Ik heb pas sinds korte tijd de worteltaart of de carrot cake ontdekt. Ik was er vroeger niet zo van, maar na een aantal keren “meeproeven” of “een hapje nemen” vind ik het toch wel erg lekker! En dan dat glazuur erbij, hmmm..
Ik probeerde er een lichtere versie van te maken met een hogere voedingswaarde dan “normaal” en volgens mij, is dat aardig gelukt!
Wat heb je nodig?
- 200 gram volkoren tarwemeel / speltmeel / rijstemeel / boekweit / kamut (ik heb een mix van boekweit en kamut gebruikt)
- 1/4 theelepel nootmuskaat
- 1/4 theelepel gemberpoeder
- 1 eetlepel kaneel
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 theelepel vanille extract
- 125 ml honing (1/2 cup)
- 125 ml olie / gesmolten kokosvet / gesmolten boter
- 200 gram geraspte wortel
- 2 eieren
Voor het glazuur:
- 125 gram roomkaas light
- 2 eetlepels honing (mag ook minder)
- 1/2 theelepel vanille extract
- 1-2 eetlepels (plantaardige) melk
Verwarm de oven vast voor op 180 graden Celsius
De wortel kun je zelf raspen, maar ik ben lui en heb een fijne keukenmachine (die je vaak zat voorbij hebt zien komen in recepten)
Waar je dus ook mee kunt raspen! Scheelt weer werk. (Philips keukenmachine)
Voeg de droge ingrediënten bij elkaar in een hoge kom; bloem, nootmuskaat, kaneel, gember, bakpoeder. Meng dit door elkaar met een vork
De eieren, vanille extract, honing en vet (ik heb gesmolten kokosvet gebruikt) in een andere kom door elkaar mengen met een vork
Voeg de ‘natte’ ingrediënten toe aan de kom met de droge ingrediënten en meng dit door elkaar met een vork
Voeg de geraspte wortel in delen toe aan het mengsel en “vouw” het door het beslag. Dus niet keihard roeren, meer van onder naar boven mengen.
Vet een ronde bakvorm in
En doe het mengsel erin. Toen ik dit zag, hoopte ik maar dat het lekker zou worden.. Bak dit zo’n 30 minuten in de voorverwarmde oven
En dan is dit het resultaat! Het huis ruikt heeeeerlijk en het ziet er goed uit.
Voor het glazuur heb ik een lichte roomkaas gebruikt, Philadelphia dus. Geen idee of er nog andere varianten zijn!
Klop dit op in een kom, voor zo’n 1-2 minuten
Voeg daarna de honing en vanille extract aan toe en klop dit nog even een minuutje. Daarna kun je een klein beetje melk erbij doen en mixen tot jij vindt dat de textuur goed is. Niet te dik en niet te dun.
Daar gaan we!
Je kunt het geheel het beste nog even in de koelkast bewaren zodat het glazuur wat dikker wordt.
Enjoy!
30 comments
Hi Teni, hoeveel eieren gaan er in?
Hi Linda! Wat stom, ik ben het er vergeten bij te zetten, 2 eieren 🙂
Thanks voor je oplettendheid, het staat er inmiddels!
Dit ziet er heerlijk uit! Dit weekend staan de “healthy” carrot cake muffins op de agenda. Maar deze ga ik ook zeker onthouden!
Ooh dat ziet er heerlijk uit!
Ziet er goed uit 😀 die ga ik proberen
Hoi!
Ziet er heerlijk uit 🙂 ga hem morgen meteen proberen!
Maar uhhh 1250gram light roomkaas?! Beetje veel lijkt me, moet het geen 125 of 250 geam zijn?
Groetjes Louise
check! 125 😉
Thanks 🙂
Heb em gemaakt vanmiddag. Echt super lekker!
Dank voor je recept.
Liefs, Louise
Hoera!! 🙂
Zou het ook gaan als ik havermout fijn maal?
En kan ik ook een rechthoekige vorm gebruiken?
Ik denk dat het wel moet lukken maar de kans groot is dat het uit elkaar valt, tenzij je misschien 50-100 gram vervangt met een andere meelsoort. Maar je kunt het proberen! Misschien lukt het gewoon goed.
Rechthoeking kan absoluut hoor 🙂
Wat toevallig, ik was van plan vanmiddag carrot cake te maken voor mijn familie – nu krijgen ze de gezondere variant 🙂 Ben benieuwd!
Het was een hit! Had geen tijd meer voor de topping, maar ook zonder vond iedereen hem erg lekker!
YESSS!!! Goed om te lezen dit!
Carrot cake is echt al jaren m’n favoriete taart! Als je in Rotterdam bent moet je echt die van Koekela proberen. Niet zo healthy als je recept maar zoooooo lekker!
Liefde voor carrot cake! Y U M.
Het ziet er heerlijk uit, ik sla dit recept op.
deze ga ik zeker een keer maken! ziet er goed uit!
Huh er staat doe de droge ingrediënten, zoals bloem in de bak, maar er zit toch helemaal geen bloem in?
Bloem is gemalen meel. Meel kan van alles zijn.. tarwe/rogge/spelt/kamut/etc.
Mijn god…wat HEERLIJK weer!!
Ik geniet zo erg van al die stap-voor-stap foto’s, dat ziet er al lekker uit hahaha.
Hij lijkt me ook super lekker en ga hem zeker een keer maken!
Haha yayy! 😀
Dit lijkt me echt hemels! En gelukkig ook geen gekke ingrediënten 🙂
Ooh, deze ga ik ook uitproberen. Flink wat groentes gehaald van de markt, geef mij maar wijn maar goed, dan maak ik er gewoon taart van. Ik zeg proost!
Haha AWESOME! Cheers Hannah! 🙂 x
Ik maakte deze vanmiddag, nam er net een stukje en was zo blij dat ik iedereen een stukje liet proeven. En nu is de cake bijna op haha. Goede reden om het snel weer eens te maken. Thanks Teni! 🙂
Hoi Teni
Ik heb hem vanmiddag gemaakt en net even geproefd. Ik vind het wel lekker maar ik proef eigenlijk geen wortel???
Mijn man en dochter vonden het naar bananenbrood smaken!
Ook wat de cake van mij een stuk compacter en leek niet zo luchtig als op jou foto? Enig idee hoe dat kan?
Hoeveel kcal zitten er ongeveer in een stukje taart?
hij staat nu in de oven! ziet er heerlijk uit 🙂
hoeveel kcal zitten er ongeveer in 1 stukje?
hij staat nu in de oven, ziet er heerlijk uit! 🙂
Hi Teni! Kun je deze cake ook in de vriezer bewaren? Het lijkt me voor de cake zelf niet een probleem, maar met frosting is het denk ik niet zo handig om in de vriezer te bewaren? Heb jij dit toevallig geprobeerd? En zo nee, hoe lang heb jij hem in de koelkast kunnen bewaren?