Tijdens het schrijven van weer een nieuw hoofdstuk in mijn boek, merkte ik dat ik eigenlijk wat meer over een onderwerp kwijt wilde dan dat het op dat moment, bij dat hoofdstuk paste. Een goede reden om het dus uit te breiden in een artikel voor op mijn site, buiten mijn boek. Welk onderwerp? Het onderwerp over complimenten geven over het uiterlijk van kinderen, meisjes om specifiek te zijn.
Misschien heel gek, maar ik zal je vertellen hoe ik uit eigen ervaring bewust ben geworden van het nadeel van dit soort complimenten..
Oja, ook hier is de titel van het artikel wat “harder” dan ik uiteindelijk bedoel of wil overbrengen. Maar hopelijk wordt het duidelijk na het lezen van dit artikel.
Het lelijke eendje, te dik en met veel haar
Ik denk dat de meeste van ons zich op een bepaald punt in ons leven hebben gevoeld als het lelijke eendje. In de klas, in de familie, in de vriendengroep, waar dan ook. Ik heb me zeker zo gevoeld, vanaf de basisschool tot eind middelbare school, grotendeels had dit te maken met mijn gewicht en laten we ook niet vergeten dat ik met mijn Armeens/Iraanse roots flink ‘gezegend’ was (ben) met haar. En dat is alleen leuk als het op je hoofd zit, maar net als met plaatselijk vet verliezen, krijg je niet alleen plaatselijk haar. Haha.
Ik heb mijn gezicht nooit knap gevonden, altijd te bol. Ik vond mijn benen nooit slank genoeg voor lichte broeken of rokjes, altijd te dik. En nouja, zo kan ik nog wel even door gaan.
Ik heb dus altijd het gevoel gehad, dat ik wat goed te maken had vanwege mijn uiterlijk. Dus was ik altijd extra vrolijk, allemansvriend, ontzettend vriendelijk tegen iedereen en vooral beleefd. Ik ben me ook nog heel erg bewust van de andere meisjes uit mijn klas, op de basis- en middelbare school. Waar vaak tegen werd gezegd “wat ben jij een mooie meid zeg”, door moeders van andere klasgenoten of juffen van school bijvoorbeeld.
“Wat een mooi meisje ben je zeg!”
Vooral op de basisschool werd er op jonge leeftijd al benoemd dat sommige meisjes mooi waren, “wat een mooi meisje ben je”, “wat zie je er mooi uit!”, “wat een prachtig kindje ben je”, waarna het meisje in kwestie begon te glimlachen en te blozen.
Ik weet nog zo goed dat ik dit observeerde en niet zo goed begreep waarom volwassenen aardig deden tegen iemand omdat ze haar mooi vonden. Waarom werd dit nooit tegen mij gezegd? Waarom hadden deze meisjes “al een streepje voor“, alleen maar vanwege hun uiterlijk. Ze waren dun, hadden glad gekamde blonde haren (ik was trouwens ook de enige ‘buitenlandse’ op de basisschool) en ze zagen er mooi en lief uit. Dit is geen feit, dit is mijn beleving geweest.
Ik voelde dus altijd een uitdaging, een uitdaging om ook aardig gevonden te worden. Aangezien niemand (behalve mijn eigen moeder, maar dat telde niet) mij vertelde dat ik mooi was, moest ik wel uitblinken in andere delen. Jep, humor, vrolijk, enthousiast, behulpzaam, slim, leergierig etc.
Als we met vriendinnen in het klimrek aan het spelen waren en we ineens honger kregen, ging ik altijd naar binnen om iedereen haar tas te halen, zodat de rest lekker in het klimrek kon blijven spelen. Ik weet zelfs nog dat ik exact dit verhaal op die leeftijd ook vertelde aan mijn moeder, hoe graag ik aardig gevonden wilde worden en dus de tassen van binnen haalde voor de meiden.
En dat zorgde er dus ook voor, dat ik altijd vriendinnen had, op feestjes werd uitgenodigd, met de populaire én niet-populaire kinderen om ging en gewoon echt allemansvriend was en dus ook nooit te maken heb gehad met pesterijen. Ergens heel mooi, maar ergens ook laf omdat ik geen “schijt aan anderen” had en wat ze van me vonden.
Ik betrap mezelf, op volwassen leeftijd..
Op latere leeftijd ben ik heel bewust zelf het compliment over hoe mooi een meisje is gaan geven aan meisjes. Ik heb een hele tijd gewerkt als oppas en vertelde ook altijd aan de meiden “wat zijn jullie mooie meiden!”. Dit deed ik, omdat ik zelf dus wist hoe fijn het was geweest als ik dat op die leeftijd had gehoord. Maar eigenlijk klopt het niet. Want hiermee bevestig ik dus exact hetgeen dat ik niet wil bevestigen;
Omdat je mooi bent, doe ik aardig tegen je en krijg je van mij een compliment.
Dit is dus precies het tegenovergestelde van wat ik wil bereiken. En hier kwam ik pas veel later achter. Aan de ene kant gaf ik deze complimenten uit een gevoel van -omdat ik het niet heb gehad, wil ik anderen wel een goed gevoel geven- maar aan de andere kant geef ik dus exact het verkeerde signaal dat ik uiteindelijk wil geven. In tegenstelling tot het geven van een compliment over het uiterlijk van een meisje, geef ik nu een compliment over iemand haar karakter (natuurlijk als ik haar wat beter heb leren kennen), zoals;
Wat lief dat je jouw speelgoed uitleent aan je vriendin, dat maakt jou een lieve meid!
Want wat doe ik hiermee? Ik koppel gedrag/eigenschap aan een compliment. Want gedrag of een eigenschap kun je ontwikkelen, maar uiterlijk? Not so much. Hiermee kun je een boodschap achterlaten bij het meisje dat mensen aardig doen tegen haar, omdat ze actief iets heeft gedaan. En niet omdat ze gewoon bestaat zoals ze bestaat, met een mooi koppie, waar ze zelf niets voor heeft gedaan.
Een beetje tegenstrijdig
Nu kijk ik absoluut niet verbitterd terug op mijn schoolperiode hoor. Ik ben ontzettend trots op alle andere eigenschappen die ik ‘geforceerd’ heb ontwikkeld waardoor ik dus niet ‘lui’ werd omdat mensen me als mooi benoemden. Ik heb moeten presteren van mezelf en ik vind dat erg goed gelukt, haha. Maar waar ik op een latere leeftijd ben achter gekomen, is dat het compliment over “mooi zijn”, eigenlijk helemaal niet een aanmoedigend compliment is om te geven aan jonge meisjes. Aanmoedigend in de zin van ontwikkeling. Zoals ik zei, mooi zijn hoef je niets voor te doen en mooi is ook nog eens ingewikkeld omdat het subjectief is, maar dat besef je op jonge leeftijd natuurlijk helemaal niet. Er zijn altijd uitzonderingen natuurlijk. Niet iedereen die als “mooi” wordt benoemd wordt lui. Er zijn genoeg meiden die juist hard gaan werken om niet alleen maar ‘mooi’ te zijn.
Voor beide kanten valt wel wat te zeggen, want aan de andere kant besef ik dus ook heel goed dat door het niet geven van complimenten over iemand haar uiterlijk, dit er ook toe kan leiden dat iemand zich niet mooi voelt en dat kan ook weer zijn littekens achterlaten. Poeh. Het is wel lastig. Want eigenlijk verdient iedereen het om een compliment te krijgen alleen al om het feit dat ze zijn zoals ze zijn, welk uiterlijk dan ook. Ik denk dat de “oplossing” ligt in het benadrukken van andermans karaktereigenschappen die mooi zijn, en dan af en toe ook het uiterlijk van de ander. Zodat het uiterlijk niet overrulend is.
Ik was toen al gek op ijs…
Hoe heb jij dit ervaren?
Ik kan natuurlijk alleen maar spreken vanuit mijn ervaring en mijn ontwikkeling. Hoe ik dit heb beleefd en gevoeld. Hoe hebben jullie dit ervaren? Is er vroeger tegen je gezegd dat je mooi was/bent? Hoe voelde je je daarbij? Heeft het impact gehad?
18 comments
Mooi geschreven! Als man zijnde herken ik me deels in je verhaal en je verleden. Op jongere leeftijd eigenlijk net wat te stevig en daarmee flink gepest. Heb dan ook nooit complimenten gehad voor mijn uiterlijk en me altijd wel een beetje een buitenbeentje gevoeld. Helaas heb ik tot op heden daar nog altijd last van. Naar het strand gaan en t-shirt uit? Nou, liever niet.. Ook al ben ik al lang niet meer te zwaar, eet ik gezond en sport ik zeer veel..toch kan ik dat gevoel nog altijd niet van me afschudden. Heb nog altijd het gevoel t ik bekeken wordt om mijn uiterlijk. Toch kijk ik ook niet echt verbitterd terug op mijn jeugd/schoolperiode. Het heeft me tenslotte ook gevormd tot de persoon die ik ben!
Ennuh Teni’..afgaande op je jeugdfoto’s en de foto’s van ‘nu’ mag je wel zeggen dat je aardig bent opgedroogd! 😉 haha..
Kijk! En dat is de juiste instelling denk ik ook, niet verbitterd terugkijken 🙂
Hahaha en dankjewel Bas 😉
Geweldig artikel weer!! Ik heb het toen ik heel klein was weleens gehoord, maar dat was gauw voorbij toen ik naar de basisschool ging, toen voelde ik me nooit heel mooi, maar ik was er gelukkig niet zo bewust van en was ik vooral bezig met (wat jij ook noemt) aardig gevonden willen worden door een allemansvriend te zijn 🙂
(Ik vond je ontzettend schattig Teni!! )Eerlijk gezegd heb ik hier zelf nooit bij stil gestaan, mijn zoals ik dat toen noemde ”hartsvriendin” die kreeg altijd complimentjes over haar prachtige ogen en ik dan over mijn mooie lange haren die ik toendertijd had. Of derest complimentjes kreeg? Geen idee eigenlijk. Ik werd er blij door en dacht verder niet na eigenlijk haha, nu besef ik wel dat het ontzettend rot moet zijn om continue complimentjes aan te moeten horen die voor andere bedoelt zijn (als kind dan haha). Maar Teni ik wil wel dat je weet dat je van zowel binnen als buiten een prachtig mens bent! Je stopt zoveel werk in je blog, en daar profiteren zoveeel mensen van en dan maar te zwijgen over je oprechtheid en de vele kennis die je ons biedt!
Hi Teni! Ik vind je blog echt heel inspirerend, informatief en nog lekker leesbaar ook 🙂 vind dit ook een goed stuk en je zet me aan het nadenken.. Ik ben altijd een van de meisjes geweest die complimentjes kreeg over haar uiterlijk. Maar ik voelde me er ongemakkelijk en onzeker door, hoe gek dit ook mag klinken. Enerzijds denken veel mensen inderdaad dat je automatisch dom bent en later gewoon een rijke man aan de haak slaat (dit heeft een economie leraar op het vwo letterlijk tegen mij gezegd). Anderzijds krijg je vaak dingen te horen van; ik voel me zo klein naast jou, ja jij hebt het makkelijk, oh dus je had geen ervaring voor deze functie dus ben je aangenomen op je uiterlijk? Ik werk daarom juist extra hard om complimenten te krijgen over dingen die niks met uiterlijk te maken hebben. Dit is voor mij veel waardevoller. Dus ik denk eigenlijk dat het vaak aan de persoonlijkheid van iemand ligt over hoe die met/ of juist zonder complimenten omgaat. Als jij van nature iemand bent die graag voor mensen zorgt, dan zou je automatisch een compliment over je zorg ‘skills’ meer waarderen dan een compliment over je mooie krullen 😉 anyway, ik kan me goed in jouw verhaal inleven ondanks dat mijn verhaal iets anders is. Ik ben benieuwd naar je boek! Xx
Mooi artikel Ten!! Precies mijn gedachtengang rondom het gedrag naar kinderen toe. Inderdaad benadrukken wíe ze zijn en niet wát ze zijn (wat overigens ook weer subjectief is)..
Wauw wat een goed geschreven blog! Ik ontving ook weinig complimentjes over mijn uiterlijk als kind , wel van mijn ouders altijd ! Maar zo eens ,een compliment over gedrag heeft ook veel meer inhoud!
Nogmaals wat een goede blog met goede inspiratie :-)!
Goed artikel weer! Je zag er schattig uit! Heeft idd 2 kanten, ik werk in de kinderopvang en geef idd liever complimenten over gedrag dan over uiterlijk. Wel kan het soms ook goed zijn iets over uiterlijk te zeggen wanneer je merkt dat een kind hier onzeker over is. Bijv. Ik vind dat rode haar en die sproetjes je erg leuk staan. Maar teveel complimenten kunnen kinderen ook het idee geven dat we ze erg beoordelen op hun uiterlijk en dan kan dit een obsessie worden, en vooral opvallend knappe kids kregen veel complimenten, nu ook veel via social media. maar in hoeverre het beinvloed hangt ook af van het karakter van het kind. Mijn nichtje van 12 zet veel foto’s van zichzelf op fb en krijgt alleen maar reacties als: wow jij bent knap, mooi haar, mooie ogen etc, je kan zo model worden etc.. Ik maak me daar wel zorgen om want ze haalt haar zelfvertrouwen daaruit. Ik had als kind een klein beetje overgewicht en kan me herinneren dat ik daarom ook het gevoel het te moeten compenseren. Terwijl als ik nu foto’s zie dan vind ik mezelf best een mooi meisje, Maarja onzekerheid hoort nu eenmaal bij de pubertijd 🙂 keep up the good work!
Ik denk dat je echt helemaal gelijk hebt! Ook gewoon geen complimentjes geven, omdat een meisje op die leeftijd er ook gewoon helemaal niet mee bezig moet zijn. Ik denk dat je bij deze leeftijd idd de focus moet leggen op het gedrag van kinderen.
Super leuk om jouw artikelen te lezen trouwens! Xx
Goed artikel. Het is iets wat ik als juf ook vaak hoor gezegd worden. Jammer eigenlijk, want een kind is zoveel meer. Hopelijk zullen er steeds meer mensen bewust van worden! 🙂
Sowieso ligt er bij meisjes en vrouwen erg veel focus op uiterlijk. Toch meer dan bij mannen. Onze samenleving schrijft helaas toch 1voor dat vrouwen ‘mooi’ moeten zijn, en minder dat ze zelfstandig moeten zijn bijvoorbeeld of ondernemend of wereldwijs of wat dan ook. Dus ik ben t wel eens met wat je zegt. Door zo jong focus te leggen op uiterlijk, en dat mooi zijn goed is versterk je dit weer.
Dit doet me denken aan een artikel van Lisa Bloom ‘how tot talk tot little girls’ dat ik pas las. Google it, je vindt het vast goed! Gaat precies over waar jij over schrijft. Ben het er ook mee eens, door die complimenten komt de aandacht veels te veel op het uiterlijk te liggen. Ik was zelf ook altijd een mollig kind. Nou ben ik daar gelukkig nooit om gepest ofzo. Maar ik herinner wel dat een vriendin van mij heeeel lang blond haar had en daar altijd en van iedereen complimenten over kreeg. Daar werd ik weleens moe van (ze is meer dan haar!) plus niemand gaf mij ooit een compliment. Dus ik liet MN (bruine) haar ook lang groeien en ineens kreeg ik ook complimenten (terwijl MN haar hetzelfde bleef, alleen langer werd), maar iedereen ging het ook vergelijken. Vermoeiend.
Tegenwoordig ben ik een stuk zelfverzekerder, maar als iemand vraagt of ik ben afgevallen dan doet die opmerking me toch meer goed dan ik zou willen (want opmerkingen van buitenaf bepalen niet wie ik ben en hoe blij ik met mezelf ben). Dus ja minder focus op het uiterlijk zou fijn zijn.
Ijzersterke boodschap!
Als klein meisje had ik een schattig uiterlijk, voor zover je dat van jezelf mag zeggen. Kleine bolle wangetjes en een grote bos met krullen. vreemden gaven mij heel vaak complimenten, vrouwen wilden vaak ‘mijn haar hebben’. maar de complimenten werden met de tijd minder. nu nog ervaar ik hier nadelige gevolgen van. ben ik dan niet goed genoeg meer? hoort men geen complimenten te ontvangen? doe ik mijn werk niet goed genoeg?
Het zal wellicht ook in mijn karakter zitten, maar daarnaast heb ik het gevoel dat dit nog een ander nadelig effect van de overmatige complimenten is…
Ik denk dat, zoals met zoveel dingen, het balans belangrijk is. Een compliment over het uiterlijk geven is goed voor het ontwikkelen van zelfvertrouwen, maar misschien moeten we ons daar daarbij beseffen dat mooie meisjes vaak complimenten genoeg krijgen. Juist de meisjes die’gewoontjes’ zijn, maar op hun eigen manier ook hun beauty hebben.. sta daar bij stil en geef ze een oprecht compliment daarover!
Maar daarnaast vindt ik het vooral belangrijk om kinderen te complimenteren en te stimuleren over hun goede karakter eigenschappen.
In het algemeen; complimenteren geeft zelfvertrouwen, maar teveel complimentjes in de jeugd kan ook weer averechts werken. In de volwassen jaren, in het ‘echte leven’ komen er niet zoveel complimentjes. En dan kan de wereld ineens zo hard zijn en blijf je zoeken naar erkenning…
Wauw, wat een goed artikel! Ik herken me hier in, omdat ook ik inderdaad een ´lelijk eendje´ periode heb gehad haha, vanaf groep 6 tot eind middelbare school ongeveer. Ik merkte dat ´knappe´ mensen vaak werden voorgetrokken en altijd populairder waren dan ik. Zij hadden, zoals jij ook benoemde, altijd een streepje voor. De ‘normale’ of de ‘minder mooie’ mensen stonden altijd op de tweede plaats.
Nu, zo´n 4 jaar later, ben ik extreem veranderd qua uiterlijk (en ook qua innerlijk, omdat je nou eenmaal volwassener, sterker en wijzer wordt met de tijd haha). Nu ben ik diegene die wordt voorgetrokken vanwege haar uiterlijk, nu ben ik diegene die talloze complimentjes krijgt over hoe mooi haar ogen, lichaam, haar of gezicht wel niet is. En dit opende mijn ogen, nu zag ik in hoe scheef dat eigenlijk allemaal is. Ik ben blij met mezelf, maar zie mezelf absoluut niet als het mooiste meisje van de klas of iets. Anderen blijkbaar wel en kijken niet verder dan mijn uiterlijk. Juist dat maakt mij onzeker. Ik wil dat mensen mij mogen om wie ik ben, niet om hoe ik eruit zie. Ik vind dan ook dat een compliment over je innerlijk zo veel waardevoller is dan een compliment over je uiterlijk. Complimenten over je uiterlijk zijn vaak ook gewoon erg oppervlakkig, complimenten over de persoon wie jij bent doen iets met je en zal je voor de rest van je leven onthouden, omdat je deze niet vaak te horen krijgt.
Maar goed, ik vind dat we met zijn allen verder moeten kijken dan je neus lang is en niet anderen moeten voortrekken omdat ze mooi van buiten zijn, dat slaat gewoon nergens op. Trakteer iemand op een muffin omdat hij of zij een prachtige persoonlijkheid heeft, niet omdat hij of zij er goed uitziet. Hoe cliché het ook klinkt, innerlijk is wat telt.
Ik kan nog heeeel lang hier over doorgaan en allerlei dingen verzinnen zoals het verschil tussen iemand ‘lekker’ en ‘mooi’ noemen, maar ik denk dat de mensen die de tijd nemen om dit te lezen me nu wel snappen haha.
Ga zo door Teni, je doet het echt goed! xxx
Wow nog nooit echt over nagedacht eigenlijk. Goed onderwerp! Ik vind je op de foto’s trouwens wel een mooi, super schattig kindje om te zien.
Vroeger was ik soms wel een beetje jaloers op mijn jongere zusje. Toen zij 3 was, was ik iets van 8 jaar. Zij had blonde krullen en zag er super schattig uit. Met 8 jaar had ik een scheef gebit en was niet bijzonder om te zien. Het kwam vaker voor dat we als gezin door de stad liepen en mensen haar zagen en gelijk zeiden “ohh was een mooi kindje, wow die haartjes. Ze zou zo een fotomodel kunnen worden. Net shirley Tempel.” Ik liep er naast, en werd genegeerd. Dat gaf toch wel een gevoel van lichte jaloezie.
Eigenlijk is het ook vreemd dat wij complimenten over uiterlijk geven aan meisje en niet aan jongens. Die horen hoe stoer of sterk ze zijn. Valt mij ook altijd op bij tv shows: de presentatrices worden vaak beoordeeld op hun uiterlijk/kleding/haar/make-up en bij mannen wordt dit niet op uiterlijk gedaan.
Mooi artikel. Zelf ga ik nog een stapje verder en geef zo min mogelijk complimenten aan mijn kinderen. Ook vermijd ik het woord ‘goedzo’. Ik wil graag dat ze zichzelf leren waarderen en niet afhankelijk worden van de mening/het oordeel van een ander. Ik beschrijf wel veel wat ik zie, bijvoorbeeld ‘ik zie dat je je speelgoed uitleent aan je vriendin. En ik zie aan haar gezicht dat ze daar blij van wordt.’
Ik vind het zo mooi om te zien hoe mijn kinderen dan zelf de link leggen naar wat het gevolg van hun gedrag was en ze soms zichzelf een compliment geven