Ik denk dat de meeste mensen de foto’s wel kennen van hamburgers die maanden of zelfs jaren geleden gekocht zijn en nog onaangeraakt erbij liggen, niet bedorven, geen schimmel, niets. Laat dat je niet nadenken? Hoe kan het toch, dat zo’n hamburger van de McDonalds niet bederft? Wat veel mensen als verklaring gebruiken is “Als er zoveel chemicaliën in zitten, dan eten bacteriën het zelfs niet op”. Dat is inderdaad waar, maar er zit meer achter..
De waarheid is dat veel bewerkt voedsel niet (gauw) bederft en dus niet wordt opgegeten door bacteriën, insecten of wat dan ook. Laat je pakje margarine eens in de tuin staan voor een dag en zie of er ook maar één insect of beestje is geweest die ervan heeft gegeten.
Chips kan ook voor jaren meegaan in een dichte zak en heb je al wel eens nagedacht over diepvries pizza’s?
Om vlees niet te laten bederven is zout de perfecte oplossing (voor de fabrikanten, niet voor ons mensen natuurlijk, ha!). De burgers van McDonalds zitten vól met zout, zoveel dat het vlees gekwalificeerd is als “geconserveerd” vlees. Komt erbij, dat er een vreemd proces vooraf gaat om goedkoop vlees te krijgen, kijk even mee naar de onderstaande video van Jamie Oliver:
http://www.youtube.com/watch?v=zbPK9mF4xqU
Maar dan nu, het broodje. Waarom bederft het broodje niet? Dit vind ik een enge gedachte, brood zou namelijk moeten beschimmelen, zelfs na enkele dagen kan er al schimmel op komen. Wat zou er toch gedaan moeten zijn bij de McDonalds dat ervoor zorgt dat er geen enkel insect of beest het broodje wilt opeten, zelfs niet na twee jaar… ?
Ik heb even op de site van de McDonalds gekeken voor de ingrediëntenlijst, maar helaas is alleen de voedingswaarde te vinden en niet de ingrediëntenlijst.. Stiekem word ik daar een beetje boos van.. Op de Amerikaanse site heb ik wel een ingrediëntenlijst gevonden! Even door google translate gegooid en dit is het resultaat:
Verrijkte bloem (bloem gebleekt tarwe, gemoute gerst meel, niacine, gereduceerd ijzer, thiamine mononitraat, riboflavine, foliumzuur, enzymen), water, high fructose corn syrup, suiker, gist, soja-olie en / of gedeeltelijk gehydrogeneerde sojaolie, bevat 2 % of minder van de volgende: zout, calciumsulfaat, calciumcarbonaat, tarwegluten, ammoniumsulfaat, ammoniumchloride, deeg conditioners (natriumstearoyllactylaat, DATEM, ascorbinezuur, azodicarbonamide, mono-en diglyceriden, geëthoxyleerde monoglyceriden, monocalciumfosfaat, enzymen , guargom, calcium peroxide, sojameel), calcium propionaat en natrium propionaat (conserveermiddelen), sojalecithine.
Als je geen scheikundige bent, zul je waarschijnlijk geen idee hebben van al deze ingrediënten. Nouja, behalve de gebleekte tarwebloem denk ik. High fructose corn syrup en suiker, ai, iemand zin in diabetes? Of wat dacht je van gehydrogeneerde sojaolie (transvet!). Nu is het schokkende toch wel dat er geen enkel organisme op deze planeet een hamburger van de McDonalds zou eten, behalve een mens, omdat het geen eten is. Waarschijnlijk dacht je al in de juiste richting, bacteriën en andere organismen zien zo’n hamburger helemaal niet als eetbaar, daarom bederft deze ook niet.
Het is zonde dat wij, als mensen die een hersenpan hebben gekregen, die de meest waanzinnige ideeën en apparaten kunnen bouwen (vliegtuigen? Ik sta nog steeds versteld!) zo stom kunnen zijn om een hamburger bij de McDonalds als eetbaar voedsel te zien. Ik heb niets tegen hamburgers, heerlijk vind ik ze, maar ik maak ze het liefst zelf. En als ik ze niet binnen een dag of twee opeet, dan beschimmelen ze. Oftewel: voedsel! Maar de McDonalds?.. Daar word ik verdrietig van.
22 comments
Geweldig! Dit ga ik mijn vriend laten lezen die ik er maar niet van kan overtuigen dat al die hamburgers bij McD rotzooi zijn. Zelf ben ik vooral geschokt van het ‘gehakt’. Doen ze dat ook met het (niet biologisch) gehakt dat je koopt bij de supermarkt? Die koop ik namelijk nog wel eens en ik dit ‘verwerkingsproces’ heb ik nooit geweten. Ook schandalig dat het niet op het etiket staat
Ik hoop dat het werkt bij je vriend!
Ik weet niet of ze het bij het gehakt doen in de supermarkt, het filmpje is namelijk gebaseerd op de Amerikaanse wetgeving.
Dankjewel voor het artikel! Ik wist al wel dat de burger niet beschimmeld, maar dat andere organismen dit niet eens zien als eten! Schokkend!
Groetjes Elises 🙂
Shocking filmpje en een goed artikel, maar ehm.. In Europa is het gebruik van ‘pink slime meat’ verboden (http://www.independent.co.uk/life-style/food-and-drink/news/nutrition-america-awakens-to-the-sour-taste-of-pink-slime-7593484.html).
Mooi geschreven en uitgelegd. Een hele poos terug heb ik daar wel eens naar gegoogelt enz. Dat filmpje van Jamie Oliver heb ik toen ook gezien.. UWL! Maar de gedachte dat bacteriën het niet als voedsel zien, daar was ik nog niet achter. Interessant! Thanks voor de uitleg, super interessant!
Ik moest zo lachen omdat laatste.. dat mensen een goed stel hersenen hebben gekregen, vliegtuigen kunnen bouwen -hellyeah!-, en dan zo stupid zijn dit soort ‘spul’ (voedsel is het niet 😉 ) naar binnen te schuiven.. Zó jammer!
Fijne zondag lieve Teni 😀
Goed artikel om ons weer even wakker te schudden wat we allemaal wel niet voor bewerkt voedsel eten. Ik heb ook vaak eten dat al een poosje open staat en dan nog steeds niet is beschimmeld. Ik gooi het direct weg en koop het niet weer. Duidelijk teken van te bewerkt voedsel.
Ieeuuwwwwwww ben zo blij dat ik die troep niet eet.. bah bah bah
ik vind het zo apart dat ondanks wat er in zit, dat het toch lekker kan smaken. Ik schrik hiervan.
Tja, ik vind ze prima te eten, en daar gaat het toch om?
Niet bij alles nadenken, dat doet de regering wel voor ons.
Eens over niet bij alles nadenken, maar wel als ik iets eet wat eigenlijk amper voedsel is 😉
Ik kan gerust een stuk chocoladetaart, gebak, lasagna etc eten zonder er teveel bij nadenken 🙂 Ik snap je punt overigens wel, Henk!
Beetje kort door de bocht om vanuit dit filmpje wat heel amateuristisch is opgenomen met een camera/telefoon van een TV daar Mac Donalds ALLEEN voor op aan te spreken terwijl dit dus door elke slager waarbij je niet ziet dat het ge malen wordt waar je bij staat, je vers gedraaide bal gehakt kan dus ook dit soort vlees bevatten!!! iemand hier een hekel aan MacDonalds denk die dit geschreven heeft
Getsie derie! Dit artikel ga ik dus echt aan mijn vriend laten lezen! Die wil bijna elke week even langs de mac drive om een euroknallertje te halen!
Dit gaat dus niet meer gebeuren!
Beste Teni, ik heb de laatste dagen al meerdere artikelen op je site gelezen en een aantal recepten uitgeprobeerd. Ik bezoek je site met veel interesse en dacht dat ik al best veel wist..maar heb toch echt veel geleerd!! Wauw, echt heel boeiend hoe je het omschrijft, ik blijf lezen!! Super bedankt voor alle info. Groetjes Silvana
Lieve Silvana,
Wat leuk dat je een bericht achter laat en hier de tijd voor hebt genomen, waardeer ik enorm!
Super dat je blijft lezen!!! 😀 😀
Liefs,
Teni
Eet je zelf echt nooit Mc Donalds ondanks dat we toch altijd al hebben geweten dat het troep is?! Wel een hele mooie uitleg! Maar zo heel af en toe blijft het toch lekker
Ik ben dol op hamburgers, maar echt dol op hamburgers! Een groot stuk vlees op een broodje, met wat ketchup, sla, ui, augurkje.. JUM!
Mc Donalds eet ik echt nooit meer omdat het verlangen er niet is, het voldoet niet meer aan de smaak die ik wil ervaren bij het eten van een hamburger. Vroeger natuurlijk wel gegeten als kinds zijnde 🙂 Maar nu echt nooit, haha. En dat heb ik niet met alle “ongezonde” dingen (TAART! JUM!).
Haha leuk om te weten!! 🙂
Geldt dit ook voor de hamburgers van Burger King
Jank niet zo
Klopt niet. Probeer het zelf maar eens. Het broodje gaat zeker wel schimmelen!
Een hoop bulshit
Ga gewoon een gauw weg van deze site dan, in plaats van de moeite te nemen om te commenten. Met een spelfout in 3 woorden ook nog. Knap.