“Het komt wel goed” is een standaard zin die we vaak erin gooien als we niet weten wat we moeten zeggen. Vaak wanneer iemand het tipje van iets kwetsbaars deelt en je hier niet bewust van bent.
“Het gaat wel over” en “Je moet het los laten” worden dan ook nog wel eens afgewisseld.
Soms heb je niet door dat een vriend of vriendin het echt even moeilijk heeft. Maar op de momenten dat je het wél doorhebt, heb je misschien wat tools nodig om ermee om te gaan.
Je wilt er voor de ander zijn, maar hoe? Vandaag deel ik 3 manieren om dat te doen.
Erken andermans gevoelens
Het is een ware kunst om andermans gevoelens te erkennen. Vaak willen we eroverheen walsen met een eigen verhaal waar we aan moesten denken toen de ander een emotie deelde. Omdat we denken dat we op die manier een connectie maken – dat de ander denkt “Ah, jij hebt ook zoiets meegemaakt dus je snapt het”. Maar het tegengestelde gebeurt eigenlijk. De ander denkt “Je erkent mijn situatie niet eens en komt met een zogenaamde soortgelijke situatie uit je eigen leven waar ik nu niks mee te maken heb”.
Zeg wat je hoort. Herhaal desnoods wat de ander zegt met de vraag; ‘begrijp ik dat goed?’ aan het eind.
Wees af en toe stil
Stilte is héél krachtig. Als je de stilte constant wilt vullen omdat je het ongemakkelijk vindt, is de kans groot dat je voorbij een heleboel kansen gaat om te connecten.
Soms is het moeilijk om de juiste woorden te vinden binnen een gesprek, dan heeft de ander misschien wat extra tijd nodig om iets moeilijks te delen. Dat komt vaak na een stilte. Maar als je die stilte direct opvult, is de kans weg om dat moeilijke en kwetsbare te delen.
Wees af en toe dus stil. Niet alleen om de ander de ruimte te geven iets moeilijks te delen, maar ook omdat de ander voelt dat je woorden oprecht zijn en niet ter opvulling dienen.
Uiteindelijk hoef je niet eens de juiste woorden te hebben om er voor een ander te zijn. Opdagen, opnemen, terug-appen en fysiek aanwezig zijn, zijn de belangrijkste dingen.