Als er iets is in de ‘vrouwen community’ waar ik graag een stokje voor wil steken, dan is het wel het competitieve gedrag tussen vrouwen op een negatieve wijze. Over elkaar roddelen, elkaar gemene blikken geven en vooral de ander saboteren.
Naar mijn mening is er niets mis met een beetje gezonde competitie, ongeacht tussen welk geslacht het gaat. Maar volgens mij kennen we allemaal minstens één scenario waarbij meisjes elkaar tijdens het concurreren zwart proberen te maken voor iemand anders: vrienden, leraar, jongen. Het aparte is dat ik me geen enkel scenario kan herinneren waarbij dit tussen een meisje en een jongen plaatsvond, alléén maar tussen meisjes. Ken je de beroemde zin:
“Ben ik knapper dan zij is?”
Waarom? Zijn we dan zo onzeker? Als we door krijgen wat het effect is van het aanmoedigen van de ander(e) (vrouw), dan kan het toch bijna niet anders dan dat we dit voortzetten? Laat me je 3 voorbeelden geven.
Een ander aanmoedigen motiveert JOU ook
Als er iets is dat ik heb geleerd in de afgelopen jaren, dan is het wel dat je samen sterker staat. Dat het aanmoedigen van de ander, die zich óók in jouw werkveld bevindt, één en al voor positiviteit en motivatie zorgt. Het is niet alleen maar een kwestie van geven, het zet zoveel meer acties in gang. Bijvoorbeeld dat de ander jou weer helpt of motiveert wanneer jij het nodig hebt, dat er positief over je gesproken wordt en dat dat weer nieuwe kansen met zich meebrengt. Dat mensen dingen voor elkaar over hebben omdat je iemand bent die anderen ook wilt zien slagen. Het verhoogt de prachtige kansen in het leven, het verhoogt positiviteit en absoluut ook je geluksgevoel.
Je weet niet wat de ander heeft meegemaakt
We vergeten vaak dat we allemaal onze eigen struggles en problemen met ons meedragen. Dit is niet altijd te zien aan de buitenkant, sterker nog; het is meestal niet te zien en we praten er ook niet zomaar over. Als je even reflecteert op je eigen leven, jij hebt het vast ook niet altijd makkelijk gehad. Of misschien heb je het op dit moment niet makkelijk. Zoals ik zei, iedereen heeft problemen en het is niet oké om het leven voor een ander moeilijker te maken. Of het nu lijkt alsof de ander het helemaal voor elkaar heeft, er perfect uit ziet, de perfecte baan heeft of misschien wel de perfecte relatie. Het is niet ons recht om de ander te bashen en te denken dat we er zelf beter door worden. Besef je dat niemand een zorgeloos leven heeft en het een prachtig gebaar is om er voor de ander te zijn, niet om het leven voor een ander moeilijker te maken.
Jaloezie heeft effect op jezelf
En het is ook nog eens slecht voor je gezondheid! Jaloezie heeft nog nooit iemand goed gedaan als je het mij vraagt. Het is een naar gevoel waar je niet altijd meteen raad mee weet als het opkomt, maar wanneer je door hebt op welke momenten je jaloerse gevoelens krijgt, is dat een begin om ze aan te pakken. Hoe aan te pakken? Door ze om te draaien. Draai de gevoelens om in motivatie voor jezelf en je eigen leven, draai ze om door blij te zijn voor de ander zodat je een positief gevoel creëert omtrent hetgeen dat jij eigenlijk ook in je leven wilt hebben maar op dit moment niet hebt.
Als je een negatief gevoel creëert omtrent de dingen die je stiekem ook wilt maar niet hebt, zul je deze dingen niet krijgen. Tenminste, daar ben ik van overtuigd (wet van de aantrekkingskracht, ook wel the law of attraction, ook wel the secret).
Enkele jaren geleden, toen mijn blog nog niet zo groot was en ik hiernaast een kantoorbaan had volgde ik al wel talloze youtubers en beautybloggers. Als ik zag dat ze weer dozen vol spullen kregen of gratis op reis mochten naar de meest prachtige locaties werd ik overspoeld met jaloerse gevoelens. IK WILDE DAT OOK! Maar ik voelde me er zo naar door, ik vond het bijna niet meer leuk om verder te gaan met mijn eigen blog en laat staan dingen te zien van anderen die ‘succesvoller’ waren.
Maar dat enorm irritante jaloerse gevoel frustreerde me nog meer en ik wilde daar vanaf. Toevallig las ik in die tijd het boek “Instructions for Happiness and Success” wat in lijn ligt met The Secret (lees hier hoe deze boeken mijn leven hebben veranderd). Deze boeken leerden me dat met alles wat je wilt hebben in het leven, je er een positief gevoel bij dient te hebben. Dus jaloers zijn op iets wat iemand anders heeft en jij niet hebt is één en al negatief. Ik ging dit toepassen en keer op keer ging het beter, ik voelde me oprecht gelukkig voor de ander en er kwam een sprankeltje hoop in mij. Hoop dat dit ook mogelijk was voor mij.
We zijn een aantal jaren verder en met een enorm dankbaar gevoel mag ik zeggen dat ik voor mijn blog ben uitgenodigd naar India, Verenigd Koninkrijk, Kroatië, Berlijn en binnenkort nog veel meer!
4 comments
Ergens denk ik wel dat het ewn “vrouwending” is wat altijd wel zo is geweest. Maar ben met je eens dat positiviteit, elkaar gunnen en stoppen met vergelijken, je een stuk verder helpt dan jaloezie en misgunnen. Kijk altijd naar je eigen gras want het gras bij anderen is echt niet groener.
Ik zit op de middelbare school en je zou verwachten dat jaloezie en dergelijke dan echt een rol zou spelen, maar dat is dus helemaal niet zo! Ik ken gelukkig geen momenten waarbij meiden van de school elkaar naar beneden wilden halen. Op mijn werk was dat gelukkig ook niet zo. De enige situatie wanneer ik dit soort gevoelens krijg is met mijn zusje, maar dat hoort er wel bij haha. Fijne dag Teni! X
Amen, dit artikel! Een ander afkraken maakt je ook zelf niet beter. Een ander lelijk willen laten lijken of stom of truttig maakt jezelf niet knapper, slimmer, leuker, …. ik dacht altijd dat dit typisch “pubergedrag” was, maar ondertussen (ben toch “al” 27) ben ik helaas tot de vaststelling gekomen dat dit gewoon een blijvertje is.
Hii! Kun je die chart ook ergens vinden als printable? Ik vind hem zo leuk dat ik dat wel eens wil uitproberen/in wil vullen (: Ik ben het ook helemaal eens met deze post, betrap mezelf er nog wel vaak op dat ik jaloers wordt op mensen of me ga vergelijken met anderen maar snel realiseer ik me wat ik doe en probeer ik er wat aan te doen. Maar dat is nog wel even wennen aangezien ik het zo ‘gewend’ ben, best slecht eigenlijk…