Magnesium is niet normaal goed voor je lijf, dit mineraal doet zoveel voor je zonder dat je het door hebt! Daarom is het belangrijk om genoeg binnen te krijgen. Niet te veel (nooit!!), niet te weinig, maar juist genoeg. Dit kun je door verschillende labs laten controleren als je dat wilt.
Aan de hand van dit artikel kun je misschien wat informatie winnen over een eventueel tekort, dan heb je wat meer grond om richting een lab te gaan voor de daadwerkelijke check!
Nog even waarom Magnesium zo geweldig is!
Magnesium is betrokken bij zo ontzettend veel biochemische reacties in je lichaam. Het komt voor in de aarde, de zee, planten, dieren en mensen. 60% van de magnesium in je lichaam zit in je botten, de rest bevindt zich in je spieren, weefsels maar ook vloeistoffen zoals je bloed (1).
Sterker nog, elke cel in je lichaam heeft het nodig om goed te functioneren. Eén van de belangrijkste rollen van magnesium is dat het dient als de cofactor (of ‘de helpende factor’) in de biochemische reacties die constant door je enzymen worden uitgevoerd. Dit zijn meer dan 600 reacties waar magnesium een rol bij/in speelt, denk aan (2);
- Creëert energie: het helpt om voeding om te zetten in energie.
- Creëert eiwitten: het helpt om eiwitten te maken van aminozuren (de bouwstenen van eiwitten).
- Onderhoud van je genen: het helpt om nieuwe genen te creëeren en genen te onderhouden/herstellen (DNA en RNA).
- Spierbewegingen: het is een onderdeel bij het spannen en ontspannen van je spieren.
- Zenuwregulatie: het helpt bij het reguleren van neurotransmitters – die zenden ‘berichtjes’ door je hele brein en zenuwstelsel.
Uit onderzoek blijkt dat 50% van de Amerikanen en Europeanen minder dan de dagelijkse aanbeveling binnen krijgen (1)(3).
1. Zenuwtrekkingen en krampen
Dit zijn beide tekenen van een Magnesium tekort. In het ergste geval kan een tekort een beroerte of stuiptrekkingen veroorzaken (4)(5).
Maar let op, soms hebben deze tekenen te maken met stress of teveel cafeïne in je lijf. Ze zouden ook bijwerkingen kunnen zijn van medicatie die je bent gaan gebruiken. Het is normaal om af en toe zenuwtrekkingen te hebben (bijvoorbeeld bij je oog), maar als dit vaak gebeurt is het verstandig om even langs je huisarts te gaan.
2. Mentale gezondheidsklachten
Jep, mentale gezondheidsklachten kunnen voortkomen uit een tekort aan vitamines en/of mineralen, in dit geval dus het mineraal Magnesium. De bekende symptomen van een Magnesium tekort zijn apathisch en lusteloos zijn. Als dit verergert kan dit lijden tot ijlen, waanzin en soms ook een coma (6).
Dan hebben we het dus wel over een ernstig tekort!
Daarnaast bleek uit onderzoek dat lage levels van Magnesium gelinkt werden met een hogere kans op een depressie (6).
3. Osteoporose
Osteoporose is de medische term voor je botten die verzwakken waardoor je een hogere kans hebt op botbreuken. Er zijn absoluut meerdere factoren die van invloed zijn op het ontwikkelen van osteoporose waaronder:
- Ouderdom
- Weinig bewegen/sporten
- Slecht voedingspatroon met weinig vitamine D en K
En dan komen we nog bij Magnesium, want een tekort hieraan blijkt ook een risicofactor te zijn voor osteoporose. Een tekort kan de botten verzwakken, maar verlaagt ook nog eens je Calcium levels in je bloed en dit is nou net nodig om je botten sterk te houden (7)(8)(9)(10).
4. Onregelmatige hartslag
Hartritmestoornissen of een onregelmatige hartslag behoort tot één van de ernstige symptomen van een Magnesium tekort (11). De symptomen beginnen vaak mild en kunnen gepaard gaan met de volgende symptomen als ze erger worden:
- een licht gevoel in je hoofd
- kortademig
- pijn op de borst
- flauwvallen
Uit onderzoek blijkt dat dit waarschijnlijk komt doordat er een disbalans is tussen de Kalium levels binnen en buiten je hartspier, dit wordt geassocieerd met een Magnesium tekort (12)(13).
5. Vermoeidheid en zwakke spieren
Vermoeidheid is iets wat we allemaal wel eens in ons leven meemaken. Sommigen voor een langere periode, andere voor een kortere periode. Vermoeidheid kan wel door meer dan honderd dingen komen, maar toch is het belangrijk om dit teken ook in dit lijstje te benoemen omdat het een belangrijke is.
Vooral de combinatie met zwakke spieren en de andere bovenstaande symptomen (14). Onderzoekers denken dat de zwakte wordt veroorzaakt door het verlies van Kalium in spiercellen, ook dit wordt geassocieerd met een Magnesium tekort (15)(16).
Denk je dat je een tekort hebt?
Ga niet zomaar vitamines en mineralen bijslikken zonder echt te weten wat er gaande is in je lijf. Dit kan in sommige gevallen juist veel gevaarlijker zijn dan een eventueel tekort. Ga langs bij je huisarts met de vraag naar een bloedtest en mochten bepaalde stoffen niet mogelijk zijn om te testen, vraag dan waar je deze wel kunt laten testen (vaak dus wel op eigen kosten).
Wil je meer weten over Magnesium? Ik heb nog een paar artikelen geschreven die je rustig kunt lezen:
Deze noten & zaden zijn bijna net zo effectief als een Magnesium supplement
1 comment
Wooow, mooi weer en super interessant. Bedankt voor alle info en duidelijke uitleg. Fijn om dit weer te weten. Ik heb zelf last van restless legs. In bed vooral als ik ga slapen. Elke dag. Dit al van jongs af aan. Het hoort bij me haha. Ben eraan gewend serieus. Tekort aan magnesium helpt niet mee geloof ik hierbij hoorde ik eens van iemand die dit ook heeft. Die slikte het extra bij. Ik heb er eigenlijk nooit iets mee gedaan, maar nu ineens denk ik, wie weet zit er ergens een tekort. Ik ga er eens achteraan. Verder ervaar ik af en toe wel eens klachten als ik hierboven lees, maar…. zo af en toe weet je wel. Dat kan ook aan andere dingen liggen inderdaad. Maar ben wel benieuwd nu. Ik eet wel voldoende voeding waar het in zit, maar dat zegt natuurlijk niet dat er geen tekort kan zijn. Bedankt voor vandaag. 👏🏻💋