Say hello to one of my best friends: PIZZA! Ik zou het absoluut geen straf vinden om de rest van mijn leven de “gewone” pizza te vervangen door deze pizza met bloemkool als bodem. Heerlijk! Deze variant is tarwe- en glutenvrij. Ik had al eerder een recept voor een bloemkoolbodem pizza, maar dit is de verbeterde variant!
Wat heb je nodig voor 1 grote pizza voor 2 tot 3 personen? (dit recept is alleen voor de bodem!)
- 400 – 500 gram bloemkool (ongekookt gewogen)
- 1 bolletje mozzarella (+/_ 125 gram uitgelekt)
- 1 ei
- 1 theelepel oregano, peper en zout naar smaak
Verwarm de oven vast voor op 220 graden Celcius.
Kook de bloemkool roosjes tot ze zacht zijn, niet tot ze uit elkaar vallen maar in ieder geval tot je er met een vork gemakkelijk doorheen kunt prikken (circa 10 minuten, als het water al gekookt is).
\
Laat ze zoveel mogelijk afkoelen, voor zo’n 10 minuten, en doe de bloemkool roosjes dan in de keukenmachine.
tot je deze kruimelige structuur hebt, doe dit vervolgens in een schone theedoek.. We gaan nu zoveel mogelijk vocht eruit knijpen!
It’s workout time! Knijpen, knijpen en nog eens knijpen. Zoveel mogelijk!
Op een gegeven moment was ik er wel klaar mee. Dit is het resultaat! Lijkt goed op een bolletje deeg 🙂
Doe de mozzarella in de keukenmachine en mix dit even tot de mozzarella “verscheurd” is.
Vervolgens kun je de uitgeknepen bloemkool (haha), het ei, en de kruiden erbij doen. Mix dit goed door.
Doe een velletje bakpapier op de bakplaat en spreid het “deeg” uit over de bakplaat. Je kunt dit gemakkelijk met de achterkant van een lepel doen. Ik heb er een grote rechthoek van gemaakt. Zet dit voor 20 minuten in de voorverwarmde oven.
Het kan altijd per oven verschillen, maar als er wat goudgekleurde plekjes op komen aan de zijkant en aan de bovenkant, is het een goed moment om de bodem uit de oven te halen.
Mijn toppings! Champignons, gele paprika, uitjes, jalapeno’s, gehakt, feta en spinazie <3
Dit gaat vervolgens nog 15 tot 25 minuten de oven in!
Ennnnn… Eetsmakelijk!!!
24 comments
Ziet er goed uit!
Thanks Olivia! 😀
Goh! Ik heb al heel wat verschillende pizzabodems gemaakt, maar ik heb nog nooit van de bloemkoolbodem gehoord haha! Ik lust eigenlijk alleen geen bloemkool, proef je veel van die smaak als je er een pizza van maakt?
Ik vind dat je het niet proeft! Dus voor mij is het prima te doen 😀
Oh wauw, wat ziet dit er heerlijk uit! Ik heb een tijdje geleden ook bloemkoolbodem (is dat een woord?! 🙂 ) pizza gemaakt en helaas was ‘ie helemaal uit elkaar gevallen.. Jij hebt een hele andere manier om het te maken dus ik denk dat ik dit morgen maar eens ga maken (vanavond eet ik courgette spaghetti) Ik zou het trouwens heel handig en leuk vinden als je een keertje een blogpost zou willen schrijven over de producten (voedsel) die jij eigenelijk ‘altijd’ wel in huis hebt, of die handig zijn om in huis te hebben! En nog één laatste vraag: is geitenkaas gezond? Ik probeer het namelijk te laten staan omdat ik dacht dat het ongezond was, maar als jij het eet ben ik toch wel benieuwd! Anders weet ik al wat ik vandaag voor lunch eet.. (speltbrood met warme geitenkaas en honing, hmmm) Liefs, Elsa
haha ik heb het ook vaker gemaakt, op verschillende manieren waarbij ook de meeste uit elkaar vielen helaas.
Ik vind het een goed idee om eens wat te schrijven over de producten die ik standaard wel in huis heb, vooral omdat meer mensen ernaar vragen!
Ik ben een voorstander van ‘echt’ voedsel. Daar valt geitenkaas ook onder. Het is mega gezond, net zoals al het andere natuurlijke voedsel. Natuurlijk bevat het veel vet en calorieën dus met mate eten als je op je gewicht wilt letten. 🙂 Heerlijk, speltbrood met warme (omg!) geitenkaas en honing! Genieten!
Ziet er heerlijk uit. Zou je dit ook zonder ei kunnen maken, met bijvoorbeeld wat lijnzaad? Ga ik het morgen maken :). Alvast bedankt!
eh dat zou ik niet weten! Ik heb het niet geprobeerd maar lijnzaad wordt vaak wel gebruikt als alternatief voor het ei in veel gerechten. Ik zou het proberen als ik jou was! 🙂
ziet er heerlijk uit! waar maak je de tomatensaus van? heb je dan tomaten gekookt en gemixt of heb je dat wel gewoon uit een potje?
De tomatensaus maak ik vaak gewoon uit een blikje tomatenpuree, olijfolie en oregano. Ik heb deze keer tomaten voor 50 minuten in de oven gedaan (op 170 graden celcius) met een beetje olijfolie. Daarna heb ik ze laten afkoelen en in de keukenmachine gedaan met italiaanse kruiden en peper en zout 🙂 jumm
hmm, ik heb net deze pizza gemaakt en hij was heel lekker!
de bodem bleef wel na het bakken nog best wel zacht en bloemkoolpapperig.. dat hoort zeker niet?
maar ik heb de bloemkool iets te lang laten koken denk ik, dus het werd in de keukenmachine een beetje een papje in plaats van kruimels. volgende keer kook ik de bloemkool korter.
Yes! Goed om te lezen dat die lekker was!
Als je echt echt echt goed al het vocht eruit hebt geprobeerd te knijpen dan zou het niet bloemkoolpapperig moeten zijn. Ik heb dit vaker gemaakt en dat is een beetje mijn ervaring.
Ziet er heerlijk uit! Ik ben echter lactose-intollerant… Heb je enig idee waardoor ik de mozarella zou kunnen vervangen?
Vraag ik me ook af…
Wauw, ik hou niet zo van bloemkool, maar dit is echt de lekkerste bloemkool die ik ooit gegeten heb. 🙂
Gisteren je recept gevolgd, het is wel veel werk, maar ook erg leuk om te doen.
Gemaakt met 2 verschillende helften toppings. Voor vriend-lief salami, ham en kaas en voor mijzelf spinazie, feta, parika en ui. We hebben werkelijk gesmuld!
Heb de pizza gemaakt superlekker!Had een vraag of je de bodem denk jij ook zonder mozarella kaas kunt maken of ergens anders mee kan vervangen?
Ga iedere week wat van je maken echt super!
Ah wat fijn dat het lekker was Ankie! Ik heb het zelf nooit zonder mozzarella geprobeerd, maar ik heb wel veel goeds gehoord over lijnzaad! En dan moet je het wat langer laten inwerken omdat het dan “bindt”. Misschien dat daar nog goede recepten van te vinden zijn op het internet, ik weet in ieder geval dat het wel mogelijk is! 🙂
Het was heerlijk! 😀
YESSS!
Mijn zoontje van 14 maanden heeft vanavond zijn eerste pizza gegeten, deze! En het was smullen
Hee, ziet er goed uit, maar bijna bij alle recepten staat er niet bij op hoeveel graden de oven moet zijn! Zou fijn zijn als je dit ook vermeld :). Dus, op hoeveel graden moet hij in de oven?
Goed lezen 😉 staat er altijd. Onder de ingrediënten.
Hallo Teni! Ik Google : bloemkoolpizza zonder ei en krijg tientallen met ei en af en toe 1 zonder.
Is het nu zo dat je alleen eigeel gebruikt of het hele ei? En hoeveel vitaminen blijft erover als je kookt en bakt, dat betekent toch heel lang koken en vitaminen door de gootsteen. Ik zou het vocht zelf opdrinken, hoor! Maar kun je mij hierin raad geven. Dank, Moi
Het klopt van lijnzaad, appelmoes zonder suiker, of chiazaad. En of evt. Veganistische mozzarella.
Wat ook mogelijk is, zijn agar-agar en arrowroot! Ik zou even kijken per produkt wat voor jou haalbaar is. Ff googlen: Iedere allergie/ intolerantie is zo persoonlijk, succes!