Er zijn maar weinig mensen die in hun leven ontkomen aan het gebruik van antibiotica. Antibiotica is een type medicijn dat bacteriën tegengaat door ze ofwel dood te maken of te laten stoppen met vermenigvuldigen.
Echter maakt antibiotica geen onderscheid tussen goede en slechte bacteriën – iets waar vroeger nooit over werd nagedacht, maar inmiddels weten we dat antibiotica óók alle goede bacteriën in je darmen doodt, tegelijkertijd met de slechte bacteriën.
In veel gevallen is dat de beste oplossing (niet altijd). Maar de vraag is dan; hoe zorg je ervoor dat je goede bacteriën weer worden aangevuld? Zodat je darmflora weer terug kan naar zijn belangrijke functie (want het is NIET NORMAAL belangrijk om een gezonde darmflora te hebben!).
Dit is hoe je daarvoor zorgt met voeding:
Tijdens en ná je antibioticakuur
Probiotica!
Probiotica zijn levende micro-organismen die, wanneer ze in een juiste hoeveelheid aanwezig zijn, je darmen positief kunnen ondersteunen (3). En wanneer je aan de antibiotica zit of hebt gezeten is er nauwelijks nog wat over van die micro-organismen dus is het belangrijk deze aan te vullen en opnieuw op te bouwen.
Je kunt ze binnen krijgen door supplementen, maar ook door voedingsmiddelen die gefermenteerd zijn door bacteriën. Denk aan onder andere
- yoghurt
- kefir
- zuurkool
- tempeh
- kimchi
- miso
- kombucha
- gefermenteerde groente en fruit
Prebiotica
Bijna hetzelfde woord, maar dan een E in plaats van een O. Prebiotica zijn de vezels die afkomstig zijn van bepaalde koolhydraatrijke voedingsmiddelen die als voedsel dienen voor de probiotica. Dus wanneer je meer probiotica, micro-organismen, gaat eten, moeten deze micro-organismen zelf ook voedsel hebben om te overleven. Daar is prebiotica dus voor.
In onder andere de volgende voedingsmiddelen zit veel prebiotica:
- uien
- knoflook
- bananen
- aardpeer
- wilde cichorei
- prei
- savooiekool
- kikkererwten
- linzen
- kidney bonen
- sojabonen
- watermeloen
- grapefruit
- havermout
- spelt
Probeer dus meer (maar niet teveel) van deze voedingsmiddelen te integreren in je voedingspatroon tijdens en na je antibioticakuur.
Let op: niet alle voedingsmiddelen met vezels bevatten prebiotica. Het is belangrijk om niet teveel vezels te eten tijdens je antibioticakuur, ik leg onder het kopje “vezels” uit waarom dat zo is.
Soms voegen producenten prebiotica toe aan voedingsmiddelen zoals:
- yoghurt
- babyvoeding
- ontbijtgranen
- brood
Dit kan handig zijn om nog wat extra binnen te krijgen. Je kunt dit herkennen op de verpakking onder de volgende namen:
- galacto-oligosachariden
- fructo-oligosacchariden
- oligofructose
- cichorei vezels
- inuline
Begin rustig
Het is belangrijk om niet te hard van stapel te lopen omdat je darmen dan ‘op hol’ kunnen slaan van al die pro- en prebiotica. Voeg geleidelijk aan meer probiotica en prebiotica toe aan je voedingspatroon. Afhankelijk van hoeveel je normaal eet, kun je dat iets verhogen tijdens en na je antibioticakuur.
Vitamine K
Sommige bacteriën produceren vitamine K in je lichaam, dit zorgt ervoor dat je geen bloedpropjes krijgt. Omdat ook deze bacteriën worden gedood met antibiotica is het dus belangrijk om tussentijds genoeg vitamine K binnen te krijgen. Dit kan met de volgende voedingsmiddelen:
- boerenkool
- spinazie
- raapstelen
- snijbiet
- peterselie
- spruitjes
Minder vezels tijdens de kuur en meer ná de kuur
Ik heb het net natuurlijk al gehad over prebiotica – dit bevindt zich in sommige bronnen van koolhydraten en vezels. Maar vezels over het algemeen kun je het beste mee minderen tijdens je antibioticakuur. Dit omdat het medicijn slechter opgenomen kan worden door de vezels in de maag.
Maar wanneer je antibioticakuur erop zit, is het weer erg belangrijk om meer vezels te eten zodat de goede bacteriën kunnen ‘eten’ en je vertering weer normaal verloopt.
Je vindt hier een hele lijst met vezelrijke voeding:
Vermijd deze producten
Sommige voedingsmiddelen kunnen het effect van antibiotica verhinderen, het is goed om hiervan op de hoogte te zijn zodat je deze voedingsmiddelen even bewust kunt vermijden.
Hieronder valt grapefruit en grapefruitsap (1) , dit kan je lichaam tegenhouden om medicatie op de juiste manier af te breken en op te nemen.
Ook is er wat onderzoek over voedingsmiddelen en producten die met extra Calcium zijn verrijkt zoals sapjes (2), deze kunnen ook problemen veroorzaken met de absorptie van sommige antibiotica.
Als laatste is het nog belangrijk om het te hebben over alcohol: vermijd dit natuurlijk ook. Dit kan de bijwerkingen van antibiotica alleen maar erger maken. Het beste is om 72 uur te wachten met het drinken van alcohol na je antibioticakuur.
Soms is het nodig, nu weet je hoe je mee kunt werken!
Soms is het dus nodig om antibiotica te slikken, hopelijk weet je middels dit artikel hoe je met voeding in ieder geval de beste omgeving kunt creëeren voor tijdens de kuur en ná de kuur.
2 comments
Heel interessant artikel, zo belangrijk om te weten wat moet je eten en vooral niet eten tijdens een keur. Ik wist niet dat vezels in je maag de opnamen van medicijnen verslechteren.
Oh Teni, zo leerzaam. Zo fijn en mooi al deze prachtige informatie en wetenschap. Dankjewel. Heel helpend en ondersteunend. Veel van geleerd. Ik moest denken aan dat ik wel eens een kuur gehad heb en dat mijn huisarts nooit deze info gaf. Had ook niet alles hoeven zijn, maar al legde hij er maar twee dingen van uit bijvoorbeeld. Nee, wat hij wel zei, ik weet het nog goed…. ik geef je meteen een recept mee voor als je een schimmelinfectie krijgt. Je weet wel, down there. Niks geen info over voeding of probeer dit of dat niet te doen dan loop je er minder kans op. Nope, bam een recept erbij. Nu oordeel ik misschien te snel. Ik weet niet hoe een arts onder tijdsdruk moet werken of waar hij/zij rekening mee moet houden. Ik weet daar niks van, maar er is zo veel meer te vertellen en te doen dan recepten uitschrijven of medicatie gebruiken. Bedankt voor vandaag. 🙏🏻⭐️🙌🏻👏🏻