrietig/had een kutdag op werk/etc dus ik heb drie rollen koekjes gegeten. Want ik ben een emotie-eter’. De stap naar dit gedrag veranderen is herkennen/erkennen van deze gedachtes en uitspraken. Maar je moet wel bereid zijn om aan jezelf te werken. En dan kom je uit bij het ontdekken van de onderliggende gedachte. Wil je wel iets aan het ‘probleem’ doen of vindt je jezelf onbewust niet leuk/bijzonder/speciaal genoeg om hieraan te werken.
Ik denk dat bewustwording heel belangrijk is, hoe moeilijk het ook kan zijn. Daarom is zo’n wake-up call als deze soms echt nodig voor sommigen. Ik ben zelf geen emo-eter (oeps, zeg ik het toch!) maar ik hoop dat je lezers die hier wel last van hebben, veel leren van je stuk. Je bent belangrijk! Je bent bijzonder. En vooral, je bent het waard om goed voor jezelf te zorgen.
Ja oeps! Als alles eruit is getikt en het een dag (of paar dagen later) online komt vind ik het soms ook wel wat fel, maar uiteindelijk is het wel wat ik over wil brengen. Helemaal met je eens dat bewustwording heel belangrijk is. 🙂
Ik vind het juist wel fijn dat het fel is. Speak your mind enzo:) Ik vind dat je best wat fel/gepassioneerd mag schrijven, zo zie ik (en andere bezoekers) dat het iets is wat je belangrijk vindt! XX
goed stuk !!!!
😀 Jeej!
Top artikel! Ik denk inderdaad dat die stempel van emotie-eter er bij mensen juist voor zorgt dat ze zoiets hebben van ‘tsja ik ben een emotie eter en ik voel me nu niet goed/ben verdrietig etc. dus ga ik eten’. Een goede wake-up call z op zaterdagochtend 😉
Thanks Karlijn! Fijne zaterdag toegewenst 🙂
Haha je slaat weer eens de spijker op z’n kop.
Erkenning van het waarom is stap een naar verandering. Plus als je jezelf zo ziet, is het waarheid.
Thanks, dit soort blogs vind ik het beste Van je !
Thumbs up! Geen slachtoffer van “hoe je nou eenmaal bent”, maar iets wat kan veranderen. Love it !
😀 !
Helemaal waar dit! Mijn eetbuien zijn als ik het zo bekijk eigenlijk gewoon een manier om met veel herrie in mijn maag de herrie in mijn hoofd te overstemmen.. Thnx voor je inzicht 🙂
Ik snap je blog, maar het is wel een probleem waar op een verkeerde manier aandacht voor is.
Ik herken mijzelf er wel in, en ik heb heel erg lang mijn troost gezocht in eten. Ik had geen vriendjes en vriendinnetjes op school. En eten veroordeelde mij niet… uiteraard heb ik mijn probleem aangepakt maar betrap mijzelf er soms op dat ik na een heftige ruzie oid eten wil pakken. In plaats daarvan zoek ik het inmiddels in de muziek, maar het heeft vaak met negatieve emoties te maken. Angst, verdriet, boosheid, eenzaamheid en zo nog meer. Het is inderdaad meer zoals je zegt een manier om met iets om te gaan, maar het heeft veel mensen overgewicht bezorgd omdat ze niet anders kunnen, door bijvoorbeeld angst voor een psycholoog oid.
Het blijft een heel lastig verhaal en ik hoop oprecht dat er meer aandacht voor komt, maar dan op een positieve manier!
Hele goed blog weer! Ik ben stiekem ook wel benieuwd hoe het dan werkt met niet eten??