Hoevaak ik wel niet bij het kopen van een Nakd reep heb gedacht
“Ik moet dit toch zelf kunnen maken?”
In plaats van elke keer geld uitgeven aan de kant-en-klare repen. Zoals je misschien weet ben ik best wel fan van de Nakd repen omdat ze enkel pure ingrediënten bevatten, soms slechts 3 ingrediënten! En dat zijn allemaal dingen die ik thuis ook heb liggen, dus waarom zou ik niet eens aan de slag gaan met mijn eigen repen?
Ik besloot dat het vandaag de dag was, dat ik mijn eigen repen ging maken en ze natuurlijk ook met jullie ging delen!
Dus, bespaar wat geld, duik de keuken in en maak zelf je Nakd repen – goedkoop en precies de variant die jij wilt!
Voor dit artikel/recept heb ik twee verschillende varianten gemaakt, de Pecan Pie en de Salted Caramel! Laten we eerst even kijken naar de ingrediënten:
De verpakking zegt het al: Dat is alles! En elke keer wanneer ik dit koop denk ik: Teni, het wordt tijd om deze drie ingrediënten bij elkaar te gooien, je hebt ingewikkeldere recepten gemaakt!
De Salted Caramel heeft iets meer ingrediënten maar waar hebben we het over? 5 ingrediënten die ik allemaal in mijn keukenkastjes heb! Tenminste, dat dacht ik – ik heb de pinda’s vervangen door hazelnoten en het is heerlijk geworden!
Dit recept is een beetje gek, want het is eigenlijk geen recept behalve dat ik je vertel om de ingrediënten bij elkaar in een keukenmachine te doen en te blenden – bewaar de bal even in de koelkast zodat je hem daarna makkelijker in een balvorm of een reepvorm kunt krijgen. Tenslotte bewaar je ze in de koelkast (als je ze nog niet op hebt 😉 ).
Je vraagt je misschien af hoeveel je van wat moet gebruiken, het voordeel is dat er percentages staan aangegeven op de verpakkingen. Dus ik heb een bepaalde hoeveelheid dadels gekozen en dit bekroond als de leidraad. Voor 3 repen heb ik gekozen voor 75 gram ontpitte dadels. Dit is hoe:
3 Repen Pecan Pie
- 75 gram dadels = 52%
- 40 gram pecannoten = 28%
- 28 gram amandelen = 20%
Bij elkaar maakt het 100% 🙂
3 Repen Salted Caramel
- 75 gram dadels = 53%
- 26 gram rozijnen = 19%
- 19 gram cashewnoten = 14%
- 19 gram pinda’s (of hazelnoten) = 14%
- 1,4 gram zout = 1%
En zo kun je natuurlijk elke variant maken die jij lekker vindt! Terwijl ik de foto’s voor dit recept bewerk, geniet ik van mijn laatste Salted Caramel reep – ze zijn gevaaaaarlijk lekker!
Tip: bewaar ze in een velletje bakpapier met een elastiekje eromheen of bakpapier met aluminiumfolie eromheen aangezien ze heel vettig en plakkerig kunnen zijn!
ENJOY!
14 comments
Nice. Het zou super leuk zijn als je dan ook nog berekend hoe duur t dan zou zijn per reep (of per 3). Ik heb ook al eens bedacht dat ik t zelf zou maken, maar bv noten en dadels zijn best prijzig, dus ik had zo’n idee dat zelf maken niet heel zinvol was. Buiten dat t leuk is natuurlijk om iets zelf te maken en dat t plastic scheelt 🙂
Haha ja ik dacht daar dus ook aan!
Een heel snel rekensommetje (de noten zijn wat goedkoper maar ik heb de prijs naar boven afgerond voor de zekerheid):
Pecannoten: 3,50 euro voor 200 gram = kun je 5 x 3 repen uit halen = 15 repen
Amandelen: 3 euro voor 200 gram = kun je 7 x 3 repen uit halen = 21 repen
Dadels: 2,50 voor 400 gram (doosje dadels, afkomstig uit Iran zijn zacht en smeuïg maar niet zo duur als medjool dadels) = kun je 5 x 3 repen uit halen = 15 repen
Het zou dus uitkomen op 9 euro voor 15 repen om de dadels en pecannoten op te maken en dan houd je nog aardig wat amandelen over die je weer voor een nieuwe batch kunt gebruiken.
De nakd repen zijn 3 euro voor 4 repen en dus 11,25 euro voor 15 repen. Scheelt een paar euro en je hebt nog amandelen over. Zoiets!
Ik gebruik dadelpasta (turkse winkels) dat kost 1.75 euro voor een kilo……
Welke keukenmachine heb jij?? Ivm de dadels.
Ik heb nu een Kenwood, dis is echt top! Maar heb het jarenlang met een Philips keukenmachine (rond de 50 euro) gedaan, die staat nu bij mijn vriend thuis en doet het nog steeds top!
Ik vind rozijnen echt zo smerig…. kan ik die eruit laten? Of is er een alternatief dat beter werkt?
Tuurlijk! Je kunt misschien cranberry’s gebruiken – worden ze wel wat zuurder van. Of gewoon niets in plaats van rozijnen. Het worden jouw repen, dus zolang jij ze lekker vindt! Als je de ratio dadels en noten gelijk houdt moet het goed komen.
Tijd om een goede keukenmachine aan te schaffen! Ze zien er heerlijk uit.
Maar echt! Game changer!
Leuk! Ik denk dat ik voor biologische repen dan wel wat duurder uit ben? En vraagje: ik vind de lemon pie het lekkerst. Hoe zou jij dat doen, als er aroma in zit? Heel veel zest?
Mijn collega toonde vanochtend een Nakd-reep en mijn reactie was exact hetzelfde. En dan lees ik nu je blog. Wat een toeval!
Wow, we zitten op één lijn!
Die repen zijn zo lekker, ik dacht er inderdaad ook al aan om ze zelf te maken. Thanks voor het rekenwerk ;p
Waw! Ik kwam zonet je site tegen en ik ben verkocht!
Zalige artikels. Ik zit hier nu even in de zetel, het is 21u37.. en het begint alweer te kriebelen om dit uit te proberen, aangezien ik alles in huis heb. (Terwijl staat mijn oven nog op te warmen om mijn vers broodje in te steken)…
Terwijl ik vroeger echt niet graag kookte, begin ik daar nu wel van te houden.. Ik vind het niet meer erg om een avondje in te keuken te staan om lekkere dingen uit te proberen.
Bedankt om je leuke tips&tricks met ons te delen!