Vandaag heb ik een couscous recept voor jullie! Eigenlijk is de basis van de couscous vaak hetzelfde en heel simpel te bereiden én ook vegetarisch. Voor wat extra variatie en “bite” heb ik er deze keer wat nieuws bij gedaan. Het heeft de textuur van kip, maar het is 100% vegetarisch met een leuk achtergrondverhaal hoe het recept tot stand kwam!
Ik werd uitgenodigd door FrieslandCampina om langs te gaan in Wageningen om lekker te koken met een nieuw product uit hun Valess assortiment. Valess is het vegetarische merk van FrieslandCampina dat, wist ik niet eens, als enige op basis van zuivel is gemaakt en dus niet met soja. Interessant!
Het beloofde een leuke dag te worden, eerst kreeg ik wat meer achtergrond informatie over FrieslandCampina . Ik moet zeggen dat sinds ik niet meer op school zit, ik dit soort presentaties heel leuk vind. Hoe vaak krijg je de kans om weer nieuwe dingen te leren die buiten je eigen vakgebied liggen? Zo leerde ik dat het bedrijf FrieslandCampina van 19.000 boeren is. Dus de boeren zijn echt eigenaar van FrieslandCampina . Grote en belangrijke beslissingen dienen langs al deze boeren te gaan. En komt erbij dat het allemaal Nederlandse boeren zijn, op een enkeling na, die vlakbij over de Duitse grens zitten. Dus alles komt lekker van eigen bodem.
Vervolgens werd er uitgelegd hoe het nieuwe product van Valess heette en was gemaakt: Filetstukjes. Gemaakt van magere melk met een algen extract. Hierdoor krijg je de typische Filetstukjes structuur. Zo zijn er een hoop andere zuivelproducten gemaakt van magere melk; hüttenkäse bijvoorbeeld. Wat ik het grote voordeel vind hiervan? Hoge hoeveelheid eiwitten, vrij weinig calorieën. En dat is dus ook met de Filetstukjes, vergelijkbaar met kip qua calorieën, 100 kcal per 100 gram.
Ik mocht de Valess vezels proeven en het had echt een beetje de structuur van kip, maar dan zonder smaak. Voordeel daarvan is weer dat je het met kruiden op smaak kunt brengen en er dus veel verschillende kanten mee op kunt in verschillende gerechten.
Nou, en dat heb ik geweten hoor, die verschillende kanten. Ik mocht echt zóveel proeven. Er werd van te voren aangekondigd dat er niet een grote lunch aanwezig zou zijn, dus dat ik voor de zekerheid wat eten mee moest nemen. Maar ik zat helemaal vol na het proeven! Haha.
Wat heb je nodig voor het couscous recept (2 personen):
- 200 gram couscous
- 1 blokje groente bouillon
- 1 prei
- cherry tomaten (stuk of 10)
- handje rozijnen (25 gram)
- 1 duoverpakking Valess Filetstukjes (waar 2 losse porties in zitten)
- peper, zout, paprika poeder
- (olijf)olie om in te bakken
Breng eerst 200 ml water aan de kook en laat het bouillon blokje hierin oplossen. Als het hele blokje is opgelost giet je de bouillon over de couscous (deze even in een hitte bestendige schaal doen). Meng het met een vork goed door elkaar. Het enige dat je hoeft te doen is de couscous vanzelf zacht te laten worden en af en toe met een vork erdoor te roeren.
Open alvast de duo verpakking Filetstukjes en “marineer” ze met peper, zout en paprika poeder. Het handige is trouwens dat deze per portie verpakt zijn. Dus voor iemand als ik, die alleen woont, hoef ik maar 1 portie open te maken en de andere kan ik dicht laten als ik dat wil.
Snijd vervolgens de prei in ringen, verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak de prei hierin. Na zo’n 5 minuten kun je de Filetstukjes toevoegen.
Als de Filetstukjes ook lekker beginnen te bakken voeg je als laatste de cherry tomaten (in halfjes) en de rozijnen toe. Dit hoeft maar 1-2 minuten mee te bakken. Doe het mengsel in de koekenpan vervolgens bij de couscous en meng dit door elkaar.
En je vegetarische couscous is klaar!
Het interessante vind ik, dat de Filetstukjes in verschillende gerechten (ik heb namelijk nog 3 gerechten geproefd) een verschillende smaak hebben. De structuur blijft hetzelfde, het is echt net kip, maar de smaak verandert dus mee in het gerecht. Erg handig dat er niet een specifieke smaak is van de stukjes die in elk gerecht naar boven komt.
Oja, mocht je dus willen weten wat je nog meer kunt maken met de Filetstukjes, dan kun je even op de Facebook pagina van Valess kijken. Je kunt er je vraag stellen over Valess als je dat wilt, maar ook door de foto’s en filmpjes scrollen voor wat inspiratie. En als je goed kijkt, zie je ook meteen de actie waarbij je je geld terug krijgt bij de eerste keer dat je de Filetstukjes koopt! (duurt tot 27 september). Of klik direct hierop, dan ga je naar de site van Scoupy waar je je kassabon kunt insturen (kende dit niet! Wat handig!)
Omdat ik zoveel Valess varianten heb geprobeerd (ze hebben saucijzenbroodjes!) ben ik stiekem van plan eens iets voor te schotelen aan bijvoorbeeld mijn mannelijke collega’s. Ik weet gewoon zeker dat ze niet proeven dat het vegetarisch is. Ik kon het namelijk ook echt niet onderscheiden van “the real deal”, en ik denk dat dit grotendeels toch echt door de goede structuur en bite komt. Mocht je zelf nieuwsgierig zijn, dan kun je het vinden bij de vegetarische producten in de supermarkt.
Hopelijk weer wat inspiratie rijker zo! 🙂
5 comments
Wat toevallig, ik heb gisteren voor het eerst couscous gegeten en wilde vandaag op zoek gaan naar andere recepten omdat het zo goed is bevallen. Ik kan Valess inderdaad ook niet onderscheiden van gewoon vlees, het smaakt altijd erg goed. Thanks voor het recept! 🙂
Gister voor het eerst? Haha wauw! 😀 Snap dat het goed is bevallen, ik vind het ook erg lekker!
En graag gedaan 🙂
Ik ben benieuwd of het echt zo naar kip smaakt. Ik ga het mijn vriend een keer voorschotelen dan. En als vega vraag ik me wel af hoe diervriendelijk de melk is die ze gebruiken? Heb je daar wat meer achtergrondinformatie over?
He Lotte! ik had je vraag even bij Campina neergelegd om je te voorzien van een zo duidelijk en goed mogelijk antwoord. Dit is wat ze zeiden:
“Onze melkveehouders die de melk voor onze producten leveren, werken volgens een speciaal programma (Foqus planet). Dit programma borgt continu dierenwelzijn, diergezondheid, huisvesting, voedselveiligheid, kwaliteit en duurzaamheid.
Alle melkveehouders van FrieslandCampina doen er op deze manier alles aan om het welzijn van hun dieren te kunnen garanderen.”
Is dit iets waar je wat mee kunt? Let me know! 🙂
Liefs!
Jaaaa deze was ook zo lekker! Weet je wat, ik ga hem gewoon een keer maken 😉