Hoor ik vanuit het pashokje naast me..
En dit is ook precies de zin, die in “Girl Code” betekent dat een vriendin nu moet bevestigen dat ze dat niet is. Terwijl ik in mijn hoofd aftel hoelang het duurt voordat haar vriendin de code opvolgt kom ik niet eens bij seconde twee:
“Nee joh, die broek is gewoon raar, kijk deze ribbels maken het forser”
Maak een ander maar lekker ongemakkelijk!
Blijkbaar doet meer dan 90 procent van de vrouwen uit dit onderzoek aan ‘negatieve zelfpraat’ (1), dat vind ik oprecht schrikbarend. Nu kunnen de mannen er ook wat van, zo’n 25 procent van hen doet lekker mee. Dit onderzoek is echter wel gedaan op een Amerikaanse college en dat zijn nou eenmaal wat onzekere jaren voor veel tieners/begin twintigers wat betreft hun uiterlijk. Dus daar valt ook wel wat over te zeggen.
Vergeet niet dat wanneer jij jezelf omlaag haalt omtrent je uiterlijk, je een ander hiermee ook onzeker kunt maken. Lekker boeiend, zul je misschien denken, maar hierdoor kan de ander denken dat jij ook zo kritisch naar hem/haar kijkt en aangezien je toch niets aan jezelf goed genoeg vindt (terwijl je prachtige eigenschappen zult hebben maar zelf niet ziet), kan de ander zich extra ongemakkelijk voelen met jou in zijn/haar omgeving. Jij wilt toch ook niet omgaan met mensen die zichzelf constant in het openbaar omlaag aan het halen zijn? Het vreet energie, het maakt anderen ongemakkelijk en het belangrijkste is nog dat het jezelf helemaal niets goeds doet. Stop er dus mee.
Maar waarom doen mensen het?
Ik weet zeker dat jij ook op zijn minst één persoon kent die dit doet. Maar waarom? Waarom doen zoveel mensen dit als het niets positiefs toevoegt? De kern zit hem in de “druk om mooi te zijn” die vanuit allerlei hoeken op ons af komt. Hoe subjectief “mooi” ook is, we hebben allemaal een beeld in ons hoofd van wat wij mooi vinden en vaak past onze huidige versie er (nog) niet in. De “Ugh, ik ben zó dik” uitspraak is eigenlijk een wanhopige poging om je beter te voelen. En niet alleen dat, ik geloof namelijk dat er ook iets anders achter zit.
Het zit nogal in onze vrouwen cultuur om met elkaar te concurreren over ons uiterlijk. Helaas, als je het mij vraagt. En een hoop vrouwen voelen dat dit al een verloren strijd is en willen graag “aardig” gevonden worden door andere vrouwen. Door zo’n uitspraak eruit te gooien maak je een sociaal statement, namelijk:
“Ik ben geen concurrentie. Ik haat mijn buikje ook. Dus maak je maar niet druk om mij, ik ben niet met jou aan het concurreren hoor”
Het is vaak veel comfortabeler om te uiten wat je niet leuk vindt aan jezelf dan te vertellen op welke lichaamsdelen je wél trots bent. Arrogant, uit de hoogte, niet oprecht zijn allemaal woorden die komen kijken wanneer iemand uit wat hij/zij wél mooi vindt. Ook denken sommige vrouwen dat elke vrouw wel een vriendin wil die zichzelf naar beneden haalt zodat de ander zich beter voelt. Maar zoals ik net ook aangaf geeft dit vaak juist het tegenovergestelde effect. Het komt grofweg neer op negativiteit die geuit wordt en in welke vorm dit ook is, het brengt ongemakkelijkheid met zich mee.
Doe jij het ook?
De eerste stap is altijd om bewust te worden van de dingen die je denkt en zegt. Soms moet je even gewezen worden op iets voor je door hebt dat je het zelf ook doet of dat de mensen in je omgeving dit doen en misschien wel veel vaker dan je dacht. De volgende stap ligt ook weer bij jezelf door actief te stoppen met jezelf omlaag te halen. Je kunt tegelijkertijd ook bewust zijn van de ander en bewust niet meegaan in zijn/haar negativiteit en dingen zeggen als:
“Wat gek he, dat we onszelf vaak zo naar beneden halen terwijl we prachtig zijn”
“Mijn mening over jouw buikje doet er niet eens toe, het belangrijkste is dat jij je goed gaat voelen en ik vind het vervelend om te horen dat je het zelf zo erg vindt”
Je draait de situatie een beetje om en hopelijk geef je hierdoor een “zelfreflectie vibe” af waardoor de ander, hopelijk, denkt; “Verrek.. Misschien is dat wel zo”. Er is nooit een perfecte oplossing maar door in ieder geval zelf te stoppen met die negatieve zelfpraat maak je al een enorme stap in de goede richting!
10 comments
Weer sup er artikel 🙂 . Ik vraag me alleen echt af waarom je dan toch streeft naar ‘mooier’ want wat is dat en dat is ook Door een beeld, cultuur, tijdsbeeld bepaald . Echt geen kritiek hoor, maar een vraag! Ik bedoel dat zou ik zelf ook nog wel Willen maar ik kom in de extremen en zet me in mijn hoofd vast.
Dankjewel! En je stelt een goede vraag hoor. Ik zie helemaal niets mis met het feit om jezelf te verbeteren, zeker niet als het gepaard gaat met een gezonde leefstijl waar je je lichaam voorziet van beweging en gezond voedsel (in de basis). En natuurlijk worden we beïnvloed door beelden die nu worden bestempeld als “mooi”, maar dat zul je áltijd, in elk tijdperk hebben. Het belangrijkste voor mij is om na te gaan of ik gelukkig word van hetgeen dat ik doe en zodra ik geen geluk meer voel maar me geforceerd voel om in een bepaald plaatje te passen, dan ben ik niet goed bezig.
Mijn motivatie zit dus ook helemaal niet in het “mooi zijn zoals de meisjes op de tijdschriften of tv”, mijn motivatie komt vanuit mezelf, ik heb een beeld dat ik mooi vind voor mezelf en wat een ander ook zegt over mijn lichaam, uiteindelijk streef ik naar een verbeterde versie van mezelf.
Ik denk dat dat een aantal belangrijke verschillen zijn:
– doe je het voor jezelf? Of om aardig/mooi gevonden te worden door anderen?
– word je er gelukkig van? (mentaal, breng je jezelf naar beneden? of vind je jezelf al tof genoeg en werk je vanuit liefde voor jezelf?)
– heeft het een gezonde bijdrage aan je lijf? (fysiek, verhonger je je lichaam? Of voed je het en zorg je er goed voor?)
Hopelijk geeft dit een wat duidelijkere ‘richtlijn’! Je hoeft jezelf namelijk echt niet stom of lelijk te vinden om jezelf te willen verbeteren 😉
Liefs!
Wow dank je voor je reactie hoor! 🙂 tja ik ben nog hard bezig om milder en liefdevoller tegen mezelf te zijn hihi dát eerst. Het geeft zeker een duidelijkere richtlijn, many thanks !
Fijne dag x
Ja ik doe het zelf ook (helaas). Komt denk ik voort uit mijn onzekerheid dat ik van vroeger, toen ik (echt) te dik was, heb overgehouden.
Wat een top artikel weer!! Heerlijk om alles te lezen, je schrijft zo leuk!
Goed artikel! Hier maakte ik mezelf vaak schuldig aan, totdat ik merkte hoe vervelend ik het eigenlijk vond om te horen van anderen. Ik heb vaak vriendinnen gehad die een stuk slanker waren dan mij, en dan toch riepen ‘ik ben zo dik’. Op een gegeven moment heb ik toen ook maar aangegeven dat ik dat zat was (niet helemaal politiek correct overigens), omdat het voor anderen ook een flinke belediging kan zijn wat je over jezelf zegt. Een ander kan bijvoorbeeld heel erg opkijken naar iets wat jij doet.. Als jij dat dan afkraakt bij jezelf, beledig je de ander indirect ook. Goed dat je hier aandacht aan besteed, het is namelijk een hele vervelende gewoonte van veel vrouwen (en wordt bovendien al vroeg aangeleerd, bah). Embrace yourselves girls!
GO TENI!
Als ik ongezond eet dan wil ik nog wel eens negatief over mijzelf zijn, maar sinds ik zoveel sport en gezond eet en me daardoor stukken beter voel ben ik ook positiever over mijzelf.
Vroeger was ik nooit tevreden met mijzelf en was ik heel negatief, ik zei vaak dat ik te dik was en dat was dan niet alsof ik overgewicht had maar was niet tevreden..
Heb ook een vriendin die zichzelf altijd naar beneden haalt, ze geeft mij dan complimentjes waar ik me dan een beetje ongemakkelijk bij voel.vind veel leuker als iemand blij met zichzelf is.
Oei, iets te herkenbaar. Vooral in van die pashokjes met heel veel spiegels en lelijk licht. Elk adertje, rolletje, putje is zichtbaar, en dan wil er bij mij nog wel zoiets uitschieten als ‘jeetje ik moet echt wat meer op gaan letten op wat ik eet’. Maar ik zal nooit zeggen ‘ugh, ik ben zó dik’, want dat ben ik niet. Toch, body positivity, ik moet er nog aan werken.
Nog storender vind ik vriendinnen die maar blijven zeggen hoeveel ze zijn afgevallen en vragen om bevestiging hoe goed ik dat vind.. terwijl ze zichzelf altijd al perfect vonden met buik en kont….