Ik ken serieus niemand die geen brood lust. Maar ik ken vervolgens wel talloze mensen die het niet eten of zoveel mogelijk vermijden. Als je voor jezelf hebt uitgezocht en hebt getest waarom je geen brood wilt/kunt eten, dan begrijp ik dat heel goed. Evenals met elk ander voedingsmiddel trouwens.
Maar, voor de broodliefhebbers die bewerkt brood uit de supermarkt zoveel mogelijk willen vermijden; er is een oplossing! Er is een uitweg! Hoera!
Anouk
Nog voor ik in mijn broodverhaal duik, wil ik het hebben over Anouk. Anouk is namelijk een van mijn allerbeste vriendinnen ever. Natuurlijk heb ik gevraagd of ik haar naam mocht noemen, haha. Weten jullie nog dat ik in meerdere artikels heb geschreven over “die vriendin” die tijdens mijn studententijd, toen ik zo worstelde met mijn gewicht, zei “Waarom laat je het niet los? Waarom laat je jezelf niet toe dat je alles mag eten?”, ja, dat was zij.
En dat advies was dus ook het allerbeste advies ever. Dat heeft me toen zo geholpen om op een kalme manier om te gaan met voedsel. En dat is ook precies wat ik nu weer heb toegepast.
Nu is Anouk ook degene die me heeft gewezen op dit brood, want, wat is het? Waarom is het zogenaamd zo speciaal? :p
Vondelbrood
Ik zal het je zeggen, vondelbrood is namelijk brood dat gemaakt is van alléén maar de volgende ingrediënten:
- Haver
- Spelt
- Rogge
- Desem
- Zout
Ja, je leest het goed. Geen tarwe. Geen gist. Geen suiker. En hoe weet ik dat zo zeker? Nou, omdat ik het heb gezien. En jij kunt het ook zien. Want het brood wordt in de Van Vessem in de Maasstraat (Amsterdam) gemaakt en alle processen zijn zichtbaar als je de bakkerij instapt. Ik heb direct foto’s gemaakt toen we er waren (ik had niet mijn grote camera bij me, dus telefoon foto’s; sorry!). Je kunt het brood in alle van Vessem winkels kopen. Het wordt dus wel in één winkel gemaakt.
Toevoeging: voor de volledigheid is het denk ik belangrijk om te weten dat er 0,95% (dus niet eens 1%) aardappelvlokken (=glutenvrij) in het eindproduct zit. Dit wordt in eerste instantie toegevoegd aan de brühstück, die bestaat uit rogge met kokend water (je ziet hier straks ook een foto van) en aardappelvlokken. De brühstück staat een tijd om smeuïg te worden en vormt een “voordeeg”waar weer water, speltmeel en havermeel bij gaat.
In de winkel kun je dit apparaat dus zien, maar dan in drievoud. Voor de rogge, spelt en haver. De gehele korrel gaat bovenin en wordt gemalen. Vervolgens komt de meel in de zak eronder. En omdat de hele korrel wordt gebruikt, is het dus helemaal, 100% volkoren. Voordeel hiervan is dat je veel langer vol zit en het broodje zelf is ook echt flink vullend.
Kijk, dit gaat er dus in zijn geheel in! En dit gebeurt niet ergens in een fabriek waarbij je niet weet of er misschien nog ander meel doorheen wordt gemengd. Gewoon zichtbaar in de winkel.
Rogge dient vochtig een aantal uren te blijven staan. Er zit in principe 24 uur tussen het graan en het uiteindelijke eindproduct; het brood. En die 24 uur vinden allemaal plaats in de winkel.
Het kneden gebeurt hier, gezellig voor het raam!
Hmmmm 🙂
Ik was echt in stalker-mode en heb van buiten ook foto’s gemaakt. Haha 🙂
En ook nog even handige info; aangezien mijn vriendin Anouk samen met mij is afgestudeerd als diëtist, weet ze heel veel over voeding, granen, brood etc! Ze staat dus ook in de winkel om mensen te voorzien van een goed antwoord op allerlei vragen omtrent brood. En geloof me, die zijn er. Wil je weten wanneer Anouk waar staat? CHECK het hier! Oja, ze gaat over een weekje op vakantie dus klopt het rooster voor nu nog niet helemaal meer. Maar in ieder geval zijn de andere winkeldames ook goed geïnformeerd 🙂
Kijk! Daar staat ze! Haha stiekem ben ik super trots! Mocht je vragen hebben die je nu al wilt stellen; laat je helemaal gaan! Check ook even op de site waar er een Van Vessem bij jou in de buurt zit.
Al met al vind ik dit echt een geweldig concept en ben ik heel trots op mijn hartsvriendin, haha. Gebruiken mensen dat woord nog? 😉
Oja guys, op de site staan ook de ingrediënten. Deze zijn allemaal juist. Bij de allergenen staat tarwe (dit is voor spelt, he? denk je dan. Check even dit artikel), dit is namelijk wettelijk verplicht om te vermelden. Er zit geen tarwe in het eindproduct, maar wanneer er spelt wordt gebruikt moet het allergeen “tarwe” ook vermeld worden.
18 comments
Hoe cool! Ik heb een periode helemaal geen brood gegeten, ondanks dat ik het wel heel lekker vind. Ik was aan het testen of mijn PDS minder zou worden als ik brood zou laten staan. Nu eet ik wel weer brood, maar alleen rogge of spelt. Ik ga dit brood zeker een keertje kopen, het ziet er heerlijk uit! Oh die pitjes en zaadjes erboven op….jumjum.
Ik krijg er ook gewoon trek van als ik er naar kijk, haha! :p
Teni, je vergeet het beste te vermelden: je kun het brood ook online kopen!!!!
Oooh echt? Ik zat al te kijken… niets in de buurt van Rotterdam! Het ziet er namelijk overheerlijk uit. Geweldig enthousiast artikel ook Teni!! Ik word er blij van. Nou, van bijna al je stukjes, hahaha! Top!!
Ahh 🙂 Superleuk!
Je dient hem alleen wel zelf op te halen in een winkel naar keuze. Maar hopen dat het heel populair wordt zodat de verkooppunten uitgebreid kunnen worden!
Jaaaaa!! Haha je kunt hem online bestellen en betalen, dan ligt hij in een winkel naar keuze voor je klaar!
Scherp Leanne! 😀 hihi
Hai Teni,
Dat zag er goed uit. Maar omdat ik niet in de buurt van een winkel woon, heb ik even gekeken naar het online bestellen. Wat me zeer verbaasd? Eronder staat bij de ingrediënten van Vondelbrood…Tarwe. Dus? Jij zegt: geen tarwe. Wat is het nu?
Verder altijd wel blij met je site hoor!
Het staat bij allergenen stoffen.
He Mieke! Supergoed punt, het lastige is dat het allergeen “gluten bevattende granen” ook tarwe weergeeft. Desem wordt gemaakt van (tarwe)meel en water, maar dat is dan als proces stof en niet als ingrediënt. Zodra het desem eenmaal goed leeft, dan pas gaat het bij het brood, dan is de tarwe eigenlijk al “opgegeten”
Ik begreep ook dat ze hard bezig zijn om die desem ook op basis van spelt te krijgen maar in principe heb je geen tarwe in het brood (wel gluten; zit sowieso ook in spelt en rogge).
Geeft dit een beetje antwoord op je vraag?
Thanks. Ideetje om dit brood (recept) ook aan de bakker uit mijn dorp te verkopen? Want ik zou het zoooo graag proberen.
Haha je zet mensen meteen aan het werk! Via mij naar Anouk en Anouk heeft vervolgens gebeld en het blijkt dat het desem wél op basis van spelt is: HOERA!
Hi Mieke! (En andere enthousiaste lezers!)
Bedankt voor je oplettendheid! Zoals Teni al schrijft wordt een desem vaak gemaakt op basis van meel en water, waarbij de bacterieen uiteindelijk al het meel opeten, zodat je een ‘levend’ middel krijgt om het brood goed te laten rijzen. Er zit dan dus geen tarwe in het eindproduct. De afgelopen weken zijn alle ingredienten-declaraties herzien en waar nodig aangepast, maar nog niet allemaal doorgevoerd naar de website. De desemcultuur die we nu voor het Vondelbrood gebruiken is op basis van spelt, dus daar wordt geen tarwe voor gebruikt. De allergenen worden hier binnenkort ook op aangepast.
Mochten jullie nog vragen hebben dan beantwoord ik ze graag!
Groetjes Anouk
Ter aanvulling, wettelijk zijn wij verplicht om bij de allergenen Tarwe te benoemen, als er spelt in het product zit. Dit is omdat spelt en tarwe van dezelfde graanfamilie zijn en sterk op elkaar lijken. Maar bij de ingredienten kun je zien dat we alleen met de graansoorten spelt, haver en rogge werken!
Groetjes, en ik hoop jullie snel bij een van de winkels te zien! 🙂
Ziet er lekker uit maar in mijn omgeving niet te krijgen.
Ik ga dit brood proberen! Luky me zijn er 4 verkooppunten in mijn woonplaats 🙂
Als ik ooit in de buurt ben zou ik zeker een voorraad in willen slaan. Brood is gewoon zo lekker en handig om mee te lunchen!
Heel goed concept! Mocht dit overwaaien naar Harderwijk (of regio) dan ga ik dit zeker halen 🙂
Super leuk!! I want! Spelt is natuurlijk wel een tarwesoort (detail). Leuke blog Teni!