Deze titel heeft zoveel verschillende invalshoeken die weer een eigen lading met zich meenemen. Ik wil me in dit artikel focussen op het volgende scenario:
Je bent gezonder gaan eten omdat je je daar beter bij voelt. Je merkt bij het gezond eten dat je huid beter is geworden, je meer energie hebt, je intensiever kunt sporten, je stresslevel lager is en je ook nog eens beter kunt slapen..
Allerlei prachtige voordelen van het hanteren van een ‘gezonde’ eetstijl, vol vitamines en mineralen. Maar, nu zijn er altijd sociale gebeurtenissen gaande, feestjes, diners en ga zo maar door.
Voel je je hier gestresst over? Lees dan dit artikel!
Controle over ALLES?
Als eerste even het besef dat we niet leven in een laboratorium waarin alles gecontroleerd gaat. Dus waarom leggen we deze druk eigenlijk op ons eet- en sportgedrag tijdens de normale dagelijkse situaties?
Sta hier eens even bij stil, is dat niet gek? Maken we onszelf niet gek?
We kunnen onszelf soms zo gek en geobsedeerd maken over wat we moeten eten in een restaurant of op vakantie dat we in sommige gevallen zeggen “F* IT! HET IS HET NIET WAARD!” ik ga nu eten wat ik wil en ik ‘begin’ morgen wel weer (lees alsjeblieft “Morgen ga ik weer beginnen“).
Kijk, ik begrijp het maar al te goed. Ik ben ook altijd de persoon die er ontzettend lang over doet om een keuze te maken in een restaurant. Dit ging er voorheen allemaal door mijn hoofd op het moment dat ik de menukaart onder ogen kreeg:
- Oké, wat lust ik allemaal niet. Dat schrap ik;
- Wat blijft er over, eens kijken of er iets bij zit waar ik écht zin in heb;
- Oeh, een pasta met truffel en roomsaus!
- Hm, pasta én room.. Dat is misschien wat teveel.. Misschien moet ik voor iets met mager vlees (kip bijvoorbeeld) gaan en veel groente..
- Maar is dat dan wel echt lekker? Straks krijg ik spijt.
- Hm, hoe zou die kip bereid zijn eigenlijk? Misschien is die wel gebakken in heel veel olie en kan ik net zo goed voor die pasta gaan.
- Zal ik dat vragen? Nee dat ga ik niet vragen, dan vinden ze me gek.
- Oke ik ga gewoon voor wat ik lekker vind, dan maak ik sowieso de goede keuze.
- Of..
- Zucht.. Zal ik gewoon voor de kip gaan?
En zo bleef ik naar de kaart staren, met duizenden gedachtes en argumenten die ik niet meer in een volgorde kon plaatsen van hoe belangrijk het was. Geluk? Gezond? Calorieën? Etc.
Maar tegenwoordig heb ik de balans veel meer gevonden omdat ik mijn geluk voorop heb gesteld, keuzes worden steeds makkelijker. In mijn geluk zit namelijk ook een gezond voedingspatroon, maar óók intensieve workouts en sociale gebeurtenissen. Omdat ik dit heel helder voor mezelf heb weten te krijgen, wéét ik ook dat sociale gebeurtenissen met lekker eten dat wat minder ‘gezond’ is dan ik normaal gesproken eet, gepaard gaan met een geluksgevoel; lekker eten + vrienden om je heen. Je mindset moet je ook ‘voeden’.
Dit zou geen stress moeten veroorzaken
Dit soort momenten in het leven zouden geen bron van stress moeten zijn, het zouden juist momenten moeten zijn dat je kan relaxen en genieten van wat het leven te bieden heeft. Dus hoe navigeer je jezelf dan door deze situaties terwijl je er wel een gezond voedingspatroon op na wilt houden en eventueel je doelen wilt behalen?
Als eerste: wat je eet, is niet altijd binnen jouw controle en dat is OKE! Tenzij je een leven voor je ziet waar je ELKE maaltijd thuis hebt klaargemaakt zodat je exact weet wat erin zit, dan is alles wat je eet wél binnen jouw controle.
Maar dit is mijn tool voor jou, waardoor je hopelijk meer rust in je hoofd krijgt:
Je hebt geen controle over wat je eet, maar wel hoe je eet
Het goede nieuws is dus dat HOE je eet, een veel grotere rol speelt in je ‘uitkomst’ en je veel beter kunt bepalen voor jezelf. Je hoeft je niet altijd helemaal over te geven aan het eten dat elders is bereid en dit naar binnen te werken alsof het de laatste keer is dat je zoiets gaat eten.
Je hebt altijd de keuze om te bepalen hoeveel je van iets eet. Jij bent de enige die in jouw hoofd zit en of je nu leeft met de gedachte dat je heel veel voedsel niet mag eten of dat je alles mag eten, in beide gevallen is het nog steeds jouw keuze. Bij de tweede mindset zul je je niet alleen gelukkiger voelen, maar veel makkelijker flexibel om kunnen gaan met voeding en dus de hoeveelheid ervan.
Stress hebben omdat je twijfelt of je wel of geen stuk taart gaat eten en vervolgens het schuldgevoel wanneer je dat wél hebt gedaan heeft een veel negatiever effect op je leven dan het hebben van een mindset waarin alles mag; waarbij je jezelf ‘toestemming’ geeft om een stuk taart te eten; je deze veel rustiger en mindful eet en misschien wel stopt wanneer je vol zit.
Zelfde situatie, ander perspectief, andere uitkomst over een periode van tijd.
Er is geen ‘op‘ dieet en ‘van‘ dieet ‘af‘
Je leven gaat gewoon door. Hoe vermoeiend is het om contant te moeten bepalen of je ‘op dieet’ bent of er weer ‘vanaf’ bent en daar je voedingskeuzes op te laten baseren? Wat een ellende. Kap daar dus mee!
Hoe eerder je door hebt dat het leven geen laboratorium is en het gepaard gaat met eten dat je niet altijd in controle hebt, hoe eerder je in staat gaat zijn hier flexibel mee om te gaan: Vallen en opstaan. Trial and error. Tot je hebt gevonden wat voor jou werkt. En dan heb je de sleutel tot balans en tot een gezonde leefstijl.
Lees dit!
En om alles nog even te onderbouwen met informatie waar je absoluut wat aan hebt, al is het maar voor je gemoedstoestand, dan is het belangrijk dat je deze artikelen eventjes bekijkt:
En dit is waarom je af en toe juist ‘ongezond’ dient te eten voor een gezonde leefstijl. Want bij een leefstijl gaat het niet alleen om de voeding die je eet, maar ook je mentale staat; je mindset; je gemoedstoestand: en daar hoort voeding bij waar je gelukkig van wordt, ongeacht de voedingswaarde. Lees de onderstaande artikelen:
- “Ben ik aangekomen na een avond ongezond eten?“
- “Het ALLERBESTE advies om af te vallen“
- “Cheatmeals helpen bij vetverlies“
4 comments
Het is goed om dit soort artikelen te blijven lezen. Het geeft je een beeld dat het ook op de goede manier kan. Op monenten dat het weer allemaal moeilijk lijkt, pak ik zeker dit artikel erbij! Dank je Teni =)
Dit is precies waar het om gaat!
Stress is niet alleen een mentaal iets is maar stress veroorzaakt ook lichamelijke problemen.
Toen iemand aan mij uitlegde dat stress funest is voor je lijf en dat je dus geen stress moet creëren rondom eten, aangezien dat slechter voor je is dan dat patatje met, heb ik meer rust gevonden mbt wat ik wel/niet eet.
Hi Teni,
Ik wil je even laten weten dat ik ZO KEIHARD fan ben van je blogs.
Je slaat steeds zo flink de spijker op zn kop. Dankjewel voor de vaak herkenbare, vaak grappige en moedige berichtjes.
Ga je nog heel lang zo door?
Groetjes!
Haha, zo herkenbaar al die vragen. Laatst voor de eerste keer sinds lange tijd wezen uiteten bij een sushi restaurant. Je wilt niet weten wat door me heenging.. al kan je het vast wel raden 😛