De bloemkoolpizza’s nemen het over lijkt het! Toen deze pizzabodems van bloemkool steeds bekender werden kwam, als ik me niet vergis, Magioni als eerste op de Nederlandse markt en veroverde het Instagram met prachtige posts en samenwerkingen. Het is niet enkel een pizza maar een mooi attribuut voor bij je Instagram foto.
Hoe enthousiast we ook zijn bij het idee van pizza eten en tegelijkertijd veel meer groente binnen krijgen dan we proeven blijft de vraag bij mij als eerste: worden we niet voor de gek gehouden? Wat zit er eigenlijk in?
En daarom dook ik vandaag in deze pizza in de hoop ons allemaal, pizzalovers, blij te maken!
Pizzabodem Bloemkool
Laten we beginnen met de ‘klassieker’ de bloemkoolvariant. We zien hier dat het eerste ingrediënt tarwebloem is, dat zegt dus eigenlijk dat het een normale pizzabodem is met bloemkool toegevoegd in plaats van een bloemkoolbodempizza. Als we kijken naar wat er op de verpakking staat, dan is dat ook volgens de ‘regels’. Er staat namelijk geen bloemkoolbodempizza maar Pizzabodem Bloemkool.
Het wordt gemarkt als een bloemkoolbodempizza. In tegenstelling tot een gewone pizzabodem bevat deze dan wel weer 37% groente – bloemkool – zonder dat je dat als topping hoeft toe te voegen. Daar zie ik zeker een voordeel in. De overige ingrediënten zijn als volgt:
- Gist – nodig voor een deegbodem.
- Koolzaadolie – olie is nodig voor een deegbodem.
- Rijstebloem – blijkbaar is er gekozen voor twee soorten bloem als mengelmoes, naast tarwebloem dus ook rijstebloem. Let wel; rijstebloem is geraffineerd (wit).
- Zout – begrijpelijk voor de smaak.
- Zonnebloemolie – geen idee waarom er twee verschillende soorten olie gebruikt zijn, maar oké.
- Conserveermiddel E281 – Natirumpropionaat. Hier is tot nu toe niets ‘goeds’ of ‘slechts’ over bekend. Het wordt gebruikt om schimmelvorming tegen te gaan.
Op zich ‘voelen’ de ingrediënten in meer of mindere mate allemaal behapbaar en begrijpelijk, toch? Geen hele gekke toevoegingen waar twijfels over zijn, toch?
Qua voedingswaarde ben ik verder hartstikke tevreden: 222 kcal per 100 gram wat uitkomt op 400 kcal voor één gehele bodem (er zitten er twee in, bedankt voor de oplettende comment die dit constateerde!). Dat is niet heel veel voor één pizza, maar de grootte is ook niet te vergelijken met een reguliere pizzabodem. Gemiddelde pizzabodems bevatten rond de 1000-1200 kcal voor enkel de bodem. Als je hem dan nog wilt beleggen met flink wat kaas en salami/peperoni bijvoorbeeld – reken er dan nog zo’n 500-600 kcal bij op. Hier is natuurlijk helemaal niets mis mee, het is slechts de informatie waar je iets mee zou kunnen doen als je wilt afvallen, aankomen, gezonder eten etc.
De prijs voor deze pizzabodem is: €3,49
Als vergelijking heb ik een ‘normale’ pizzabodem erbij gepakt van het merk Loriana:
Hier zie je enigszins vergelijkbare ingrediënten. Wat wel duidelijk is, is dat hier is gekozen voor smaakvollere ingrediënten zoals extra vierge olijfolie, biergist en harde durumtarwe. Disodium fosfaat wordt gebruikt om de pH waarde te stabiliseren. Natriumwaterstofcarbonaat is het bekende ‘baking powder’.
Als we kijken naar de voedingswaarde, dan bevat deze variant aanzienlijk meer calorieën en het is duidelijk afkomstig uit het vet. De Loriana pizzabodem bevat 11,4 gram vet per 100 gram terwijl de Magioni pizzabodem slechts 2,6 gram bevat. Vet is absoluut goed voor je lijf – dit geeft enkel het verschil weer wat verklaarbaar is voor de hoeveelheid calorieën.
343 kcal per 100 gram komt neer op 1286 kcal per pizzabodem (375 gram). Dat is nogal een verschil met de Magioni pizzabodem. De prijs voor deze pizzabodem is €2,87 – daar zit dus wel een verschil in vergeleken met de Magioni pizzabodem.
Super Green Pizza Crust
Dan is er ook nog een andere pizzabodem van Magioni: De Super Green Pizza Crust met courgette in plaats van bloemkool. Oftewel; opnieuw een toevoeging van groente. De overige ingrediënten zijn vergelijkbaar met de pizzabodem met bloemkool. Ook qua voedingswaarde erg vergelijkbaar, een tikkeltje hoger qua calorieën – waarschijnlijk doordat er iets meer koolhydraten in deze pizza zitten – iets meer tarwebloem dan bij de bloemkool variant (want: iets minder courgette -35%- dan bloemkool -37%- in de andere variant).
Met deze pizzabodem kom je uit op 860 kcal voor beide bodems, dus 430 kcal per bodem. Deze pizzabodem kost je €3,49
Conclusie
Ik ben over het algemeen erg tevreden over de ingrediënten van Magioni bodems. De toevoeging van groente zorgt ervoor dat er flink omlaag gegaan kan worden qua calorieën en het voegt ook weer wat vitamines en mineralen op in tegenstelling tot een bodem met enkel tarwebloem. Toevallig ben ik ook in de gelegenheid geweest om ze te proeven en hoewel ik niet héél kritisch ben met pizzabodems vond ik deze heerlijk! Mijn vriend vond dat ook – dat zegt wel meer 😉
Wat vind jij belangrijk?
Ik ben erg benieuwd naar wat jij belangrijk vindt om te weten over een product. Is dit de voedingswaarde? Of de ingrediënten? Toevoegingen? En wat voor producten zie je graag terugkomen op de site? Pure producten? Gezond gelabelde producten? Of juist ongezonde snacks?
Laat het allemaal weten in de comments zodat de artikelen veel gerichter op jullie behoefte kunnen worden afgestemd!
5 comments
Één magioni pizza weegt 180 gr, 360 gr is voor de hele verpakking met twee pizza’s! Dat scheelt nogal qua calorieën😉
Ohhh wauw wat goed van je! Dankjewel, ik pas het zo aan!
En één piada pizzabodem weegt 125 gr (er zitten 3 bodems in een zak), wat dus uitkomt op 429 kcal per bodem. Dat valt – wat betreft calorieën – dus reuze mee :). Nu is een piada ook niet “echt” een pizzabodem, meer een flatbread. Maar ik denk dat andere kant-en-klare pizzabodems ook wel onder de 1000-1200 kcal per bodem zitten hoor! Gelukkig maar! Haha
Oeh soms heeft de Lidl ze ook en die zijn nog beter vind ik! Vergelijkbaar qua voedingswaarden, zeg ik nu uit m’n hoofd. Ze zijn ook groter en de textuur blijft goed na bakken met een volle laag groenten erop. Jammer dat ze er niet altijd en in iedere Lidl zijn. Paar nadelen van Lidl vind ik dat het aanbod heel erg verschilt per winkel, dat sommige goede simpele producten opeens uit het assortiment zijn en een half jaar later wel weer terug zijn en dat ze geen normale sojayoghurt hebben (terwijl ze wel altijd sojamelk hebben en vega(n) dingen promoten). Toch kom ik er wel zoveel vanwege goed groente en fruit en de simpele grote verpakkingen.
Deze artikelen vind ik altijd het leukst, keep it going!
Deze ben ik op meerdere blogs tegengekomen maar nooit geprobeerd. Ik ben nu wel erg benieuwd!