Je lichaam is constant met je aan het communiceren, op verschillende manieren. Wist je dat? Het wordt pas echt interessant als je de taal van je lichaam leert kennen zoals bijvoorbeeld hoe je darmflora tegen je praat.
Volg je me nog?
De darmflora krijgt in de onderzoekswereld steeds meer aandacht de afgelopen jaren omdat de ontdekkingen ontzettend bijzonder zijn. Er wordt af en toe zelfs gesproken van een ‘tweede brein’, als er wordt gesproken over de darmflora. Vandaag hoop ik je 10 dingen mee te geven die je darmflora tegen je zou zeggen, als het kon praten. Misschien dat je er af en toe eens naar kunt luisteren 😉
Wanneer we voedsel binnen krijgen en deze wordt afgebroken tot ‘kleinere deeltjes’ neemt onze darmflora de voedingsstoffen uit deze deeltjes op. Van het creëeren van energie tot het balanceren van je hormonen, van je huid tot je mentale gezondheid tot zelfs het verwijderen van giftige stoffen – je darmflora speelt hier allemaal een belangrijke rol bij.
Sterker nog, 70% van je immuunsysteem wordt bepaald door je darmflora (1), dus ervoor zorgen dat je verteringsstelsel in top conditie is kan vaak bijdragen aan je hele lichaam.
Je darmflora heeft dan geen echte stem, maar de manier waarop het functioneert is een codetaal die je kunt leren begrijpen. Van een ‘nooit genoeg’ gevoel en altijd willen eten tot een rommelende buik en wc bezoekjes – het is tijd om te begrijpen wat je darmflora je probeert te vertellen!
1. Ga je consistent naar de WC, voor nummer 2?
Een “normale” ontlasting frequentie kan van 3 keer per week tot 3 keer per dag zijn, dit kan voor iedereen verschillen omdat ieder zijn/haar darmflora anders is. Een gezonde darmflora heeft vaak een patroon.
Het duurt gemiddeld 24 tot 72 uur tot voedsel door je gehele verteringsstelsel is geweest. Voedsel arriveert pas na ongeveer 6 tot 8 uur in je dikke darm, dus een toilet bezoek gebeurt vaak na die hoeveelheid uren. Het belangrijkste is dat er een consistentie in zit voor jou, wanneer dit niet zo is kan er wat aan de hand zijn.
Als je minder vaak gaat dan wat normaal is voor jou, kun je geconstipeerd zijn, dit kan vele redenen hebben. Misschien drink je niet genoeg water? Eet je niet genoeg vezels? Maar het kan ook iets te maken hebben met je schildklier. Het beste is om eerst even kritisch naar je voeding te kijken om erachter te komen of je genoeg water drinkt en gevarieerd groente en fruit eet.
2. Bewerkt voedsel is een echte boosdoener
Op zoveel vlakken is het beter om zo puur mogelijk te eten natuurlijk en ook wanneer het aankomt op je darmflora. Natuurlijk ben ik ook een voorstander van af en toe wat lekkers, bewerkt of niet – lekker boeiend. Maar het is ook belangrijk om te weten waarom ‘zo min mogelijk bewerkt eten’ wordt geadviseerd.
Bewerkt voedsel kan ontstekingen in de wand van je maag-darm stelsel veroorzaken, precies op de plek waar voedsel wordt geabsorbeerd. Je lichaam kan soms niet herkennen dat hetgeen dat je hebt gegeten ‘gewoon’ voedsel is en dit interpreteren als een aanvaller die het lichaam zo snel mogelijk uit moet. Dit gebeurt met ingrediënten als glucose-fructosestroop maar ook kunstmatige voedingsstoffen.
Hierdoor kan je lichaam in opvlamming-modus gaan en deze ingrediënten behandelen alsof het een infectie is. Hoe puurder je voedselpatroon is, zoals met onbewerkt groente en fruit, onbewerkt vlees, noten, zaden etc. hoe minder stress er op je lichaam komt te liggen bij de vertering.
3. Gluten kunnen best lastig zijn
Er is zoveel onderzoek dat laat zien dat je geen glutenintolerantie (Coeliakie) hoeft te hebben om wel degelijk gevoelig te zijn voor gluten (Glutensensitiviteit). Ik heb hier een heel artikel over geschreven met recent wetenschappelijk onderzoek dat binnenkort online komt.
Er is onderzoek gedaan naar gluten en dat het de doordringbaarheid van je darmflora aantast, in het Engels ook wel “leaky gut” genoemd (2). Dit betekent dat er deeltjes zoals onverteerd voedsel, afvalstoffen en ziekteverwekkende bacteriën door de wand van je maag-darmstelsel kunnen en in je bloedbaan terecht kunnen komen. Dit veroorzaakt vervolgens weer andere ontstekingsziektes.
De enige manier om te weten of gluten een no-go is voor jou is door het voor minstens 4 weken compleet af te zweren en kijken wat je darmflora tegen je zegt wanneer je na 4 weken weer iets eet met gluten. Wees je bewust op de etiketten! Gluten kunnen zich in zo ontzettend veel producten bevinden, het wordt vaak gebruikt als een bindmiddel of als een vulmiddel. Denk aan kauwgum, saladedressing, chips, kruiden en meer.
4. Eenzaam zonder prebiotica
Als je recentelijk antibiotica hebt geslikt, dan heb je echt weer wat hulp nodig om je darmflora bevriend te laten worden met nieuwe maatjes. Deze maatjes noemen we ook wel prebiotica. Antibiotica vegen alle bacteriën uit je darmen, waaronder ook de goede – bekend als probiotica.
Het verschil tussen PRObiotica en PREbiotica is dat probiotica de bacteriën zijn en prebiotica het voedsel voor de bacteriën. Denk aan onder andere uien, knoflook, asperges, bananen en peulvruchten. Ze helpen de goede bacteriën te voeden en je darmflora weer in balans te brengen.
5. Wordt zuurkool je nieuwe liefde?
Naast je prebiotica vriendjes is het natuurlijk ook belangrijk dat de goede bacteriën in je darmen aangevuld worden. Deze kun je voornamelijk vinden in gefermenteerd voedsel zoals kimchi, zuurkool, miso, tempeh en drankjes als kefir en kombucha. Ze bevatten allemaal levende culturen die meehelpen bij het afbreken van voedsel en ondersteunen ook je immuunsysteem. Lees dit artikel over probiotica om te begrijpen hoe geweldig deze bacteriën zijn! Je kunt er ook voor kiezen om een probiotica supplement te nemen, maar let wel – als er niets met je darmflora aan de hand is, is het niet nodig. Ook als je deze voedingsmiddelen niet regelmatig eet is het verstandig om ze beetje bij beetje te integreren in je voedingspatroon om niet je darmen op hol te laten slaan.
6. Een down gevoel? Het kan door je voeding komen
Wanneer je spijsvertering is aangetast kan je lichaam bepaalde neurotransmitters minder gaan produceren, waaronder serotonine. Dit stofje heeft invloed op je geheugen, stemming, zelfvertrouwen, slaap, emotie, seksuele activiteit en eetlust. Wist je dat 95% van je serotonine wordt geproduceerd in de dunne darm (3)?
Dit hoeft niet bij iedereen zo te zijn, maar het is wel iets om eventueel in de gaten te houden. Je voedingspatroon wat puurder maken kan misschien wel helpen tegen ‘hersenmist’ (brainfog), een verdrietig gevoel en weinig energie.
7. Af en toe uitslapen
Hoewel ik op zoveel andere vlakken juist zou adviseren om elke dag rond hetzelfde tijdstip wakker te worden, ook in het weekend, is dit toch een puntje om te benoemen. Kijk maar wat je ermee zou kunnen.
Als je de afgelopen tijd niet goed hebt geslapen is het misschien wel verstandig om overdag een dutje te doen of juist een extra uurtje uit te slapen in het weekend. Er worden nog veel onderzoeken gedaan om de relatie tussen je slaap en je darmflora te achterhalen, maar er is al duidelijk een verband tussen deze twee. Slecht slapen heeft een effect op de omgeving van je darmflora (4).
8. Rustig aan
Als je iemand bent die rustig eet verdien je een schouderklopje. Goedzo! De tijd nemen om je voedsel te kauwen helpt je vertering enorm. Wanneer je je voedsel aan het afbreken bent tot kleinere stukjes met je tanden, stimuleert dit de speekselproductie. Dit geeft tegelijkertijd weer een signaal naar de rest van je lichaam dat het tijd is om de vertering te starten!
9. Relax je hoofd, reset je darmflora
Natuurlijk komt dit punt ook aan het licht. Er wordt steeds meer en meer bekend over hoe het lichaam als één geheel functioneert en het belangrijk is om het mentale net zo serieus te nemen als het fysieke. Hoe meer je relaxt, hoe beter je in staat bent om voor je lichaam te zorgen én naar je lichaam te luisteren. Stress kan je darmflora veranderen (5), en het een hele erge oncomfortabele plek maken. Uit onderzoek blijkt dat de tijd nemen voor bijvoorbeeld meditatie kan helpen om verschillende vervelende symptomen van darmflora-problemen te verhelpen (6).
10. Geen nieuws? Goed nieuws!
Als je al enige tijd niets meer hebt gehoord van je darmen en/of darmflora, je regelmatig naar de wc gaat voor nummer 2, je geen last hebt van een opgeblazen gevoel of buikpijn – dan is alles helemaal oké.
Als je darmflora kon praten dan zou het je bedanken dat je het zo gezond houdt! Ga zo door! Zo niet, dan hoop ik dat je nu iets meer hebt geleerd over de taal van je darmflora en eventueel naar behoefte kunt handelen!
4 comments
Nummertje 6 is zoo van toepassing op mij. Ik eet al heel de week “slecht” (meer bewerkt, minder groenten en fruit) en ik voel me echt belabberd, wat dan weer resulteert in nog meer slechte voeding. Moet mezelf dringend herpakken, bedankt voor de reminder.
Heel herkenbaar ook!
Super leuk artikel! Gisteren les over gehad! Darmen zijn echt interessant 🙂 Ik moet leren rustiger te eten hahaah
Thanks Bibi! Haha ja rustiger eten kan ik ook wel tegen meer mensen in mijn omgeving zeggen 😉