De smaak en structuur van zachte aubergine vind ik zó hemels. Vaak gaat dit gepaard met een hoop ‘opgezogen vet’ waardoor de aubergine zo zacht wordt en daar zit ik niet altijd op te wachten. Maar het kan ook net even anders en dat ga ik je in dit recept laten zien. Zachte aubergine uit de oven, in tomatensaus; lekker! En daar eet ik een linzensalade bij, deze heb je ook in een handomdraai op tafel.
Wat heb je nodig voor 2 personen?
- 1 grote of 2 kleine aubergines
- 1 paprika (geel of rood)
- 4-5 teentjes knoflook
- 2 tomaten
- 1 blikje tomatenpuree
- (olijf)olie
- komijn, paprika poeder, peper, zout
- koriander als garnering
Voor de linzensalade:
- blikje linzen
- tomaat
- paprika
- rode ui
- citroensap
- peper en zout
Verwarm je oven vast voor op 180 graden Celsius
Op een bakplaat bedekt met een velletje bakpapier heb ik de aubergine, in plakjes gesneden, gelegd. Evenals de paprika.
Besprenkel dit geheel met olijfolie, komijn, paprika poeder en de teentjes knoflook (in 2-3 reepjes gesneden per teentje). Dit gaat zo’n 30 mintuten in de oven, houd het goed in de gaten want het verschilt per oven hoe snel de aubergines gaat worden.
Wanneer de aubergine en paprika wat zachter zijn geworden (zie foto hieronder), haal je het geheel uit de oven, pik je de stukjes knoflook eruit en snijd je de tomaten in blokjes.
Verhit wat olie in een pan en doe daar de knoflook bij met aardig wat komijn en paprika poeder en een beetje peper en zout
Na ongeveer een minuut doe je de blokjes tomaat erbij en bak je dit mee
Na weer een minuutje gaat de tomatenpuree erbij, voeg eventueel wat water aan het geheel zodat het niet aanbrandt
Als de saus wat dikker is geworden kun je er altijd nog extra kruiden bij doen als je wilt om het op smaak te brengen, daarna is het tijd om de aubergine toe te voegen!
Snijd de aubergine in blokjes
En doe het bij het mengsel
Dit is een goed ruikend prutje kan ik je vertellen
De paprika is ook in stukjes gesneden en kan erbij, laat dit geheel nog eventjes (2-3 minuten) gemengd op een laag vuurtje zodat alle smaken samen komen en haal het dan van het vuur.
De salade is te simpel om te maken, het belangrijkste is dat je alles in hele kleine stukjes snijdt; tomaat, komkommer en rode ui
Hier gaat dan citroensap overheen (ik houd van veel, dus een hele citroen voor mij) en daarna wat peper en zout
Meng het door elkaar en klaar!
Dinner is served zullen we maar zeggen
Je kunt ook wat brood gebruiken om te dippen in de aubergine ‘saus’, lekker!
Eetsmakelijk!
10 comments
Yum, klinkt onwijs lekker! Ik ben ook echt dol op aubergine, maar als hij inderdaad helemaal volgezogen zit met vet, ben ik daar minder fan van.
Het ziet er super lekker uit, ik ben heleaas niet zo gek op aubergine. Misschien moet ik het toch maar weer een keer een kans geven!
Ik ben gek op aubergine! Dit ziet er heerlijk uit en zo een linzensalade klinkt ook erg goed. Ik gebruik linzen alleen voor Turkse linzensoep en ik zou hier snel andere gerechten mee moeten proberen, want het is zo lekker.
Hoi Teni, sinds een aantal weken eet ik zo goed als veganistisch. Dit recept past daar natuurlijk fantastisch in, bedankt!
Ik heb ooit een keer aubergine heel verkeerd gegeten, het leek wel rubber! Was notabene bij een restaurant… Sindsdien vond ik het smerig. Maar kort geleden heb ik het een keer zelf gemaakt uit de oven naar een recept van Jamie Oliver en het was FANTASTISCH! Sindsdien eet ik minimaal 1 aubergine per week, lekker uit de oven. Heerlijk op brood met een beetje hummus of in stukjes gesneden in een salade. Je kan er alle kanten mee op!
Grappig dit want dat hoor ik vaker van mensen over aubergine! Het is echt de bereiding merk ik 🙂
En deze ga ik zeker ook maken…klinkt HEERLIJK!!! Bedankt Teni voor al je inspiratie, niet alleen met dit artikel maar iedere dag als ik trouw je nieuwe artikel lees 😉
Estherrrrr!! Lief dit 🙂
Oh dit is echt mijn smaak. Ik hou van aubergine en die combinatie van kruiden is gewoon perfect <3 dit ga ik aan mijn moeder laten zien, haha
Hahaha mooi dit <3
Zojuist voor de zoveelste keer gemaakt, en wat blijft het toch een goddelijk recept! (Vooral in combinatie met een pita en een sausje van Griekse yoghurt, fijngesneden munt en een beetje citroensap!) Na 2 maanden reizen in Azië kon ik niet wachten om dit als eerste avondmaal thuis te koken! 🙂