Overal waar we tegenwoordig kijken is er wel een nieuwe voedingstrend of hype of dieet gaande om nóg sneller slank en fit te worden. Of het nu gaat om het eten binnen een bepaald tijdsframe of elke paar uur eten of een bepaalde voedingsgroep schrappen of juist alleen een bepaalde voedingsgroep eten.. In alle eerlijkheid; ook ik word er soms duizelig van.
Maar gelukkig helpen mijn jarenlange pogingen om af te vallen met diëten en daarna mijn achtergrond in Voeding & Diëtetiek me om heel gauw de zin en onzin van deze hypes te ontdekken. Vandaag deel ik mijn mening hierover.
Waarom ik denk dat er constant nieuwe diëten en hypes opkomen
Ik denk dat mensen over het algemeen het idee van ‘iets nieuws’ leuk vinden. Vooral als het ‘nieuw’ en ‘snel’ is. Dus de trends blijven vaak snelle resultaten beloven op een nieuwe manier. Natuurlijk kijken we even om naar dat ene nieuwe dieet of die hype of een nieuwe superfood. Ik bedoel, we leven in een tijd met het internet, vliegtuigen (ik blijf me er nog steeds over verbazen!) en zoveel meer – waarom zou dan het nieuwe dieet niet iets magisch zijn?
Het enige magische in dit opzicht kun je denk ik vinden in liposuctie en een maagband (daar geef ik even niet mijn mening over – dat staat los van dit artikel), maar los daarvan is het een kwestie van een leefstijlverandering. Wat je dag in en dag uit doet, bepaalt je resultaat qua fitheid, energie, vetpercentage etc.
Waarom kan het positief zijn?
Trens en hypes kunnen naar mijn mening positief zijn omdat het in de meeste gevallen de mensen weer laat focussen op gezondheid en waarom ze in dat opzicht iets willen bereiken. Of dat nu een gezonder lichaam is of een strakker lichaam, als je aandacht getrokken wordt door zo’n hype betekent het dat er ergens binnen je een verlangen zit. Ik denk dat het goed is dit te erkennen en vervolgens af te vragen wat je ervoor over hebt.
Niet om je zonder research te storten op een random dieet, maar om de stap daarvoor – de wil naar verandering – serieus te nemen.
Er blijft ergens de hoop voor mij dat de nieuwere trends gefocust zullen zijn op meer groente en fruit en wanneer het ene dieet dat inderdaad ondersteunt (Whole30), komt er een andere trend die dat weer onderuit haalt (keto). Gelukkig hebben we in ieder geval het tijdperk van het koekjesdieet en chemische shakes als maaltijdvervangers gehad.
Waarom kan het negatief zijn?
“Elk voordel heb zijn nadeel” toch? Waarom het negatief kan zijn dat deze trends en hypes onze aandacht trekken is dat, wanneer je het wel besluit een kans te geven, ze in sommige gevallen abnormaal eetgedrag stimuleren. Wanneer je als man of vrouw één keer op dieet bent geweest in je leven, zul je eten voor altijd anders gaan zien. Ineens is eten gekoppeld aan zelfvertrouwen, goed of slecht, bikini of oversized truien, schuldgevoel, troost en nog zoveel meer.
Het kan verrekt lastig zijn om van het jojo-en over te gaan naar een verandering in leefstijl. Niet alleen omdat er bij een verandering in leefstijl geen einddatum is zoals bij een dieet, maar omdat je stofwisseling door het jojo-en in de war geschopt is en het langer kan duren voordat deze weer op de rit is. Dit realiseren kan je misschien al helpen te begrijpen waarom het bij jou misschien wat langer duurt.
Wat ik zou willen meegeven
Als er iets is dat ik zou willen meegeven aan mensen is om te stoppen met overdenken. Als je je calorieën graag bijhoudt is het heel belangrijk om te weten waarom je het doet en wat voor gevoel het je geeft. Als je jezelf op een dag ziet twijfelen over het eten van een banaan of cherry tomaten om de calorieën, dan zou ik je adviseren een pauze te nemen en je af te vragen of je hier nog gelukkig van wordt.
Een algemeen advies van mij zou altijd iets omvatten als; meer planten eten, zo puur mogelijk (zonder dat ze verwerkt zijn in andere producten of omringd door zoete sauzen) en niets verbieden (tenzij het om een medische reden is).
Als je ernaar streeft om 80% van de tijd gezonde keuzes te maken voor je lichaam en mindset heb je denk ik een mooie balans gevonden. Op deze manier heb je de ruimte om inderdaad eens keihard te janken en je te vergrijpen aan m&m’s of naar een feestje te gaan en veel meer wijn te drinken dan goed voor je is. Deze dingen horen bij het leven en behoren naar mijn mening bij de 20%. Oftewel: ze behoren tot de 100%. Als je een keer hormonaal bent en je eet chocolade ben je niet slecht bezig, dan ben je niet fout;
je hebt de ups en downs nodig voor de balans.
2 comments
Ja goed! Ik heb het allemaal wel gedaan tot ik opeens over al genoeg van had. Ik had geen zin meer in uitrekenen hoeveel eiwitten ik moest eten of drinken, hoeveel calorieën iets was, kiezen tussen een salade want gezond of een broodje kroket want lekker.
Ik ben overal mee gestopt. Eet nu alles in 80:20 ,eet gevarieerd met veel kleuren en ook met veel meer plezier. En ik ben net zo strak of niet en net zo slank of niet.
Maar vooral erg happy!
Wat heb jij mooi geschreven Teha! Zo is het, happy zijn is het belangrijkste.