Ja duh, denk je misschien na het lezen van de titel. Maar jij en ik – zijn een ander soort volk, plat gezegd. Jij en ik lezen ons in over gezondheid en voeding, maar dat doet lang niet iedereen. Dat weet je vast wel als je naar je omgeving kijkt. Desalniettemin is het belangrijk dat dit soort content wel de wereld in wordt gegooid, wie weet om door te linken naar iemand die hier niet van op de hoogte is of voor een extra bewustwording omtrent iets wat je al vermoedde.
Zo ook vandaag, de uitleg met onderbouwing waarom kinderen echt zo ver mogelijk uit de buurt van energie dranken moeten blijven. En als je me om advies vraagt, dan zou ik ook zeggen dat volwassenen dat moeten doen, maar ja – volwassenen zijn voornamelijk verantwoordelijk voor hun eigen leven en gezondheid natuurlijk, kinderen niet (altijd).
Het is tijd om de wedstrijd te spelen, wat drinkt je kind?
De voetbalwedstrijd op zondag, de tenniswedstrijd op zaterdag, de zwemcompetitie en ga zo maar door. Jij en je kind willen allebei het beste eruit halen, dus wat kan je kind het beste drinken om de prestaties te ondersteunen? Als we op tv kijken naar wat de topatleten drinken tijdens de wedstrijden, dan is dat zelden water – toch?
Dan is er ook nog de marketing die rondom een wedstrijd op televisie te zien is, de reclame’s voor en na maar ook tijdens de wedstrijd als bannering op de achtergrond. Sportdranken, fastfood, automerken en vliegtuigmaatschappijen. De sportdranken markt verdient per jaar alleen al 25 miljoen dollar in Amerika.
Er is echter een verschil tussen “energiedrank” en “sportdrank”:
Sportdrank
Sportdranken zoals Gatorade, AA en Aquarius bijvoorbeeld – deze bevatten suiker en elektrolyten (zoals kalium en natrium). Deze waren initieel bedoeld voor volwassen atleten die hun lichaam tot het maximale wilden pushen. De elektrolyten zijn ervoor om je zoveel mogelijk gehydrateerd te houden (je verliest elektrolyten bij het zweten) en de suikers om je een boost te geven. Deze dranken zijn dus bedoeld om je elektrolyten-levels, calorieën en koolhydraten te herstellen en hierdoor niet verzwakt – ervan uitgaande dat je er ontzettend veel van kwijt raakt/verbrandt.
Sommige ouders gaan mee met de claims en uitspraken op verpakkingen van deze sportdranken omdat het logisch lijkt dat een kind die moet presteren dit nodig heeft. Een sportdrankje zit bomvol suiker, natuurlijk heeft dat suiker een doel, maar voor de duidelijkheid: één klein flesje AA bevat 47,9 gram suiker dat zijn 12 suikerklontjes! En als we een groter flesje nemen, dan komt dit neer op 18 suikerklontjes.
18 suikerklontjes heeft geen sportdoel bij een kind.
Energiedrank
Aan de andere kant van het spectrum ‘drink-en-wordt-beter’ hebben we onder andere Red Bull, Monster en Bullit. Ze beloven dat ze je meer energie en uithoudingsvermogen geven met daarnaast ook mentale focus. De belangrijkste groep waar deze merken zich op focussen zijn tieners en studenten die vermoeid zijn door het studeren (eh..) of het hebben van een kater maar toch vroeg op moeten, naar school moeten, moeten focussen op de lesstof en toetsen moeten maken.
Deze drankjes bevatten ontzettend veel cafeïne (2), guarna (ook wel bekend als Braziliaanse cacao), taurine, ginseng (3) en vitamine B (4). Een klein blikje Red Bull bevat zo’n 27,5 gram suiker (ongeveer 7 suikerklontjes) maar wat vooral verontrustend is, is dat zo’n klein blikje 75mg cafeïne bevat.
Dit is gelijk aan een kopje koffie. Bedenk je dan eens dat je een kopje koffie neemt met 7 suikerklontjes en dan zo’n 3-4 per dag (in sommige gevallen zelfs veel meer). Deze drankjes zijn daardoor een perfecte combinatie van verslavende ingrediënten om je een enorme piek te geven in energie en binnen no time weer een daling. Die daling is vaak lager dan voordat je een energiedrankje dronk waardoor het verlangen naar energie extra hoog is bij zo’n daling.
Je wilt die boost blijven behouden en zo drink je blikje na blikje weg om gefocust te blijven op school, door te halen ‘s nachts tijdens het studeren, maar ook de borrelavond met je mede studiegenoten niet te missen. En zo kom je in een cirkel van verslaving terecht helaas.
De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt zelfs dat energiedranken een gevaar kunnen zijn voor de gezondheid (5). Logisch ook, teveel cafeïne draagt bij aan een hoge bloeddruk, hartkloppingen, misselijkheid, verminderde insuline gevoeligheid, overgeven, krampen en in extreme gevallen overlijden.
Zelfs het Amerikaanse leger ziet in hoe gevaarlijk het is en heeft zijn militairen geadviseerd om niet meer dan 200mg cafeïne elke 4 uur binnen te krijgen en niet meer dan 800 mg per dag (6).
Conclusie
Simpel gezegd zijn sportdranken en energiedranken niet geschikt voor kinderen die niet onder begeleiding zijn van een diëtist en een coach tijdens een sportwedstrijd. Hoe goed je als ouder ook wilt dat je kind presteert, is het aanbieden van een energie- of sportdrank zonder het etiket te begrijpen eerder schadelijk voor je kind dan nuttig. Om het nog niet eens te hebben over hoe deze drankjes je slaap kunnen verstoren en je mentale gezondheid in de war kunnen schoppen (angststoornissen en paniekaanvallen).
Het advies is om je kind water te geven of anders verse jus of kokoswater. Verse jus bevat vitamines en mineralen naast dat het suiker bevat. Kokoswater bevat een heel klein beetje suiker maar voornamelijk elektrolyten, die dus perfect zijn voor tijdens of na het sporten.
Ouders spelen een hele belangrijke rol in de gezondheid van de toekomst, dus hoe meer ouders gezondere producten eisen, hoe groter de kans dat deze er gaan komen.
Foto’s: teachkids2eat, stack,
5 comments
op de basisschool als we een dagje gingen sporten of op schoolreisje zo’n sport activiteit deden kregen we gewoon een bekertje water of een glaasje dunne limonade
goed artikel, bedankt teni
Ik denk dat veel ouders niet begrijpen wat voor een impact ze hebben op het leven van hun kind. Ik pleit voor meer lessen over gezond eten in basisscholen. Er zijn genoeg ouders die niet weten wat gezonde voeding en zijn belang is en die dat gebrek aan kennis aan hun kinderen doorgeven. Zolang niemand die kinderen onderricht over gezonde voeding blijven ze hun hele leven daar in hangen. Tis een beetje mijn stokpaardje 🙂
Heel interessant. Ik weet niet of je dit kent, maar ik zie op Instagram veel van het merk Nocco voorbij komen. Ik vind het best moeilijk te achterhalen of dit gezond is of juist niet. Ze voegen bijvoorbeeld cafeïne toe, maar ook allemaal vitamines. Heb jij een mening over dit product? Ik hoop op een reactie! Hele nuttige artikelen maak je altijd 😊
Hoi Sarah, bedankt voor je comment! Ik kende het niet, ging net even googlen en herken wel de verpakking!
Maar dit is toch niet voor kinderen bedoeld als ik het goed begrijp? Of bedoel je meer of dat een betere variant is op een redbull of AA?
Nee dit is inderdaad niet boor kinderen bedoeld, ik bedoel het als betere variant van een red bull bijvoorbeeld. Of als een andere variant van een pre workout.