Waar zijn noten goed voor? Goede vetten! Dat is iets wat we denk ik allemaal weten, maar ik heb uitgezocht welke noten nou het beste zijn voor wat! Van hoogste percentage vet, tot meest vezelrijk!
Per handje noten (ongeveer 25-30 gram)
Meest vezelrijke
- Amandelen – 3.3 gram
- Pistache noten – 2.9 gram
Meeste vet en calorieën
- Macademia noten – 22 gram vet, 204 calorieën
- Pecannoten – 21 gram vet, 201 calorieën
Blijf ze wel eten aub! Ze zijn geweldig voor je! Maar natuurlijk met mate 🙂
Meeste Omega-3 vetten
- Walnoten – 2.57 gram
- Pecannoten – 0.28 gram
kijk even wat een verschil er zit tussen de nummer 1 (walnoten) en de nummer 2 (pecannoten). Hoe geweldig zijn walnoten!?
Meeste Calcium
- Amandelen – 75 mg
- Paranoten (“Brazil nuts”) – 45 mg
Je zult waarschijnlijk niet je dagelijkse behoefte aan calcium binnen krijgen door noten te eten, het draagt wel mooi een steentje bij! En daarbij zijn noten natuurlijk een mooie plantaardige manier om calcium binnen te krijgen (vaak zijn het toch dierlijke voedingsmiddelen met veel calcium).
Meeste vitamine E
- Amandelen – 7.43 mg
- Hazelnoten – 4.26 mg
Die amandelen toch! Wat zijn ze toch goed voor je 🙂
Hoogste antioxidant waarde
- Pecannoten – 5980 umol
- Walnoten – 4514 umol
Conclusie
Noten zijn dus super goed voor je! Maar zoals je ziet zijn ze totaal niet allemaal hetzelfde. Je krijgt duidelijk andere voedingsstoffen binnen met elke andere noot. Variatie blijft maar weer belangrijk bij gezond eten.
Oja, als je dan noten gaat eten; kies voor rauwe noten. Deze zijn ongebrand en ongezouten (en onwijs lekker!).
17 comments
Je bent er weer vroeg bij.( ik ook, en het eerste wat ik doe ‘s morgens is jouw blog lezen)
Leuk artikel weer, ik ga voor de amandelen, zo lekker dat ik moet uitkijken om er niet teveel van te eten.
Fijne dag.
Liefs Helga
Aw wat leuk dat je ‘s morgens mijn blog leest 😀
Haha ik heb hetzelfde met pecannoten 😛 jumm!!
Ik wens je (ondertussen al) een fijne avond Helga!
Hmm, ik ben echt gek op noten, zeker in baksels vind ik het heerlijk! Afgelopen herfst heb ik een hele mand vól met walnoten geraapt, in de regen, maar dat was het zeker waard, ik gebruik ze erg vaak, het is zo lekker!
Oooooww zelf geraapte walnoten!!! <3 Heerlijk!
Weer een informatief en goed artikel!! 🙂
Dankjewel!
Van zulke artikelen word ik weer ontzetten blij, dankjewel lieve Teni!!
Van zulke reacties word ik weer ontzettend blij Kirs! 😀
Weer een leuk artikel. Alleen vraag ik mij af waarom moeten de noten eigenlijk onebrand zijn?
Groeten, Marcha
Hoi Marcha!
Gebrande noten zijn vaak gefrituurd in plantaardig vet, niet écht gezond! Daarom eet ik ze altijd rauw. Soms doe ik ze zelf even 10 minuten in de oven (zonder vet).
Bedoel je met rauwe noten ongezoute noten?
Groetjes!
ongezouten en ongebrand!
Hoi hoi,
Wauw, wat een super leuk en interessant artikel weer!!
Zou ik mogen vragen waar jij je noten haalt zonder toegevoegd zout en andere troep??
Groetjes, Silke
Hoi Silke!
Maar natuurlijk 🙂 Ik haal ze altijd bij de “notenbar” op de Haagse Markt. 🙂
Hoi Silke!
Ik haal mijn noten altijd op de Haagse Markt bij de Notenbar. Ze hebben daar werkelijk alle noten ook ongebrand en ongezouten 🙂
Ik mis de cashewnoten nog!
Die hadden niet iets “speciaal genoeg” waar ze in uitblinken helaas :p die viel net overal tussen.