Ik wist niet dat het zo makkelijk kon zijn om zelf crackers te maken. SUPER gezonde crackers zelfs!
Wat heb je nodig?
- 70 gram lijnzaad
- 70 gram sesamzaad
- 60 gram zonnebloempitten
- 240 ml water
- olie of boter
- optioneel: kruiden, als je gekruide crackers wilt (ik heb oregano en chilivlokken gebruikt)
* eventueel kun je de sesamzaad of zonnebloempitten deels vervangen met pompoenpitten als je dit hebt. Houd de lijnzaad wel op 70 gram, dit omdat de lijnzaad als bindmiddel werkt en zorgt dat alles aan elkaar blijft zitten.
Verwarm je oven alvast voor op 175 graden Celcius.
Laten we beginnen! Het is zo simpel! Voeg alle pitten en zaden bij elkaar in een kom.
Doe daar vervolgens de kruiden bij als je dat lekker vindt.
Kopje water toevoegen en voor 15 minuten laten staan zodat het goed kan indikken.
Plaats alvast wat bakpapier op de ovenplaat, bestrijk deze met wat olie of boter.
Als het mengsel wat is ingedikt kun je het verplaatsen naar de bakplaat.
Strijk het geheel uit met de bolle kant van een lepel. Zorg ervoor dat het overal ongeveer dezelfde dikte heeft. Dit gaat 30 minuten in de oven.
Pak een pizza snijder en snijd de crackers in stukjes. Zo groot als je zelf wilt.
Draai vervolgens je crackers een voor een om zodat de andere kant ook mooi knapperig kan worden. Zet dit vervolgens weer in de oven voor 30 minuten.
Eenmaal uit de oven even laten afkoelen. En je crackers zijn klaar! Heerlijk knapperig!
Geen kunstmatige stoffen, geen suiker, geen rotzooi, maar puur zaden en pitten!
29 comments
Ik heb alleen lijnzaad thuis, zou het ook alleen met lijnzaad kunnen? En blijven de crackers niet aan het bakpapier plakken? Dat had ik met de banaanlijnzaadcrackers; van sommige crackers kreeg ik het bakpapier er niet meer vanaf en moest ik de crackers dus weggooien 🙁
Het kan zeker ook alleen met lijnzaad. Als je het bakpapier met olie bestrijkt zullen ze niet vastplakken. Bij mij bleven ze eerst ook plakken, tot ik olie ging gebruiken van te voren in de bakvorm of op het bakpapier.
De crackers had ik sowieso in muffinvormpjes gemaakt die ik ook had ingevet, daar kwamen ze bij mij makkelijk uit. Ik hoop dat bij jou ook gaat werken!
Hoi Teni, bedankt voor het beantwoorden van mijn vraag! Ik ga zo toch maar even zonnebloempitten en sesamzaad halen. En bedankt voor de tip ik zal dan het papier invetten! Ik had inderdaad gezien dat je ze in vormpjes deed, en ik had toen ook een muffinvorm gekocht 🙂 je site blijf ik leuk vinden. Helaas heb ik het steeds drukker met o.a. studie. Tijd tekort maakt het echt moeilijk om gezond te eten. Zo heb ik geen tijd meer om een gezonde lunch voor te bereiden voor heel de week en smeer ik nu meestal snel wat boterhammen. En als snack pak ik maar een liga. Heb je misschien tips?
Hoi Vandana, graag gedaan! 🙂
Begrijpelijk dat het druk is met je studie, dat is ook heel belangrijk! Goed eten helpt natuurlijk ook bij het goed kunnen studeren en leren, als je weinig tijd hebt kun je bijvoorbeeld proberen om 1 dag in de week heel veel klaar te maken en in bakjes te doen zodat je het niet elke dag apart hoeft te bereiden, dit scheelt een hele hoop tijd. Bijvoorbeeld allemaal groente al gewassen/gesneden/gekookt/gebakken, (zoete)aardappel al klaargemaakt, kip gebakken/gekookt etc. in aparte bakjes in de koelkast, dan hoef je de avond ervoor alleen maar overal wat van te pakken en je eigen salade samenstellen.
Als je hier sowieso geen tijd voor hebt kun je een zakje wortelen en een bakje hummus meenemen, gewoon kant-en-klaar. Of ander groente met hummus.
Of wat crackers en een pakje met plakjes kipfilet/ham zodat je dit op school klaarmaakt (plakje kipfilet op de cracker en klaar :p).
Het zijn niet de aller aller gezondste manier maar het is véél beter voor je dan een liga, aangezien een liga vooral veel suiker bevat en bijna geen voedingsstoffen waar je lichaam goed op kan functioneren (leren en focussen bijvoorbeeld!).
Je kunt ook wat producten kopen in de supermarkt om altijd in je tas te hebben voor een lange dag op school:
http://fitbeauty.nl/noodgeval-eten-voor-mee-in-je-tas/
Ik hoop dat je hiermee uit de voeten kunt 😉
Liefs
Hoi Teni,
ten eerste de crackers zijn suuuuuper lekker! Top recept, ik ga ze vandaag weer maken!
dat van de groente met hummus ga ik een keer proberen, bedankt voor al je tips!!!
Joepie!! Graag gedaan 🙂
Waaauw knap hoor !
Morgen ga ik het ook maken , alleen moet ik nog alle ingrediënten halen ..
Ben benieuwd !
Je recepten zijn tof <3
Dankjewel! Ik hoop dat je ze lekker vindt! 🙂 <3
Het is ook wel erg makkelijk dat veel ingrediënten terug komen in meerdere recepten, zo gooi je niet steeds de helft weg aangezien ingrediënten vaak duur zijn, top!
Precies hoe ik er dus ook over denk. Als ik naar mijn overgebleven boodschappen kijk denk ik, “wat kan ik hier nou nog mee maken?”. haha 😀
Ze zijn heeeerlijk! Bedankt voor het recept!
Yeaa!! Super!
Goed idee zeg! Ziet er heerlijk uit. Mag ik vragen wat je op deze crackers doet als beleg? Tips? Of eet je ze gewoon zo?
Hoi Jannie!! Ik heb er hummus op gedaan en ook kaas.
Je kunt ze ook los eten, ook super lekker! 🙂
Vorig weekend ging het heel goed, ik was vergeten te lezen dat je ze halverwege moest omdraaien en was verbaasd dat de onderkant nog zacht was, dat heb ik toen maar uit mezelf gedaan. Vanavond heb ik alle pitten gemalen want de eerste lading was wel erg grof, maar nu lijken ze zacht te blijven, wordt vervolgd…
Vooral met kaas en avocado of tapenade zijn ze erg lekker, of gemengde notenpasta, of humus met rucola…
Slim dat je ze zelf hebt omgedraaid! 🙂
Als je ze maalt, dan komen de vetten “vrij” uit de zaden en pitten en wordt het lastiger om zich aan elkaar te binden.
Met kaas ben ik er ook dol op!! 😀 hmmm
Oke ik ben helemaal gek van dit recept en iedereen om me heen vind ze ook heerlijk! En het is zooo makkelijk 🙂
Super bedankt!
Heb net geprobeerd om deze lijnzaadcrackers te maken, maar het zijn brandoffers geworden…. behoorlijk geblakerd en ik heb toch alles volgens recept gedaan. Jammer
Ah wat jammer om te lezen! 🙁
Heb ze gemaakt en ben enorm enthousiast. Helemaal niet moeilijk te maken en zalig!!!
Goed om te lezen Monique! 😀
Hoi Tennie,
Ik heb dit recept gister uitgeprobeerd. Het mengsel dikte bij mij helemaal niet in! Ik heb gebroken lijnzaad gebruikt, is dit het probleem? Want dan ga ik hele lijnzaad aanschaffen! De hoeveelheid ml (240) klopt wel toch? Vond dit namelijk erg veel.
Hoor het graag want wil deze crackers heel graag maken!
Thnx!
Hoi Chaan!
Oohhhh nee! Ik heb ook gebroken lijnzaad gebruikt, het zou geen verschil moeten maken. Het is inderdaad een grote hoeveelheid, maar dat is wel nodig om het vast te laten worden. Ik durf niet te zeggen waar het aan ligt, misschien wat minder water gebruiken voor de zekerheid en ze langer in de oven laten per kant? ..
Jammer dat het niet indikte 🙁
De crackers met succes gemaakt!!
Achteraf bedacht ik me of het niet beter was om de zaden vooraf te weken in verband met het fytinezuur?
En of het lijnzaad gebroken moet worden omdat ongebroken lijnzaad niet door het lichaam wordt opgenomen?
Ben benieuwd naar jouw mening hierover.
Hoi Anne-Marie,
Ik weet daar helaas niet het nodige van! Hoor wel veel verschillende verhalen over lijnzaad gebroken/heel en over het verhitten hiervan. Ik ben er nog niet helemaal over uit en heb me er ook (nog) niet heel erg in verdiept. Zodra ik meer weet en heb gelezen laat ik het sowieso weten!
Ik heb deze crackers net voor het eerst gemaakt. Ze zijn super goed gelukt en heel lekker.
Ik heb wel wat minder water gebruikt, heb het een beetje op gevoel gedaan.
Bedankt voor het recept!
Gr. Irene
Goed om te lezen! Dankjewel Irene 🙂
Ik heb al eens eerder speltcrackers gemaakt, hartstikke mislukt vanwege het niet gebruiken van olie om in te vetten. Dus ik ga dit nu proberen. Ik kan me de smaak al beetje voorstellen met al die heerlijke zaden. Ik ga het maken voor mijn man, die heeft diabetes en ik tel op het moment zijn koolhydraten vanwege zijn insuline. Ik heb even gekeken hoeveel gram koolhydraten er in dit recept zit, 21 gram voor het hele bakblik. Dat is echt super! Heeft ie toch wat te knabbelen. Bedankt!
Hoi Teni,
Ik wil koolhydraatarm gaan eten heb ooit Atkins gedaan en ik merk dat ik scherper en energieker ben wanneer ik minder koolhydraten heet. Ik heb twee vragen over je cracker recept. Kan ik aan het recept ook pompoenpitten toevoegen? Moet ik gebroken lijnzaad gebruiken of kan ik ook normale gebruiken?