Patat! Friet! Wie lust het niet! Ik vind het in ieder geval heerlijk. Op de facebook pagina van Joyce kwam ik dit recept tegen voor patat maar dan zonder aardappel; met koolraap of knolselderij! Echt geweldig. Dit is de perfecte aanvulling op mijn hamburger recept van gisteren 🙂
Wat heb ik gebruikt?
- halve koolraap (die dingen zijn zwaar!) / knolselderij
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel honing
- 2 teentjes knoflook
- paprikapoeder
- komijn
- zout
- peper
- chilivlokken
Verwarm de oven eerst voor op 200 graden Celcius
Daar is die dan! Deze gaan we snijden.. Ja ja..
Het is even doorbijten, maar dan heb je ook wat!
Zodra je alle stukken in friet vormen hebt gesneden, doe je ze in een vergiet en spoel je ze om. Er kan namelijk wat zand op zitten
Maak in een kom een mengsel van de olijfolie, honing, geperste knoflook, paprikapoeder, chilivlokken, peper, zout en komijn
En voeg de patatjes eraan toe. Meng dit goed door elkaar zodat alles bedekt is met het mengsel
Uitspreiden op een bakplaat en dan de oven in voor 30 minuten!
En zo komen ze eruit! Delicious!!
Echt ontzettend lekker! Dit wordt een blijvertje 🙂
8 comments
Is aardappel dan niet gezond? Wat maakt koolraap gezonder?
Hoi Vandana,
aardappel is zeker gezond! Aardappelen behoren tot de zetmeelgroepen. Dus net zoals rijst, pasta en brood, bevatten ze veel zetmeel. Het nadeel van zetmeel is dat het in je lichaam heel snel omgezet wordt in suiker, het is dus makkelijk te verteren waardoor je minder snel vol zit en als je teveel van eet = snel en teveel omgezet in suiker = opgeslagen als vet.
Natuurlijk leg ik het nu wel heel dramatisch uit. Maar vaak is het zo dat voedingsmiddelen die een lage verzadigingswaarde hebben (dus weinig vezels waardoor je snel vol zit) al gauw teveel gegeten kunnen worden. Dit hoeft niet bij iedereen zo te zijn, ik kan echt pasta eten tot de zon op en onder gaat, evenals aardappelen en witte rijst. Daarom is het leuk om te experimenteren met voeding die niet tot de zetmeelgroep behoort (koolraap bijvoorbeeld, dit is een groente) maar het wel te doen lijken alsof het een aardappel is, of beter: patat!
Dus als ik koolraap patat eet met een stuk vlees dan ben ik blij dat ik in de avond de zetmeelgroep weg heb gelaten. Deze eet ik liever in de ochtend of middag aangezien je door de dag heen nog je energie nodig hebt uit zetmeel (suiker).
Ik hoop dat het wat duidelijker is zo! 🙂 x
Op de foto laat je knolselderij zien, wat gebruik je nu voor de patatjes
Hoi Diny,
Wat bedoel je precies met nu? Het hele recept voor de patatjes is knolselderij. Ook de laatste foto’s, het lijkt er niet op maar het is de knolselderij 🙂
In de eerste alinea heb je het over koolraap, maar op de foto staat knolselderij. Overigens ook lekker, denk ik.. Dank voor het recept
Je hebt helemaal gelijk! Het grappige is dat je met beide op exact dezelfde manier friet kunt maken. Ze lijken ook heel veel op elkaar, knolselderij en koolraap.
Ik ga het direct even aanpassen in het artikel, bedankt voor je oplettendheid!
Hoi Teni,
Sinds kort ben ik ook begonnen met een gezondere lifestyle. Gezonder en vooral voedzamer eten en ik ben weer volop aan het sporten, zumba en hardlopen. Vandaag een start gemaakt met insanity. Heftig die fittest zeg pffff…… ben benieuwd naar de rest….. ik volg je dus ook al een paar weken. Bedankt voor al die leuke en interessante info en weetjes.
Nog even over die frietjes van knolselderij. Smaakt het echt naar frietjes van aardappel? Ze lijken er wel veel op. Ziet er heerlijk uit jamie…
Search
Select
THURSDAY
3
OCTOBER 2013
6
COMMENTS
Recept: Hamburgers met gezond patat / friet ! – Patat / Friet
Written by Teni, Posted in Recepten
Patat! Friet! Wie lust het niet! Ik vind het in ieder geval heerlijk. Op de facebook pagina van Joyce kwam ik dit recept tegen voor patat maar dan zonder aardappel; met koolraap of knolselderij! Echt geweldig. Dit is de perfecte aanvulling op mijn hamburger recept van gisteren
Wat heb ik gebruikt?
halve koolraap (die dingen zijn zwaar!) / knolselderij
3 eetlepels olijfolie
1 eetlepel honing
2 teentjes knoflook
paprikapoeder
komijn
zout
peper
chilivlokken
Verwarm de oven eerst voor op 200 graden Celcius
Daar is die dan! Deze gaan we snijden.. Ja ja..
Het is even doorbijten, maar dan heb je ook wat!
Zodra je alle stukken in friet vormen hebt gesneden, doe je ze in een vergiet en spoel je ze om. Er kan namelijk wat zand op zitten
Maak in een kom een mengsel van de olijfolie, honing, geperste knoflook, paprikapoeder, chilivlokken, peper, zout en komijn
En voeg de patatjes eraan toe. Meng dit goed door elkaar zodat alles bedekt is met het mengsel
Uitspreiden op een bakplaat en dan de oven in voor 30 minuten!
En zo komen ze eruit! Delicious!!
Echt ontzettend lekker! Dit wordt een blijvertje
Misschien vind je dit ook interessant!
Recept: (Vegetarische) Hamburgers met patat, maar dan gezond! – Hamburger Alternatieven om net zo lekker te blijven eten, maar dan gezonder! – Deel 1 Recept: Pizza met bloemkool als bodem! Recept: Zelf hummus maken! Recept: De lekkerste (en gezonde) milkshake ooit!
aardappelen afvallen beauty beste blog blogs Calorieën en eten fit fitbeauty friet frietjes gewicht gezond gezonde gezondheid groente hamburger ideeën koolraap nederlands nederlandse over patat patatjes recept stepanosian teni tips voeding voedsel zonder
« IK GA NAAR LONDEN!
LAAT DIT WEEKEND NIET JE GEZONDE VOEDINGSPATROON IN DE WAR BRENGEN! »
6 Comments
vandana
October 3, 2013 – 10:16:18
Is aardappel dan niet gezond? Wat maakt koolraap gezonder?
Reply
Teni
October 6, 2013 – 10:08:11
Hoi Vandana,
aardappel is zeker gezond! Aardappelen behoren tot de zetmeelgroepen. Dus net zoals rijst, pasta en brood, bevatten ze veel zetmeel. Het nadeel van zetmeel is dat het in je lichaam heel snel omgezet wordt in suiker, het is dus makkelijk te verteren waardoor je minder snel vol zit en als je teveel van eet = snel en teveel omgezet in suiker = opgeslagen als vet.
Natuurlijk leg ik het nu wel heel dramatisch uit. Maar vaak is het zo dat voedingsmiddelen die een lage verzadigingswaarde hebben (dus weinig vezels waardoor je snel vol zit) al gauw teveel gegeten kunnen worden. Dit hoeft niet bij iedereen zo te zijn, ik kan echt pasta eten tot de zon op en onder gaat, evenals aardappelen en witte rijst. Daarom is het leuk om te experimenteren met voeding die niet tot de zetmeelgroep behoort (koolraap bijvoorbeeld, dit is een groente) maar het wel te doen lijken alsof het een aardappel is, of beter: patat!
Dus als ik koolraap patat eet met een stuk vlees dan ben ik blij dat ik in de avond de zetmeelgroep weg heb gelaten. Deze eet ik liever in de ochtend of middag aangezien je door de dag heen nog je energie nodig hebt uit zetmeel (suiker).
Ik hoop dat het wat duidelijker is zo! x
Reply
Diny
November 9, 2013 – 20:49:38
Op de foto laat je knolselderij zien, wat gebruik je nu voor de patatjes
Reply
Teni
November 10, 2013 – 09:04:58
Hoi Diny,
Wat bedoel je precies met nu? Het hele recept voor de patatjes is knolselderij. Ook de laatste foto’s, het lijkt er niet op maar het is de knolselderij
Reply
Wendy
November 20, 2013 – 17:59:25
In de eerste alinea heb je het over koolraap, maar op de foto staat knolselderij. Overigens ook lekker, denk ik.. Dank voor het recept
Reply
Teni
November 20, 2013 – 19:45:57
Je hebt helemaal gelijk! Het grappige is dat je met beide op exact dezelfde manier friet kunt maken. Ze lijken ook heel veel op elkaar, knolselderij en koolraap.
Ik ga het direct even aanpassen in het artikel, bedankt voor je oplettendheid!
Reply
Leave a Reply
Your email address will not be published.
Name
Email
Website
Comment
You may use these HTML tags and attributes:
hhoi Karima!
Goed om te lezen dat je lekker bezig bent met sporten! De frietjes smaken niet naar aardappel, maar ze geven wel die “voldoening”. Tenminste, bij mij! 🙂