Huh, wat? De titel klinkt niet per se heel aantrekkelijk, maar als je de foto ziet hoop ik dat het je overhaalt om het misschien te proberen. Dit is het eerste recept op mijn site waar eiwitpoeder in verwerkt zit! Er zijn nog zoveel recepten die ik aan het “perfectioneren” ben om op mijn site te plaatsen, maar deze vond ik net apart genoeg om te delen. De bieten zorgen er namelijk voor dat de cake goed gevuld wordt zonder heel veel extra calorieën. Vergelijkbaar met courgette wat ook wel eens gebruikt wordt in cake of taart.
Anyhow, op naar het recept!
Wat heb je nodig?
- 300 gram gekookte bietjes
- 100 gram gekookte zoete aardappel (dit mag weggelaten worden)
- 50 gram cacaopoeder
- 50 gram eiwitpoeder
- 120 ml (plantaardig)melk
- 3 eetlepels kokosmeel
- 2 eieren
- 160 ml honing*
De cake is van zichzelf niet zoet, als je eiwitpoeder zonder smaakje gebruikt (zoals ik heb gedaan) wil je er misschien wat bij doen om het zoeter te krijgen. Ik heb honing gebruikt, je kunt hier zelf kiezen wat je als ‘zoetstof’ wilt gebruiken.
Verwarm de oven vast voor op 180 graden Celsius
Eiwitpoeder!
Kook de zoete aardappel (zonder schil), als deze gekookt is kun je beginnen met het recept. Je kunt deze stap natuurlijk overslaan, gebruik dan 2 eetlepels extra kokosmeel.
Je gaat nu alles bij elkaar doen in de keukenmachine. Je hoeft geen keukenmachine te hebben, je kunt het ook met een mixer doen, zorg er dan wel van te voren voor dat je zoete aardappel goed geprakt is en de bietjes bijvoorbeeld even in de blender zijn gegaan.
Ik begin met de zoete aardappel en de bietjes
Dan kunnen nu de overige ingrediënten erbij, behalve de honing
Als alles zo glad mogelijk is, voeg je de honing toe en mix je het geheel nogmaals.
Je kunt hier ook een cakevorm voor gebruiken, maar ik gebruikte een ronde taartvorm van siliconen. Het is handig om het een klein beetje in te vetten, dat had ik niet gedaan en de zijkanten bleven een beetje plakken daardoor. Zet dit voor 45 tot 60 minuten in de voorverwarmde oven. Houd het goed in de gaten, elke oven kan net even anders uitpakken.
Hmmm 🙂
Stukje dat achterbleef in de vorm, even proeven 🙂
Het is zo lekker smeuïg! En dan te bedenken dat er bieten in zitten, groente! 🙂 En extra eiwitten natuurlijk.
Hmmm 🙂 Enjoy! Hoop ik.
9 comments
Op de foto ziet het er zeker lekker uit maar het idee van bietjes :s .. iets met childhood trauma.
Wow, die cake ziet er smakelijk uit Teni! Zo heerlijk zacht en een beetje vochtig. Daar wil ik ook een hap van.
Heb je alles al op? Of blijf je langs je oude werk gaan, omdat je anders te veel baksels hebt?
Dit recept zal ik uitproberen, al is het maar om mijn kinderen te foppen. 😉
Zelf gebruik ik vaak eiwitpoeder om te bakken, maar alleen met smaak: chocola / crookies-cream / speculaas / chocolade-caramel.
Misschien is het toch handig voor mij om eiwitpoeder zonder smaak te overwegen, want ik wil wel weten hoe deze cake op zich zelf smaakt. Zoals jij deze bietjes cake “bedoelt”.
Ik bak vaak cakes met cannellinibonen, je kent die recepten van Lot wel 🙂 En het is zo knap van mij dat ik de cakes heerlijk blijf vinden, ondanks de zure gezichten die ik te zien krijg wanneer ik antwoord geef op de vraag wat er allemaal in zit.
Laatst postte je: het is een enorm voordeel wanneer je open staat voor nieuwe probeersels met voedsel. Dat is zo waar… SCORE!!
Wat geweldig dat jij het leuk vindt om recepten te bedenken, uit te proberen en te delen.
Ik krijg energie van jouw enthousiasme en positiviteit!
Wat een gaaf idee met bietjes en zoete aardappel, daar heb ik nog nooit eerder van gehoord. Ik denk dat k als k bietjes over heb maar een wat moet proberen 🙂
Yay voor bietjes! De cakejes zien er ook super lekker uit 🙂
Wauw, dat ziet er echt su-per lekker uit! Ik ben heel benieuwd met die bietjes 😉
Ik ben gek op bietjes, vooral als salade. Dit recept ga ik uitproberen!
Ziet er echt heerlijk uit!!!
Is het eiwitpoeder noodzakelijk om toe te voegen?
Ik zit gewoon te kwijlen bij de foto’s! Ben heel benieuwd naar de smaak, proef je de groenten terug? Smaakt het als brownies?
Ik heb ‘m net gemaakt maar hij is best bitter nog . En de smaak van de cacao overheerst best wel. Heb ook geen zoete aardappel noch honing gebruikt. Volgende keer maar wel doen!