Zelf brood maken was nog nooit zo makkelijk! Zonder broodmachine. Dit recept kun je met of zonder keukenmachine (met deeghaak) maken. Dus het enige dat je hoeft te hebben is de ingrediënten en een oven!
Wat heb je nodig voor één groot stuk brood:
- 800 gram (volkoren) tarwebloem
- 500 ml lauw water
- 15 gram zout
- 5 gram suiker/honing (optioneel)
- 7 gram gist (één zakje)
Meng de gist, zout en suiker bij elkaar in een kom
Doe hier het lauwe water bij, meng het even door en laat het 10 minuten staan.
In een andere kom, waar je in gaat kneden, doe je de (volkoren) bloem
Als er een beetje een schuimlaagje bovenop het water komt, dan is de gist lekker aan het werk. Je kunt het water nu bij de bloem voegen
Nu kun je de keukenmachine met deeghaak zijn werk laten doen. Ga je met je handen aan de slag? Meng het geheel eerst even met een vork en ga dan met je handen kneden tot het deeg een grote elastische bal is geworden. Voeg waar nodig bloem toe zodat het niet meer zó plakkerig is
Dit is een beetje de consistentie die je wilt. Laat het deeg nu minstens een half uur (of 1-2 uur) rijzen. Meestal heb ik geen geduld en laat ik het bij een half uur, wat helemaal prima is!
Met een vochtige theedoek erbovenop. Zet alvast de oven aan op 220 graden Celsius wanneer je na zo’n 10 minuten wilt gaan bakken.
Als het deeg lekker gerezen is, kun je er nog van alles mee doen volgens allerlei recepten. Maar het enige dat ik doe is hem verplaatsen naar een bakplaat bedekt met bakpapier en hem in de oven plaatsen voor 15 tot 20 minuten.
En klaar is je brood! ZO makkelijk was het! Wanneer het vers uit de oven komt, is hij het allerlekkerst!
Dit is de variant met witte tarwebloem, hieronder de foto’s voor als je volkoren brood maakt (precies dezelfde stappen, maar dan zie je het verschil in resultaat).
Hier heb ik het brood wel een beetje ‘verbreed’ omdat volkoren brood wat robuuster en compacter is.
En klaar!
Als voorbeeld: zo ziet een plakje eruit
Zo heerlijk om je eigen brood te kunnen maken! En zo zie je maar, het is supermakkelijk!
Er zijn talloze manieren om het te doen voor verschillende soorten brood en verschillende texturen. Maar als je wat mij betreft de simpelste manier wilt, dan ben je hier aan het goede adres: eetsmakelijk!
13 comments
Super leuk!
Heel goed idee! Nooit zelf brood gebakken, het leek me zo moeilijk maar dat lijkt wel mee te vallen. Kan ik ook volkoren meel gebruiken ipv bloem? Dat heb ik nog thuis! Dan kan ik hem morgen mog gaan bakken 🙂
Ziet er goed uit! Ik vind het toch vaak nog wel lastig, zelf brood bakken. Meestal is het net wat te stevig of te zwaar, gisteren een maisbrood gebakken en die was wel heel goed gelukt.
Hmmm, zelfgemaakt brood lijkt me toch wel het aller lekkerst!
Mooi Prep recept
Hoihoi, ik ben as we speak dit brood aan het bakken alleen kreeg ik geen schuimlaag op het water. Toen las ik dat zout de werking van de gist tegenhoudt? Ik ben het nu opnieuw aan het proberen dus hoop dat het brood rijst :), heel benieuwd!
ik zou het wel lekker lang laten rijzen. en als je twee vitamine c tabletjes erbij doet wordt het nog luchtiger. je kunt het deeg ook een avond van te voren maken en dan de hele nacht laten rijzen en dan s’morgens brood bakken
lekker gemakkelijk recept dit. kan eigenlijk niet mis gaan
Ik heb vanmorgen het brood gebakken met volkorenmeel. Ik heb het een uur laten rijzen. De enorme deegbal in de oven gedaan. Na 20 minuten, zoals in het recept staat, leek het inderdaad gaar. Na kloppen op boven en onderkant klonk het mooi hol!
Na afkoelen bleek het brood niet gaar! Maar ja geprobeerd weer af te bakken op dezelfde temperatuur hielp niet. De boel in de prullenbak gekieperd, jammer.
Voortaan een metertje er in prikken, 95 graden is gewoon gaar! Kan niet missen.
Ik laat het deeg altijd zo lang rijzen tot het het dubbele volume heeft. Ik zet het in de oven bij 50°c. Even doorkneden en laten jarigen, op de plast of in de vorm. En ik bak het toch wel 30 `a 40 minuten.
ik krijg geen schuimlaag op de gist water zout mengsel. Hoe kan dat?
uiteindelijk mengsel bij meel gedaan half half wit en volkoren.
Deeg rees niet goed en was zwaar en nogal klef. help wat deed ik fout?
Als je verstand hebt van dieten moet je echt niet praten over (lekker)brood bakken.
Hier staat zoveel onzin over broodbakken dat ik er maar niet inhoudelijk op in ga.
Zoals te verwachten zie ik brood dat vast van kruim,stinkend naar gist,vers én 1 dag oud zo plakkerig
als kauwgom moet zijn.
Bedankt voor het delen van je recept. Ik heb het uitgeprobeerd. Het brood ziet er redelijk goed uit, maar de smaak is enorm zoutig. Ik heb bewust maar 10 in plaats van 15 gram zout gebruikt en zelfs dat is enorm zoutig. Zijn er behalve de hoeveelheid zout nog andere factoren die de zout smaak beïnvloeden? Bijvoorbeeld meer water toevoegen of langere reistijd?