Sinds mijn eerste artikel over probiotica in 2018 krijg ik letterlijk elke week een vraag over of ik een nieuw artikel erover wil schrijven en dan vooral dieper in wil gaan op het afvallen en probiotica.
Want er is wel degelijk een link, zoals je in het eerste artikel kon terug lezen.
Vandaag heb ik alle informatie voor jullie verzameld over afvallen en probiotica én ga ik in op welke potjes/merken precies de stammen bevatten die gelinkt zijn aan het afvallen.
Zijn we er klaar voor?!
Even snel, wat is probiotica ook alweer?
Probiotica is de term voor de levende bacteriën in bepaalde voedingsmiddelen die gezondheidsvoordelen hebben voor je darmflora (1). Je kunt ze binnen krijgen door gefermenteerd voedsel te eten maar ook door middel van een supplement.
Lees hier meer over alle geweldige gezondheidsvoordelen van probiotica:
Je darmflora heeft invloed op je gewicht
Dat is nogal een uitspraak die om onderbouwing vraagt, niet waar? Er zijn duizenden verschillende bacteriën in je verteringstelsel aanwezig. De meeste van deze bacteriën zijn goedaardig en goedaardige bacteriën produceren verschillende belangrijke stoffen zoals vitamine K en sommige B vitamines.
Daarnaast helpen deze bacteriën om vezels af te breken die je lichaam niet kan verteren, uit dit proces ontstaan korte-keten-vetzuren (1). Dit mag je weer vergeten, je wilt weten of die vetzuren invloed hebben op je lichaamsvet toch?
Er zijn twee belangrijke families van goede bacteriën in je darmflora aanwezig: bacteroidetes en firmicutes. Je lichaamsgewicht is gelinkt aan de balans van deze twee bacteriën (2)(3). Dus daar hebben we een begin om op voort te borduren..
Uit verschillende onderzoeken bleek dat mensen met een normaal gewicht een andere darmflora hebben dan mensen met overgewicht en obese mensen (4)(5)(6).
De balans bleek als volgt:
Obese mensen en mensen met overgewicht hadden méér firmicutes en minder bacteroidetes vergeleken met mensen met een ‘normaal’ gewicht.
Er zijn wat kleine onderzoeken (met muizen gedaan) waarbij de darmflora van de obese muizen werd getransplanteerd naar de darmflora van slanke muizen waarna de slanke muizen na enige tijd dikker werden (7). Is dat niet mega interessante informatie? Informatie die veel verder gaat dan ‘eet gewoon minder’ als advies naar obese mensen? Ik heb enige tijd geleden al een hard artikel geschreven over hoe stom dit soort uitspraken zijn richting obese mensen die ik graag even wil linken in dit artikel:
Hoe dan ook, al deze gelinkte onderzoeken suggereren dat bacteriën in je darmen een belangrijke rol spelen in het reguleren van je gewicht.
Hoe kan probiotica daar invloed op uitoefenen?
De hamvraag. Of eigenlijk: kunnen we een pil slikken en dunner worden?
Grapje. Soort van.
Er wordt gedacht dat sommige probiotica de absorptie van vet uit de voeding kan remmen en het de opgenomen vetten via de ontlasting uit het lichaam kan laten verwijderen (8). In andere woorden: er worden minder calorieën ‘opgenomen’ uit je voeding.
Het interessante nieuws: Sommige bacteriën blijken op deze manier te functioneren; zoals de meeste (niet allemaal) stammen van de Lactobacillus familie (9)(10). Hier ga ik zometeen verder op in.
Probiotica blijkt ook op de volgende manieren obesitas tegen te gaan:
- Het aanmaken van GLP-1: dit is een hormoon dat je verzadigingsgevoel verhoogt en wat zo bizar is, is dat dit hormoon je waarschijnlijk helpt met meer calorieën verbranden (11)(12). Dus hoe méér je hiervan in je bloed hebt (en dus sneller verzadigd bent) hoe meer calorieën je OOK NOG EENS verbrandt.
What in the world – alsof “de rijken rijker worden”, maar dan op slank gebied. De slanke mensen worden (blijven) slanker 😉 haha.
- Het verhogen van ANGPTL4: dit is een eiwit in je lichaam dat waarschijnlijk de vetopslag vermindert (13).
Er is ook wat bewijs dat obesitas gelinkt is aan ontstekingen/opvlammingen in het brein. Door de gezondheid van je darmflora te verbeteren kan probiotica de ontstekingen/opvlammingen verminderen en je beschermen tegen onder andere obesitas tot op zekere hoogte (14)(15). Let wel, het is belangrijk om in gedachte te houden dat dit mechanismen zijn in het lichaam die nog niet super goed begrepen worden, deze ontdekkingen zijn allemaal vrij nieuw en er is nog veel meer onderzoek nodig.
Afvallen en buikvet
Zoals ik zei is de Lactobacillus familie een belangrijke om in de gaten te houden wat betreft afvallen, maar ook om buikvet te verliezen. Dit soort uitspraken vind ik altijd belachelijk maar hier zit ik dan, deze zinnen uit te typen. Met goede reden wel.
Uit het volgende onderzoek bleek dat het eten van yoghurt met één van de twee stammen van de Lactobaccilus familie (Lactobacillus fermentum of Lactobacillus amylovorus) kon helpen om 1-4% van het lichaamsvet kwijt te raken over een periode van 6 weken (16).
Nu denk jij misschien; ja hallo – wat hebben die mensen in die 6 weken nog meer gedaan? Hebben ze minder calorieën geconsumeerd?
Nou, het blijkt van niet: “The percentage fat loss observed in participants was not due to diet or faecal caloric density loss as participants consumed identical amounts of calories.”
Een ander onderzoek laat het volgende interessante zien: 125 vrouwen met overgewicht werden voor 3 maanden op een dieet gezet. Een deel van deze vrouwen kreeg een probiotica supplement. Wat bleek? De vrouwen die het supplement kregen vielen 50% meer in gewicht af vergeleken met de vrouwen die een placebo pil toegediend kregen. De vrouwen die de probiotica ontvingen verloren zelfs nog gewicht toen ze in de fase belandden waarbij het gewicht stabiel gehouden werd met calorieën – er werd dus geen deficit meer gecreëerd met de calorieën zoals in die 3 maanden van het onderzoek.
Ze verloren daarna dus nog steeds gewicht.
Mindblowing.
Lactobacillus Gasseri voor afvallen
We hebben het gehad over Lactobacillus fermentum en Lactobacillus amylovorus, nu is het tijd voor een andere stam van deze familie: Lactobacillus Gasseri.
Van alle probiotica onderzoeken die er tot nu toe zijn, blijkt dat Lactobaccilus gasseri de meest veelbelovende effecten heeft wat betreft het afvallen. Verschillende onderzoeken laten zien dat het zogenaamde ‘anti-obesitas’ effecten heeft (17)(18)(19)(20).
Alsof dat niet genoeg was, uit verschillende Japanse onderzoeken kwamen wat waanzinnige conclusies (21)(22)(23):
Eén onderzoek volgde 210 mensen met veel buikvet. Het bleek dat het nemen van een probiotica supplement van Lactobacillus gasseri gedurende 12 weken hielp om lichaamsgewicht, vet rondom de organen, BMI en buikomvang te verminderen. De hoeveelheid buikvet was met 8,5% verlaagd. Let wel, toen de mensen stopten met het nemen van het probiotica supplement kwam al het buikvet weer terug na een maand (23).
Sommige probiotica tegen aankomen
Afvallen is natuurlijk niet de enige manier om overgewicht en obesitas tegen te gaan. In eerste instantie gaat het natuurlijk om het niet aankomen. Eigenlijk is het ‘niet aankomen’ misschien zelfs belangrijker: “Preventie is beter dan genezing”.
Uit een onderzoek van 4 weken waarbij mensen een probiotica formule namen (genaamd VSL#3) bleek dat ze minder snel aankwamen en vet opsloegen terwijl ze elke dag 1000 kcal méér te eten kregen dan ze verbrandden (24). Volgens de theorie zouden ze meer moeten zijn aangekomen in gewicht en vet dan is gebeurd uit dit onderzoek met het nemen van VSL#3.
Sommige probiotica hebben geen invloed
Niet uit alle onderzoeken komt naar voren dat probiotica effectief is voor het afvallen. Er zijn onderzoeken waarbij er geen resultaat te vinden is wat betreft afvallen of minder lichaamsvet. Eén stam die volgens onderzoek geen invloed heeft op afvallen is Lactobacillus acidophilus (25).
Conclusie & welke merken bevatten deze probiotica voor afvallen?
Je darmflora gezond houden is zonder twijfel erg belangrijk, ik schreef in dit artikel hoe bizar de link is tussen een gezonde darmflora en je hersenen (maar echt, ik zou willen dat IEDEREEN deze info tot zich nam). Probiotica kan daar enorm bij helpen en zoals je inmiddels weet gaat het veel verder dan hersengezondheid. Dit hele artikel heb ik gewijd aan de link tussen probiotica en afvallen omdat er ontzettend veel vragen kwamen n.a.v. het vorige artikel over probiotica waarin ik algemeen de meeste voordelen beschreef.
Nu kan ik jullie natuurlijk niet achterlaten zonder grondig gezocht te hebben naar verschillende potjes probiotica die te verkrijgen zijn mét de belangrijke stammen waar ik het over heb gehad in dit artikel.
De zoektocht is voornamelijk geweest naar de stam Lactobacillus gasseri maar ook Lactobacillus fermentum, Lactobacillus amylovorus en de mix van VSL#3. In alle eerlijkheid: dit was me toch een zoektocht! NIET-NOR-MAAL.
Ik ben denk ik wel meer dan 80 potjes langs geweest en het was erg lastig om deze stammen te vinden. De vraag is altijd nog; waar vandaan zijn deze stammen gehaald en dus; hoe sterk/betrouwbaar zijn ze? Op die laatste vragen heb ik (nu nog) helaas geen antwoord. Ik heb wél de potjes gevonden die deze stammen bevatten met de linkjes naar de webshops die ze verkopen:
-
Aadexil – te koop bij Holland&Barett, deze bevat L. fermentum, 30 capsules.
-
Orthiflor Original – te koop bij Holland&Barrett, deze bevat L. gasseri, 60 capsules .
-
Orthiflor Original – te koop bij Holland&Barrett, deze bevat L. gasseri, 120 capsules.
-
-
Probiotica complex, deze bevat L. gasseri, te koop via bol.com, 60 capsules
-
Ik bewaar mijn probiotica na het openen in de koelkast. Dit is niet nodig bij elke soort en is afhankelijk van hoe de verpakking en de capsules zijn gemaakt. Voor de zekerheid zou ik het altijd adviseren in de koelkast te bewaren na het openen.
Vragen?
Heb je nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Laat ze gerust achter in de comments! Binnenkort schrijf ik een nieuw artikel over een andere stam probiotica die mij heel erg van mijn darmklachten af heeft geholpen. Maar voor nu weet ik wat me te doen staat: twee van deze potjes kopen om te kijken hoe ze bevallen!
Ik zou beginnen met het uitproberen van één stam, en na 1-3 maanden evalueren wat het eventueel voor je heeft betekent en dan een nieuw uitproberen. Wat dacht je van; Probiotica Complex van bol.com, Aadexil van Holland&Barrett of Orthiflor van Holland&Barrett.
Dit artikel vul ik constant aan als ik weer nieuwe varianten heb gevonden. Via mijn Instagram account houd ik jullie meteen op de hoogte als er een nieuw potje aan is toegevoegd, dus als je wilt kun je me volgen via @tenistepanosian.
24 comments
Wat een goed en leerzaam artikel. Love it!
Ik heb wel eens gelezen dat er een minimale hoeveelheid probiotica in moet zitten om werkzaam te zijn. Hoe zit dat als in het hele potje genoeg zit.. Krijg je dan ook genoeg van de specifieke soort binnen waar je het voor slikt?
En hoe zit het met maagzuur, ik las ook ergens dat dat de probiotica afbreekt voor het zijn werk kan doen. Kan ik dat voorkomen? (Of is het lariekoek?)
Ohja! Ik vroeg me ook af of je het aan zou raden om van alle ‘soorten’ die je noemt een te slikken. Aangezien er geen is waar ze allemaal inzitten. Of is eentje kiezen voldoende?
Super fijn artikel! Ik ga denk ik de Multi probiotica van Orthica toch maar vervangen voor de Orthiflor. Merk sinds ik begonnen ben nog niet heel veel verschil, maar heb dan toch het idee dat er een aantal essentiële onderdelen missen in de multi wat betreft de probiotica. Ben benieuwd!
Hey! Wat een prachtig en leerzaam artikel. Bedankt voor de leerzame informatie. Ik heb nog wel 1 vraag. Je geeft aan dat personen die buikvet verloren alsnog hun oude buikvet terug krijgen als ze stoppen met de sublementen. Is er meer bekend waarom dat zo was? Je zou toch denken dat buikvet verbrand is en dat de opslag van vet een gevolg is van teveel eten. Ik betrek het even op mezelf. Mijn laatste ander halve zwangerschap kilo gaan er maar niet af. Stel ik slik een tijdje probiotica en blijf gezond eten komt het vet dan net zo hard weer terug?
Love it! Ik was hier zo benieuwd naar na het vorige artikel. Ik slik al 2 jaar de probiotica die je in het andere artikel benoemde, maar nu dus maar eens overgaan op een van deze.
Bedankt!
Fijn. Dank je wel weer voor deze info. Ik ga het zeker proberen.
Welke zou je adviseren om mee te starten?
Daar ben ik ook erg benieuwd naar!
Waar te beginnen (ik ben een echt buikvetjes persoon 😉 )
Erg interessant stuk Teni! Dank je wel
Hoi Pauline! Dankjewel voor je reactie 🙂 Dit wilde ik eigenlijk nog in het artikel vermelden, maar het is belangrijk om te realiseren dat buikvet of vet ergens anders het resultaat is van een leefstijl. Een potje met probiotica kan helpen je darmen gezond te krijgen, je hormonen balanceren en daardoor je honger/verzadigingsgevoel beter regelen. Maar als de rest van je leefstijl niet ondersteunend is aan minder buikvet, zal het uiteindelijk niet heel veel verschil maken, snap je wat ik bedoel?
Ik zou beginnen met het proberen van 1 potje en je lichaam aanvoelen – dit kun jij zelf het beste. Ik weet zelf niet eens welke stammen er bij mij in mijn darmen wel/niet aanwezig zijn, dus ook ik moet gewoon ergens beginnen en kijken hoe het voelt. Dat betekent dat ik al helemaal niet bij jou kan achterhalen welke stammen er aanwezig zijn. Take the leap zou ik zeggen! Ergens beginnen en daardoor steeds meer begrijpen/leren over je eigen lichaam. Hopelijk helpt dit artikel met het zetten van de eerste stap!
Liefs,
Hi Teni,
Heel interessant artikel! Kan probiotica veilig worden gebruikt indien je borstvoeding geeft?
Alvast bedankt!
hi teni, bedankt voor de fijne artikelen hierover. Ik heb de prbiotika Komplex van Nutralie besteld.
Nu staat alles in het duits geschreven geloof ik. Wat zou jij adviseren 1 of 2 tabletten en dan in de ochtend?!
Alvast bedankt voor je reactie. Liefs
Hoi Anouk, ik zou altijd adviseren wat er op de verpakking staat. Er zitten richtlijnen aan het op de markt brengen van een supplement en daar moet rekening mee gehouden worden bij de maak ervan. Dus ik zou kijken wat er op de verpakking staat, staat er 2 per dag? Dan zou ik beginnen met 1 per dag. Nooit meer dan de aanbeveling nemen.
Liefs
Vet interessant! Bedankt voor de moeite die je gestoken hebt in dit artikel <3
Ha Teni, top artikel weer, dankjewel! Was het wachten waard ;).
Je beveelt aan om eerst 1-3 stammen te proberen, maar klopt het dat de aanbevelingen van de eerste drie minimaal al zeven stammen bevat of lees ik dat verkeerd?
Daarnaast heb ik in het verleden wel eens probiotica geslikt, maar mijn darmen reageren er heel heftig op (heb PDS), is dat het best om zo weinig mogelijk stammen te proberen of juist meer?
Alvast bedankt!
Hi Mar! Dankjewel voor je reactie 🙂 Je interpreteert het niet helemaal goed: Ik beveel niet aan om eerst 3 stammen te proberen, maar potjes. Dus probeer 1 potje voor een paar maanden, dan de volgende etc.
Voor PDS heb ik een artikel dat ik nog ga schrijven, daar is de stam acidophillus beter voor maar dit verschilt ook per persoon (obstipatie vs. diarree). Ik zou dus niet kijken in stammen, maar in potjes. Deze zijn volgens richtlijnen samengesteld en zullen dus nooit teveel stammen bevatten die je darmen op hol laten slaan.
Ik
Heb een craag over VSL#3 ik las op veel sites en in de gebruiksaanwijzing dat je het alleen kan gebruiken als je advies hebt gevraagd aan de huisarts i.v.m. Allergieën. Ikzelf weet dat ik nergens allergisch voor ben. Is het alsnog verstandig om het te gebruiken zonder het met de huisarts te hebben overlegd?
Hallo Teni,
Bedankt voor het schrijven van dit artikel! Heel fijn en interressant. Ik heb die Neutralie nu in huis gehaald en ben ermee begonnen. Weet jij of het net zo goed werkt als ik de capsules openbreek en de poeder met voedsel/drank inneem? Ik heb nogal moeite met grote tabletten/capsules doorslikken.
Groetjes,
Anouk
Dag Teni, bedankt voor dit zeer interessante artikel! Ik ben lactose intolerant… Maar ondanks het uitschakelen van lactose in mijn voeding blijf ik last hebben. Heb ik nog een andere tolerantie, is het misschien PDS,… Ik weet het niet. Het is een zoektocht! Ik zie echter in de probiotica dat het steeds lactose bevat. Ik zag op de site van Holland&Barret een zuivelvrije variant voor vegantisten.. Zou dit product even werkzaam zijn? Of compenseert de probiotica misschien de klachten die ik heb ten gevolge van de lactose intolerantie? Hier de link van de zuivelvrije variant: https://www.hollandandbarrett.be/shop/product/holland-barrett-acidophilus-plus-zuivelvrij-60003959?skuid=003960
Alvast bedankt! 🙂
Ik vroeg mij af stel dat je de na een aantal weken stopt met de probiotica. Komt je buikvet weer binnen een maand terug.
Hi Teni, ik ben 21 april begonnen met de probiotica, 1 supp per dag en heb inmiddels een paar dagen last van een opgezette en harde buik. Ook is mijn ontlasting afgenomen.. niet meer elke dag en niet meer gemakkelijk.
Vreemd toch?! Of moet ik even door deze fase heen? Ben benieuwd naar je advies, maak me wel een beetje zorgen eigenlijk. Liefs, Anouk
Wat een goed en duidelijk artikel. Heb je meteen op FB geliked! Tevens de capsules van Neutrali besteld.
Hi Teni,
Welke stammen werken tegen Colitis? Heb je de jouwe hierop geselecteerd?
Dankje :).
Ken jij winbiotic pro BR? Is die ook goed?
Hoi!
Wat een interessant artikel! Ik ben wat gaan googlen en heb er een gevonden waar twee stammen in zitten die zouden moeten helpenn. Namelijk van Swanson de epic pro!
Geen aandelen en geen ervaring mee, maar ik dacht het scheelt je misschien zoeken!
Groet,
Judith