Ah, een groen poedertje. Dat zal vast hippie gezond zijn.
Dit is een beetje mijn ‘opvoeding’ vanuit de studie Voeding & Diëtetiek die ik alweer 6,5 jaar geleden heb afgerond. Poedertjes en gekke supplementen waren allemaal onzinnig, dacht ik. Inmiddels zijn we flink wat jaren en wetenschappelijke onderzoeken verder en wil ik toch meer uitlichten waarom sommige gekke poedertjes en supplementen toch best wel gezondheidsbevorderend kunnen werken.
Luister, je hoeft deze dingen niet te gebruiken. Je hebt ze niet nodig om gezond te leven. Het kan een prettige toevoeging zijn, zolang dat de boodschap blijft! Laten we nu even duiken in dat groene poeder – ZO FEL groen dat ik er amper een goede foto van kon maken: spirulina!
Mocht je het nog niet weten, spirulina is één van ‘s werelds populairste supplementen; bomvol antioxidanten en verschillende andere voedingsstoffen die je lichaam en je brein enorm kunnen ondersteunen.
Enorm veel voedingsstoffen
Spirulina is een organisme dat groeit in zowel zoet- als zoutwater. Het is een cyanobacterie soort (blauwalgen). Net als planten kunnen cyanobacteriën energie produceren uit zonlicht via een proces dat fotosynthese wordt genoemd. Spirulina werd geconsumeerd door de oude Azteken maar werd pas echt populair toen NASA voorstelde dat het in de ruimte gekweekt zou kunnen worden voor het gebruik van de astronauten, I know – bizar (1). Een standaard dosis van spirulina is 1-3 gram, gebruik niet teveel – tot maximaal 10 gram per dag kan effectief zijn.
Deze alg zit boordevol voedingsstoffen, een kleine theelepel van 7 gram gedroogd spirulina poeder bevat (2):
- Energie: 20 kcal
- Vet: 1 gram (omega 6 én omega 3, ratio +/_ 1.5 – 1.0 lees hier meer over de ratio van omega vetten)
- Eiwit: 4 gram
- Vitamine B1: 11% van de ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid)
- Vitamine B2: 15% van de ADH
- Vitamine B3: 4% van de ADH
- Koper: 21% van de ADH
- IJzer: 11% van de ADH
- Het bevat ook wat magnesium, kalium en mangaan.
Even serieus, dit is per theelepel! Als je het per gram bekijkt kan spirulina misschien wel één van de meest voedzame voedingsmiddelen zijn op deze planeet. De kwaliteit van het eiwit uit spirulina is perfect, vergeleken met dat van eieren (jep, eieren zijn heel voedzaam). Het heeft alle aminozuren die je nodig hebt.
Er wordt wel eens beweerd dat spirulina vitamine B12 bevat, maar dit is echter niet zo – het bevat pseudovitamine B12 en helaas is hier nog niet van bewezen of het effectief kan zijn bij mensen (3)(4).
Het is belangrijk, vooral als je plantaardig eet, om genoeg vitamine B12 binnen te krijgen en door spirulina aan je voeding toe te voegen kom je er dus niet mee. Goed om van op de hoogte te zijn!
Krachtig antioxidant en anti-opvlamming
Oxidatieve stress kan je DNA cellen negatief beïnvloeden. Deze stress kan chronische ontstekingen veroorzaken die weer ‘bijdragen’ (klinkt gek) aan vervelende ziektes waaronder ook kanker (5). Spirulina is een fantastische bron van antioxidanten die bescherming kunnen bieden tegen oxidatieve stress. Het belangrijkste actieve bestanddeel is fycocyanine, dit antioxidant geeft spirulina zijn unieke blauwgroene (super felle en donkere) kleur. Dit bestanddeel kan vrije radicalen bestrijden en de productie van opvlamming-‘signaal moleculen’ remmen (6)(7)(8).
Voor iemand met een auto-immuunziekte, waarbij het lichaam zijn eigen cellen aanvalt (opvlamming) kan dit misschien wel een waardevolle toevoeging hebben (ik heb zelf colitis ulcerosa). Check altijd met een expert, vooral wanneer je te maken hebt met (een) diagnose(s) en een niet optimale gezondheid!
Kan LDL (slecht) Cholesterol en Triglyceriden verlagen
Een hoog LDL en triglyceriden gehalte in je bloed kan gevaarlijk zijn voor je gezondheid en een risicofactor zijn voor hart- en vaatziekten. Spirulina in dit geval ook weer een positief effect op deze factoren, het kan namelijk het LDL én triglyceriden niveau van je bloed verlagen tegelijkertijd met het verhogen van (goed) HDL cholesterol.
In een klein onderzoek met mensen met diabetes type 2 had slechts 2 gram spirulina per dag een significant positief effect op hun cholesterol (9). Uit een ander onderzoek bij mensen met een hoog cholesterol gehalte bleek 1 gram spirulina per dag hun triglyceriden levels met 16,3% te verlagen en hun LDL met 10,1% te verlagen (10)! Er zijn meerdere onderzoeken die deze positieve effecten ook laten zien, wel met een hogere dosering (4,5 tot 8 gram per dag)(11)(12).
Beschermt LDL tegen oxidatie
Dit zegt je misschien niet meteen iets, maar bepaalde vetten in je lichaam zijn gevoelig voor oxidatie (lees hier meer over antioxidanten om te begrijpen waarom oxidatie niet gewenst is in het lichaam). Dit proces wordt ook wel lipideperoxidatie genoemd en is een belangrijke veroorzaker van vele ernstige ziektes (13)(14).
Het interessante is dat de antioxidanten in spirulina bijzonder effectief blijken te zijn in het verlagen van de lipideperoxidatie bij zowel mensen als dieren (15)(16). Uit dit onderzoek bleek 8 gram spirulina per dag bij mensen met diabetes type 2 de oxidatieve schade significant te verlagen. Ook verhoogde het het gehalte aan antioxidanten in het bloed (17).
Kan anti-kanker eigenschappen hebben
Uit sommige onderzoeken blijkt dat spirulina anti-kanker eigenschappen heeft. Laten we altijd voorzichtig zijn met dit soort uitspraken want er is véél meer onderzoek nodig. Uit dieronderzoeken komt de indicatie dat het de zogenaamde ‘cancer occurence’ en tumorgrootte kan verkleinen (18)(19).
Het effect van spiruline en kankersoorten in de mond zijn aardig onderzocht, uit het volgende onderzoek bleek dat bij mensen met precancereuze laesies (voorstadium van kanker), na het nemen van 1 gram spirulina per dag voor een jaar 45% van hun laesies verdwenen (!!!!) – vergeleken met 7% uit de controle groep (20). Toen deze mensen stopten met het nemen van spirulina, kreeg bijna de helft weer de precancereuze laesies in het jaar erop.
Een ander onderzoek vergeleek 1 gram spirulina per dag met het medicijn Pentoxyfilline – het bleek dat spirulina een beter effect had dan het medicijn (22). Ik moet even bijkomen van deze informatie..
Kan bloeddruk verlagen
4,5 gram spirulina per dag blijkt een positief effect te hebben op het verlagen van de bloeddruk bij mensen met normale levels (10)(11). Let wel, 1 gram bleek geen effect te hebben – je dient dus wel op te hogen naar 4,5 gram per dag bij deze informatie. Er wordt vermoed dat dit komt doordat de productie van stikstofoxide wordt gestimuleerd – een stofje dat helpt om je aderen relaxt te houden waardoor ze niet vernauwen (23).
Verbetert de symptomen van allergische rhinitis
Allergische rhinitis is herkenbaar aan de ontstekingen in/aan je keel, neus en oren. Het wordt getriggerd door omgevingsallergenen zoals pollen, haren van dieren of zelfs fijnstof. Spirulina is een populair alternatief geneesmiddel voor het bestrijden van de symptomen van allergische rhinitis en er is onderzoek gedaan naar de effectiviteit ervan (24).
Uit onderzoek bleek dat 2 gram per dag de symptomen zoals een loopneus, niezen, een verstopte neus en jeuk flink verminderde (25).
Kan effectief zijn tegen bloedarmoede, voor spiersterkte, uithoudingsvermogen (sport) en een gebalanceerde suikerspiegel
Zo zijn er nog een aantal andere gezondheidsvoordelen die te behalen zijn met spirulina – alhoewel deze onderstaande punten nog veel meer onderzoek nodig hebben is het naar mijn mening nog steeds relevant om te benoemen;
- Spirulina verhoogde volgens dit onderzoek de hoeveelheid hemoglobine en verbeterde het immuunsysteem (27);
- Spirulina verbeterde het uithoudingsvermogen tijdens het sporten volgens deze onderzoeken (28)(29);
- Spiruline verlaagde de HbA1c (belangrijk voor mensen met diabetes) waarde met 1% (van 9 naar 8) volgens dit kleine onderzoek (30);
- Spirulina verlaagde de suikerspiegel en werkte beter dan het medicijn Metformin volgens deze onderzoeken (dieronderzoeken)(31)(32)(33).
Conclusie
Dus, wat staat je te doen?
Dure potjes met poedertjes kopen!
Nee grapje. Het is wel duidelijk dat spirulina volgens vele onderzoeken best wel positief ‘uit de test komt’. Vraag jezelf af of jij deze genoemde gezondheidsklachten hebt en of je eventueel baat hebt bij het toevoegen van dit goedje aan je leefstijl.
Wat belangrijk is om te zeggen is dat er sowieso meer onderzoek nodig is om daadwerkelijk tot feiten te komen, maar de indicatie is er – het lijkt een geweldig supplement te zijn!
Op mijn potje (van Super Foodies) staat wel heel eigenwijs dat het rijk is aan vitamine B12 – maar zoals we net hebben geleerd mogen we dat negeren aangezien dit een andere vorm ervan is. Ik heb voor dit potje bij de EkoPlaza €8,75 betaald – voor 75 gram.
Ik zie dat ze ze ook bij de Albert Heijn (meestal XL) verkopen (Raw Super Food) voor €4,93 voor 175 gram. Dat was een veel betere deal geweest besef ik me nu. Dus maak mijn fout niet! 😉
Hopelijk zijn we allebei weer wat wijzer geworden vandaag – laat gerust je vragen / ervaringen / tips achter in de comments aangezien ik hier weer op kan doorpakken in een volgend artikel (als daar vraag naar is!)
10 comments
Hey Teni,
Super dat je zoveel wetenschappelijk onderzoek op een rijtje zet over dit geweldige plantje maar ik zou het ook waarderen als je wat meer over jodium en Spirulina zou vertellen, wat ook meteen de reden is dat het heel goed voor je is maar je er absoluut niet teveel van mag nemen omdat dit wellicht je schildklierfunctie zou kunnen verstoren (praten we wel over grote hoeveelheden hoor maar toch). Spirulina is typisch zo’n supplement dat vaak genomen wordt voor zijn jodiumgehalte…
Hi Teni,
Super interessant artikel. Heb je tips over hoe je dit poeder kunt verwerken in eten?
Alvast bedankt 🙂
Hi Teni! Super interessant en leerzaam, ik ga zo’n potje kopen 🙂 heb je nog tips over hoe het te verwerken in je eten?
Groetjes, Femke
Interessant! Ik waardeer jouw artikelen zeer, met onderzoeksresultaten, geen verkooppraatjes in ieder geval of meevaren op hypes.
Wat Anna zegt, ik ben ook geinteresseerd in voeding die juist wel of niet geschikt is voor schildklierpatienten (in mijn geval: hypothyreiodie, dus te traag werkend).
Hi Teni,
Heel mooi en interessant artikel. Ik was al van plan om spirulina aan te schaffen voor vermoeidheidsklachten, ik hoorde ooit dat het ook daar goed voor zou zijn. Ik zie dat er al meerdere de vraag hebben gesteld, hoe zou ik deze poeder Spirulina moeten innemen?
Bedankt.
Dank je wel hiervoor. Heb net potje besteld doe ik ‘t elke ochtend gewoon in m’n smoothie. Liefs
wat een goed artikel weer! straks gelijk een potje meenemen bij de appie…
Na wikken en wegen ga ik deze comment toch even sturen; jij bepaalt natuurlijk wat je schrijft op je website dus t is maar n goedbedoelde tip. Misschien zou het nog sterk zijn als je ook een alinea maakt met waar t allemaal niet tegen helpt? Als je op pubmed zoekt dan blijkt dat bijna alle onderzoeken geen significant effect laat zien op heel veel dingen, ook over onderwerpen die je hier boven met positieve artikelen ondersteund. Lijkt me goed om het wat te balanceren. En er nog bij te zetten dat bv de onderzoeken die je aanhaalt over prekanker in de mond gaat over super kleine groepen. Dus je zou kunnen zeggen deze 2 studies laten een voordeel zien bij precancer laesies in de mond, maar deze studies … laten geen effect zien.
Leuk artikel! X
Snap wat je bedoelt! De balans is belangrijk inderdaad, ik neem deze tip mee! Dankjewel D X
PS: je mag altijd berichtjes sturen als je dit gevoel hebt, tips of adviezen hebt – ik lees dat het uit een oprecht goede plek komt dus ik neem het zeker mee! X
Zou het nog iets uitkwamen qua sterkte of puurheid of je het van de ekoplaza neemt of van bijvoorbeeld AH?