Je houdt van voedsel, maar je haat het. Je houdt van een dag waar je begint op 0 kcal en je weer ‘mag’ eten, maar tegelijkertijd ben je bang. Elke maaltijd, elke hap voelt alsof je vervolgens minder mag eten.
Want, als je dat niet doet; word je dik. Word je lelijk. Verlaat je vriend je. Voel je je niet goed over jezelf.
Of welke andere leugen het ook is die je jezelf vertelt.
En ik snap het, ik ken deze leugens maar al te goed. Ik heb ze niet alleen zelf waargemaakt door erin te geloven, ik zag in de media ook alleen maar de bevestiging hiervan. Het is tijd voor een reality check.
Het is denk ik niet voor niets dat ik zoveel berichten ontvang, nog steeds over voedsel en hoe het bij zoveel meiden en vrouwen hun gedachtes beheerst. Ik vind dat ik daar aandacht aan dien te besteden omdat het soms even een eye-opener is dat nodig is voor iemand om (zijn/)haar dag compleet anders, positiever, te ervaren. En elke dag is er weer één die niet zomaar opgegeven moet worden aan negatieve gedachtes over jezelf, je leven, je voedsel, alles.
Ik heb nagedacht over 5 redenen waarom voedsel niet je vijand is, in de hoop dat op zijn minst één van deze redenen vandaag bij de juiste persoon aankomt. Als is het maar één persoon die dit vandaag anders gaat bekijken en zich kan focussen op een fijnere en productievere dag in plaats van de gedachtes te vullen met negatieve praat over voeding.
1. Voedsel maakt je geen minder persoon
Wat je eet heeft geen effect op de persoon die je bent, in je ziel. Je wordt als mens niet minder waard door te eten wat je eet, besef dat. Er zijn voedingsmiddelen die gezonder zijn dan andere, maar het kiezen voor een stukje taart wanneer je dat wilt of een appel wanneer je dat wilt, heeft geen invloed op wie je bent als mens. Hoe je lief hebt, hoe je naar de wereld kijkt, hoe je je mag voelen over jezelf. Voedsel is geen maatstaf voor je eigenwaarde.
Mensen die afvallen worden nog steeds op een hoger platform gezet, lijkt het.
Wat zie je er goed uit, ben je afgevallen?”
Dit is op zoveel levels een fout signaal om uit te dragen. Betekent het dat we er alleen goed uit kunnen zien als we afvallen?
Wat zie je er goed uit, ben je gelukkiger de laatste tijd?”
Deze vraag draagt zo’n sterke boodschap uit. Ook geeft het de ruimte voor de ander om te vertellen over hoe hij/zij zich voelt. Bij de eerste vraag, over het afvallen, kan de ander enkel reageren op het feit of hij/zij is afgevallen of niet, in plaats van vertellen over hoe gelukkig hij/zij is; wat het belangrijkste is in het leven. Niet of je bent afgevallen.
2. Voedsel is geen maatstaf voor discipline
Een salade bestellen wanneer je een burger wilt kan af en toe goed zijn voor je, als bewust bent het feit dat je de burger mág bestellen. Een salade bestellen wanneer je een burger wilt maar deze voor jezelf te hebben bestempeld als verboden voedsel, is een ongezonde mindset. Jij denkt misschien dat dit de maatstaf is voor je discipline, maar de maatstaf voor discipline kan alleen tot stand komen als je in balans bent en een gezonde relatie hebt met je voedsel en vooral; met jezelf.
Als de gezonde relatie er niet is, dan is het enkel een vorm van jezelf straffen en haten onder het mom van ‘discipline’.
3. Voedsel is niet de reden dat je moet sporten
Sporten zou niet moeten dienen als een middel om hetgeen dat je hebt gegeten weer recht te trekken. En natuurlijk valt er voor elke uitspraak een gezonde uitzondering te bedenken; wanneer je bijvoorbeeld zoveel hebt gegeten dat je je opgeblazen voelt; dan kan een wandeling of een klein stukje hardlopen het gevoel misschien verlichten.
Het zou moeten dienen als iets waar je je goed door voelt, iets wat je je lichaam gunt. Niet een straf omdat je hebt gegeten. Of om wát je hebt gegeten. Of om hoeveel je hebt gegeten. Sporten is bewegen. Eten is voedsel. Een gezonde balans bestaat naar mijn mening uit de overtuiging dat je beide op een manier hebt geïntegreerd in je leven waardoor ze je gezonder en gelukkiger maken, niet omdat ze de gegeten calorieën rechttrekken.
4. Voedsel ‘verdien’ je niet door te sporten
Weet je wanneer je voedsel verdient? Wanneer je ademt. Wanneer je bent.
Niet omdat je net 5 km hebt hardgelopen of een zware workout hebt gedaan. Je kunt misschien extra genieten van voedsel na het sporten, maar je verdient altijd voedsel. Gezond of minder gezond, je verdient het altijd omdat je ademt, een lichaam hebt en er bent.
5. Voedsel is niet een reden om je humeur te verpesten
Hetzelfde geldt voor de weegschaal, wat indirect door velen gelinkt wordt aan hetgeen dat ze hebben gegeten (lees hier over hoe debiel de weegschaal is). Jij en jij alleen laat bepalen dat voedsel invloed heeft op je humeur. Als je vindt dat je een verstandigere of gezondere keuze had moeten maken, doe dat dan bij je volgende maaltijd.
Wat is gebeurd, is gebeurd. Je kunt het niet meer veranderen en door je rot te gaan voelen, verpest je het nu. Je kunt het zien als een manier om te leren over jezelf, over waarom je de keuze hebt gemaakt en hoe je je nu voelt. Maar probeer het gevoel te neutraliseren door de les mee te nemen als iets positiefs. En weer verder met je dag. Laat geen extra uren voorbij gaan waar je je alleen maar rot voelt over wat je uren geleden hebt gegeten. Straf jezelf niet voor het verleden. Neem een stap vooruit; leer jezelf begrijpen en lief te behandelen.
Ik hoop dat dat deze 5 reminders je zullen helpen vandaag, als je vast zit met je gedachtes omtrent voedsel. Ik hoop ook dat je vandaag geniet van het feit dat je ademt, leeft en op deze aarde mag rondlopen. Dat je mag genieten van je voeding, wat je ook kiest en dat je vanavond met een liefdevol hart naar bed gaat. Liefdevol richting jezelf, dat je jezelf deze dag, deze voeding en dit leven gunt.
Liefs,
Teni
Foto’s: Girlswithgluten, Fluvia Lacerda
11 comments
Beste Teni,
Bedankt voor dit artikel! Net alsof het over mij gaat! Een eye opener!!!??
Graag gedaan Marit!
Lieve Teni,
Wat een mooi en wijs artikel. Maar tegelijkertijd ook voor mij heel pijnlijk. Het raakt mijn hart als een scherpe pijl. Want wat herken ik me in alles! Ik zal je woorden meenemen deze dag. En morgen, overmorgen en daarna…
Dank je wel! Liefs
Ah jeetje Marije, jouw comment komt ook echt binnen bij me. Dankjewel voor het delen <3
Liefs.
Bedankt Teni! Ik heb het bijna, dit lieflijke en hartelijke gevoel naar mezelf. Deze teksten sturen me nog meer de juiste kant op, naar een gezond en gebalanceerd leven. Thanks!!!!
Aaah wat fijn Irene!! Graag gedaan!!
Dit is een heel goed geschreven stuk, met zoveel waardevolle woorden. Punt 1 stijgt er voor mij boven uit, maar de andere 4 maken het compleet. Ik weet zeker dat dit weer zo herkenbaar is voor bijna iedereen..
Voor mij is punt 5 wel een groot obstakel geweest waar ik overheen ben gekomen en soms nog wel moeite mee kan hebben.
Ik denk ook echt heel herkenbaar voor héél veel mensen..
Zeker! Al je punten zijn herkenbaar en ook ik kom ze allemaal nog weleens tegen. De weegschaal de deur uit doen is ooit voor mij een héél belangrijke stap geweest. Daarna was het mijn doel om niet meer zo vaak in de spiegel te kijken en ook etalages te vermijden. Ik kan nu gelukkig bijna elke dag iets aantrekken zonder eerst te kijken ‘of het me wel staat’, maar gewoon te voelen hoe het zit.
Punt 1 vind ik zelf bovenaan staan omdat ik me pas veel te laat ben gaan beseffen dat er voor mij helemaal niets veranderd is toen ik zoveel was afgevallen, ook niet toen ik vond dat ik nóg meer moest afvallen en ondergewicht had.
Bedankt voor dit artikel. Er zitten heel veel erkennende gedachtes in die ik ook ervaar. Door deze tekst te hebben gelezen en jou lievere en gezonde manier van denken meeneem in mijn gedachtes. Heel erg bedankt?
Goed artikel! Sinds ik gestopt ben met mezelf te wegen voel ik me gelukkiger, hoe gek dat ook klinkt. Af en toe twijfel ik of ik er toch niet even op moet staan; met in m’n achterhoofd het stemmetje dat zegt ‘wat als je zwaarder weegt als de laatste keer’. Zoiets verpest inderdaad m’n humeur. Maar de ‘vrijheid’ die ik nu voel nu ik dat getal niet weet is zoveel fijner dan elke keer de gedachtegang die toch weer naar boven komt als ik op de ‘stomme’ weegschaal sta.