Als je nog op zoek bent naar een ongelooflijk lekker toetje waarmee je absoluut herinnerd wordt: dan is dit wat je zoekt! Een chocolade cakeje gemaakt met speltmeel, iets lichter verteerbaar voor veel mensen dan tarwe dus win-win! En had ik al gezegd dat de binnenkant gesmolten is? Hemeltjelief zo lekker!
Voor de rest houden we het bij de ingrediënten die je kunt verwachten bij een fondant, moet ook kunnen af en toe toch? Je gaat sowieso genieten!
Wat heb je nodig voor 4 cakejes?
- 23 gram boter of kokosvet
- 75 gram kokosbloesem suiker of gewone suiker
- 2 eieren
- 1/2 theelepel vanille extract
- 25 gram speltmeel
- 175 gram pure chocolade
- 1/2 theelepel zout
- Cacao poeder voor het bestrooien
Verwarm de oven alvast voor op 220 graden Celsius. Vet je oven-bestendige schaaltjes in en bestrooi het met wat cacao poeder zodat de cakejes niet blijven plakken aan de zijkanten.
Smelt de chocolade au bain marie, ondertussen voeg je de boter en suiker toe in een kom en mix je het tot het ‘mengsel’ enigszins gelijk verdeeld is qua boter en suiker. Voeg de eieren één voor één toe en mix het nogmaals goed door. Voeg daarna het zout en de vanille extract toe en mix het erdoor.
Nu kun je de gesmolten chocolade toevoegen, doe dit voorzichtig en meng het desnoods met een vork zodat je het niet ‘kapot klopt’ met een mixer. Je kunt ook op de laagste stand even kort mixen met een mixer.
Giet het beslag in de kommetjes en plaats dit voor 10 minuten in de oven. Na 10 minuten haal je ze uit de oven en laat je ze 2 minuten afkoelen. Haal daarna de cakejes voorzichtig uit de schaaltjes en je kunt ze direct serveren!
Vooral wanneer ze nog warm zijn is het een geweldige verrassing om hem op te eten en de gesmolten binnenkant te proeven. Enjoy!
PS: Met een bolletje ijs, of wat yoghurt ernaast getopt met cacao poeder maak je hem helemaal af!
8 comments
Kreun😂
Het ziet erg lekker uit!
Hi Teni, met de term tarwe vrij moet je oppassen. Ik heb zelf een tarwe allergie en mag dus ook geen spelt eten, dit is namelijk ook een tarwe soort! Misschien verwarrend 😉
Hee Nina! Jeetje wat goed dat jij er bent en dit even meldt!
Ik had enkel rekening gehouden met de invalshoek waarbij mensen tarwe niet goed kunnen verdragen (vooral hedendaags tarwe, ik heb er een artikel over) en hierdoor spelt beter kunnen verteren. (Zoals ik).
Maar met een allergie is het natuurlijk een compleet ander verhaal, dankjewel voor deze toevoeging!
Werken de eieren als bind- of rijsmiddel? Ik ga eens kijken of deze plantaardig kunnen worden 🙂
Als bindmiddel! Ik ben benieuwd hoe een plantaardige variant eruit ziet/smaakt!! Als het je lukt, vind ik je een heldin!
Je bent trouwens sowieso een heldin 😉
Ivm reactie Emma: Per ei 1 EL lijnzaad of chiazaad met 3 EL water mengen en even laten staan
Maar heb het al eens geprobeerd voor pannenkoeken en ze zijn wel minder luchtig (idem als je banaan als bindmiddel ipv ei gebruikt) dus ik zoek ook nog een beter plantaardig middel 😉