Als het voelt alsof je in strijd bent met de weegschaal en ongeduldig wacht tot dat getal omlaag gaat is dit artikel voor jou. Waarom? Omdat het je focus -hopelijk- eventjes leert verleggen. Of het maakt je misschien bewust dat er meer is in de wereld om je aandacht op te vestigen die dat uiteindelijke doel van een lager getal op de weegschaal helpt bereiken. In de tussentijd, als je je niet meer focust op dat getal, zul je merken dat je best wel plezier hebt in het proces. Ha! Wie had dat gedacht? Maar voor het zover is, eerst de vraag; waar kun je je dan op focussen?
En oja, nog even een kleine disclaimer – zoals altijd:
Lees hier niet wat ik niet zeg. Wat bedoel ik hiermee? Ik zeg hiermee niet: laat je fitness doelen gaan. Verleg je wil om af te vallen. Ga voor een losse aanpak.
NEE! Als jij een doel hebt, als jij iets graag wilt, dan mag je dat willen en mag je ervoor werken. Wat je in de tussentijd leert en ervaart is jouw unieke proces en ik zou dat van niemand willen ontnemen. Wat ik wél met dit artikel duidelijk wil maken is dat als de weegschaal invloed heeft op je humeur – vaker op een negatieve wijze dan positief – of je denkt dat dat de enige reden is voor een vrouw om te sporten, dan is het tijd voor een andere focus. Andere dingen die het proces zullen ondersteunen; Here we go:
1. Gedragsverandering
Bleh, wat klinkt dat suf, saai en stom. Maar het is uiteindelijk hét belangrijkste voor welk doel dan ook. Je wordt wat je herhaaldelijk doet. Denk dus niet simpelweg enkel aan de uitkomst die je wilt (minder lichaamsvet, meer spieren etc.) maar vraag jezelf eerder af wat je herhaaldelijk zou moeten doen om je dichterbij je doel te brengen.
Begin dan met het verzamelen van allemaal ‘overwinninkjes’ – hoe klein ook, verzamel ze. Hoe je moet beginnen? Hier een artikel die je de juiste motivatie kan geven!
Hoe je jezelf kunt motiveren om elk gedrag dat je wilt te veranderen
2. Beweeg je lichaam, dagelijks
Jep, dagelijks. Dagelijks bewegen betekent niet dagelijks een work out doen waar je kapot van gaat. Elke dag iets doen aan beweging, of dat nu een stukje fietsen is (misschien fiets je al naar school/werk, top!), wandelen (de hond uitlaten?) of tuinieren. Zorg dat je los komt, je gewrichten lekker kunnen bewegen en je niet de hele dag alleen maar zit. Bewegen is een onderschat medicijn, probeer je dagelijkse dosis binnen te krijgen!
3. Grijp laaghangend fruit
Oftewel: Wat is super makkelijk om te doen? Iets wat niet eens als moeite voelt en je het juist daarom laat. Wat nou als je dat niet zou laten en we spoelen even een jaar door – hoeveel verschil zou er dan gemaakt zijn? Kijk deze video om even visueel te krijgen wat er gebeurt als je besluit veel te veel tegelijk te veranderen:
[embedyt]https://youtu.be/9a-ASGXMjqk[/embedyt]
Dus wat zijn mini dingen die je kunt veranderen? Misschien één toetje nemen in plaats van twee? Ja, ik wil benadrukken dat wanneer je twee toetjes eet je niet alles in één keer hoeft te schrappen, omdat je denkt dat je er geen ‘hoort’ te eten. Ga gewoon voor ééntje minder.
Wat nou als je de volgende keer net een beetje minder pasta opschept en net een beetje meer groente? Denk nou niet dat dat geen zin heeft en je maar beter meteen moet wennen aan die salades – zo werkt het niet. Niet op lang termijn in ieder geval.
Wat dacht je van iets eerder naar bed gaan? Of een glas wijn minder tijdens het uitgaan? Wees alsjeblieft lief voor jezelf als je hardnekkig gedrag wilt veranderen, maar wees wel consistent met de kleine veranderingen die je maakt.
4. Geen schuldgevoel met eten
Eten is niet goed of slecht. Een pizza eten ontneemt je niet van je doelen. Je schuldig voelen over die pizza en vervolgens elke volgende voedingskeuze met stress maken ontneemt je van het leven en misschien ook wel je doelen. Vaak als we boos zijn op onszelf en ons schuldig voelen na het eten van iets wat we zelf hebben gelabeld als ‘fout’ kan het zomaar zijn dat we besluiten om morgen maar te beginnen, of volgende week maandag – en hierdoor de rest van de dag of week alles loslaten en (vaak zelfs zonder te genieten) alles naar binnen stouwen.
Is het niet iets vreselijks, dat schuldgevoel na het eten van iets dat zó lekker is: een brownie, een stuk pizza, een bord lasagne? Schuldgevoel na het eten zou nooit de juiste reactie moeten zijn en toch kennen velen dat gevoel maar al te goed.
Knoop één ding in je oren: je hoeft eten niet te verdienen doordat je ‘goed’ bent geweest (met sport en/of voeding). In de onderstaande video ga ik hier dieper op in, hopelijk geeft het het inzicht dat ik zo hard nodig had 5 jaar geleden:
[embedyt]https://youtu.be/pf7zbVj0TmM[/embedyt]
5. Vraag jezelf af waar je plezier van krijgt
Voor zover ik weet, hebben we maar één leven en zou het nogal zonde zijn om al je aandacht en focus te vestigen op een doel terwijl het proces vreselijk is. Ik snap dat niet alles maar plezierig kan zijn, anders had iedereen wel al het succes in de wereld. Vaak zul je hard moeten werken en doorbijten, maar wat nou als je de omstandigheden wat kunt verzachten met plezierige ideeën?
Wat als je zoekt naar een prachtige plek om te wandelen? Of om hard te lopen? Wat als je een waanzinnige sport outfit scoort? Wat als je jezelf trakteert op die geweldige schoenen na 21 dagen consistent 3 x per week sporten? Wat nou als je je vriend/vriendin uitdaagt voor een wedstrijdje squatten, of iets anders? Heb ik je op weg geholpen?
Hoe ik dit integreer is door mijn morning walks door inspirerende plekken te laten gaan; het Vondelpark, langs de mooie huizen van Amsterdam Zuid en soms fiets ik zelfs naar het Amsterdamse bos om daar te wandelen. In Den Haag deed ik hetzelfde; ik wilde het wandelen, waar ik niet altijd zin in had, aanvullen met een plezierige omstandigheid zoals de omgeving.
Die weegschaal
Ik kwam op het idee om dit artikel te schrijven toen ik de laatste video van Cassey Ho (van blogilates) zag waarin het pijnlijk duidelijk wordt hoe bepaalde cijfers niks zeggen over hoe je eruit ziet, hoe je je voelt en wie je bent als mens. In de comments lees ik dat mensen de video helemaal niks vonden en zich ontzettend ongemakkelijk hebben gevoeld bij het kijken van de video. Dat is precies waar het probleem hem in zit. Ik vond het een ijzersterke video en zou daar graag het artikel mee willen afsluiten, kijk zelf maar wat het met je doet:
[embedyt]https://youtu.be/BT-r3w1m5U0[/embedyt]
3 comments
Ik had de video al gezien en voelde me inderdaad tijdens het kijken in eerste instantie ongemakkelijk. Maar het zet je wel aan het denken. Zij maakt sowieso hele mooie video’s over body shaming en andere onderwerpen. Ik ben fan van haar. En van jou😀
Ahh!! <3
Zoveel leuke dingen ontdekt doordat ik wat minder kon hardlopen (mijn hoofdsport). Bootcamp in heel sociale groepen, wandelen met echt iets zien (foto’s nemen van paddestoelen bv.). Uiteindelijk gaat het me ook helpen om anders in de wedstrijden te staan. Geldt denk ik voor alles in het leven, proberen toch in alles iets positiefs te zien, maar pfff wel lastig soms 🤔