Waarschijnlijk ken je de uitspraken wel “brood maakt je dik” “eet geen pasta, want je komt ervan aan” .. Is dat nu wel zo?
Laten we het zo stellen: je komt aan als je meer eet dan je verbrandt. Van welk voedsel dit ook afkomstig is. Met sommig voedsel is het wel makkelijker om aan te komen dan met ander voedsel, en inderdaad zijn aardappelen, pasta, witbrood en witte rijst daar onderdeel van.
Dit komt grotendeels doordat ze uit simpele koolhydraten bestaan, die snel afgebroken worden in je lichaam en dus snel worden opgenomen.
Oftewel: simpele koolhydraten = snel afgebroken = snel opgenomen = snel energie = snel energie op = snel weer honger.
Dit resulteert dus vaak in méér eten dan eigenlijk goed voor je is. Het is niet zo dat deze producten je sowieso dik maken.. Als je er teveel van eet, kom je ervan aan. En dat is met elk voedsel zo, gezond of ongezond.
We hebben vaak de neiging om een product te labelen met “Goed” of “Slecht” en eigenlijk is er voor bijna elk soort voedsel wel een plekje in een gezond voedingspatroon. Ja, zelfs voor je geliefde patatje met pindasaus. Wanneer je voedsel gaat labelen als “Slecht” kan het zomaar eens zijn dat je hier veel meer naar gaat verlangen dan goed voor je is.
Je zweert dat je nooit meer chocolade zal eten tot je slank bent, dit houd je vol voor een aantal dagen tot je een stuk chocoladetaart ziet.. Je verzamelt al je moed en weigert de taart.. Ondertussen groeit je verlangen meer en meer tot je het niet meer kunt houden en de hele doos chocolate chip koekjes in één keer opeet. Niet heel handig wanneer je probeert af te vallen.
Als je écht de labels “Goed” en “Slecht” wilt gebruiken, doe dit dan op portiegroottes. Bijvoorbeeld: een klein schaaltje ijs is “Goed” en een bord vol ijs is “Slecht”. Zo mag je van jezelf wel ijs eten, maar niet teveel.
Dus eet gerust een bord pasta op, maar let op je porties. Een andere handige tip kan zijn om uit kleinere borden te eten. Ik doe dit al een aantal jaren en het grappige is; vrienden en kennissen spelen hierop in wanneer ik kom eten. Er staat altijd een klein bordje op de gedekte tafel: dat is dus mijn plek! 🙂
4 comments
… [Trackback]…
[…] Find More Informations here: fitbeauty.nl/maken-aardappelen-pasta-en-brood-me-nou-echt-dik/ […]…
… [Trackback]…
[…] Find More Informations here: fitbeauty.nl/maken-aardappelen-pasta-en-brood-me-nou-echt-dik/ […]…
bij mij is het alles of niets
dus niet een beetje ijs maar de hele bak
same to me
alles of niets
dus niets ook niet een beetje want dat werkt niet