Het nieuwe jaar is een feit. Dat betekent dat velen van ons zich afvragen wat we kunnen doen in het nieuwe jaar om onze gezondheid te ondersteunen. Hopelijk zijn we allemaal voorbij de fase dat we op zoek gaan naar een nieuw dieet of een extreme leefstijl, want hoewel deze misschien esthetische resultaten boeken maken ze onze mentale gezondheid wel slechter.
Er zijn talloze andere manieren om je gezondheid extra aandacht te geven maar wat als ik je vertel dat er één verandering is die een echte game changer is. Ontzettend simpel maar tegelijkertijd ook moeilijk om te implementeren in ons drukke bestaan van tegenwoordig.
Ik geloof oprecht (en velen met mij) dat dit je gezondheid enorm kan transformeren op héél veel vlakken. Ja, één verandering. Benieuwd naar wat deze verandering dan is?
Naar bed gaan rond 22:00 uur.
Daar heb je het. Voordat je denkt dat één bepaald tijdstip helemaal niet voor iedereen hoeft te werken wil ik je vertellen dat het enerzijds wél gaat om het tijdstip maar nog belangrijker is dat het tijdstip een bepaalde boodschap en intentie met zich meebrengt. Volgens Ellen Vora, M.D. is je lichaam 3 uur nadat de zon onder is klaar om te gaan slapen. Wat in de winter betekent dat je best een vroege bedtijd hebt.
Wat voor goeds kan dit doen voor je gezondheid, vraag je je misschien af? Het belangrijkste wat je hiermee bewaakt is dat je je lichaam niet oververmoeid laat worden. Een oververmoeid lichaam produceert het hormoon cortisol die je een nieuwe vlaag energie geeft – dat klinkt handig, maar om vervolgens wél naar bed te willen wordt lastig wanneer cortisol door je bloed stroomt. Dit kun je voorkomen door rond 22:00 uur (dat mag dus ook om 22:30 zijn als je de signalen van jouw lichaam opmerkt) naar bed te gaan.
Circadiaan ritme?
Een circadiaan ritme is een biologisch ritme waarvan de cyclus ongeveer één dag duurt, het wordt ook wel je 24-uursritme of slaap-waakritme genoemd (WikiPedia).
In de onderstaande TedxTalk wordt duidelijk gemaakt dat licht van invloed is op heel veel verschillende aspecten van ons lichaam. Dingen die we zelf niet in de hand hebben. Je lichaam reageert op licht en donker door onder andere je temperatuur, spijsverteringsenzymen en hormonen aan te passen op het moment van de dag (ochtend, middag of avond).
Deze interne 24-uursritme wordt bestuurd door twee hormonen: cortisol en melatonine. Cortisol gaat omhoog in de ochtend om je uit bed te krijgen en je klaar te stomen voor de dag. In de avond moet het weer omlaag gaan omdat melatonine levels omhoog gaan.
Het ondersteunen van dit natuurlijke ritme is heel belangrijk om een goede nachtrust te krijgen. Een goede nachtrust is vervolgens gelinkt aan zo. ontzettend. veel. gezondheidsvoordelen.
Humeur, energie, stofwisseling, afvallen
Als je het (nog) niet helemaal ziet zitten om om 22:00 uur naar bed te gaan, is het misschien handig om te weten dat dit advies niet enkel gaat over de kwaliteit van je slaap. Van afvallen, tot je energielevels, tot gebalanceerde hormonen tot je humeur.
Volgens het boek The Circadian Code: Lose weight, Supercharge Your Energy, and Transform Your Health From Morning to Midnight” (aanrader!!) is het zo dat wanneer je leefstijl niet je biologische klok ondersteunt dit kan bijdragen aan gewichtstoename, diabetes, een hoge bloeddruk en nog veel meer narigheid. Met andere woorden; deze ene verandering (of streven) kan je gezondheid een enorme boost geven dit jaar.
Als je het iets holistischer beredeneert zou je kunnen zeggen dat deze methode je lichaam verbindt met de natuur, het je aardt en je op je gemak kan laten voelen in je eigen vel. Of in één zin:
Het menselijk lichaam functioneert het beste wanneer het synchroon loopt met de zon en de maan.
Dat is dus totaal niet zweverig in deze context, mocht je dat denken omdat de zon en de maan genoemd worden 😉 Haha.
Eigen ervaring
Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat ik dit absoluut ben gaan merken toen ik mijn wekker elke ochtend om 6:00 uur zette. Mijn doel was niet om op tijd te gaan slapen voor mijn gezondheid, maar om vroeg op te staan om productief te zijn. Wanneer ik elke ochtend om 6:00 uur op sta, trek ik het echt niet om om 00:00 naar bed te gaan, dus ging ik automatisch rond 22:00 uur slapen.
Ik voelde me productief, energiek en vooral kalm in mijn lijf. Dus als je geen zin hebt in allemaal moeilijke doelen en goede voornemens maar wél ergens vooruitgang op wilt boeken (wat betreft je gezondheid), probeer dan eens deze tip toe te passen!
Ik ben heel benieuwd of je verschil gaat merken of wat je ervaring is als je dit al doet! Let me know!
Foto’s: @kyle_hunter x @haylsa, @audriestorme, @audriestorme x @raleighwilson
7 comments
Een hele goede Teni! Ik ga het doen, op tijd naar bed gaan!
Ik denk dat klopt wat je schrijft, als wij dicht bij de ritme van zon en maan leven hoe beter wij functioneren!
Bij tekort slapen of een slechte nacht slaap, merk ik ontzettend goed wat een invloed dat heeft op mijn lichaam. Mijn grootste fout is om nog op mijn telefoon te zitten voordat ik ga slapen, dan ga ik geheid de mist in met te laat slapen en niet kunnen slapen door dat ik gewoon te wakker ben.
Jaa dit is zo waar! Het gaat bij mij nog vaak genoeg ‘mis’ als het aan komt op op tijd naar bed gaan, maar ik voel mij zo veel beter als het wel lukt. Mijn goede voornemen voor 2019 is het bewaken van mijn energielevel (beetje vaag, maar daarbij komen ‘subdoelen’ haha). Misschien helpt je tip om de wekker om 6 uur te blijven zetten ipv te streven naar om om 10 uur naar bed te gaan (wat uiteindelijk vanzelf gaat).
Ik streef er naar om om 22:00 uur de tv, laptop en mijn telefoon uit te zetten. Soms lig ik vijf minuten later te slapen, soms lees ik nog een uur. Maar ik merk meteen het verschil als ik een keer een tv-programma wil afkijken en om 23:30 op bed lig. Maar doordeweeks ben ik over het algemeen om 22:00 uur moe en vind ik het ook niet lastig om dan naar bed te gaan.
Mijn wekker gaat om 5u. Om naar mijn werk te gaan. Ik heb anderhalf uur reistijd dus ik moet vroeg op als ik ‘s middags rond 16u30 wil stoppen met werken om weer naar huis te reizen. Ik voel me het best met gemiddeld 8u slaap per nacht. Maar dat haal ik door de week niet. Meestal lig ik er tussen 21u en 21u30 in. En vervolgens gaat uiterlijk 22u mn boek dicht en het licht uit. Maar eigenlijk is dat al te laat voor me.
Helemaal eens! Als je niet goed slaapt is het hormoon Leptine (verzadigingshormoon) lager waardoor je constant denkt dat je honger hebt. Als je daar moeilijk mee om kan gaan resulteert dat in extra eten en snacken… werkt ook niet mee. Dus lekker slapen is key!
Het zon op en onder ritme werkt niet helemaal zo voor mij. Als ik om 6 uur op moet voor mijn werk lig ik ook om 10 uur in bed. Doe ik dat 1 dag gaat het nog wel, maar na 3 dagen heb ik barstende koppijn en raak ik oververmoeid. De andere dagen (werk ik thuis) ga ik rond 11 uur naar bed en sta ik rond half 8 op en voel ik me fit en uitgerust.
Het gaat hoofdzakelijk om regelmaat denk ik, niet per se hoe laat de zon op komt en ondergaat. Anders zouden we in de winter van 20:00 uur to 8:00 uur slapen… zou ook best lekker zijn 🙂
Mijn man komt er moeilijk uit s ochtends, maar hij gaat er ook moeilijk in s avonds, dan verschuift je ritme en wordt op tijd opstaan steeds moeilijker. Ik wordt in het weekend rond 9 uur wakker, prima want dan ben ik uitgerust en ik heb nog wat aan mn dag!
Van nature doe ik dit al, inmiddels alleen een baan waarbij dit niet kan. Soms gaat mn wekker om 4:00 sochtends, soms lig ik pas om 1:00 uur snachts in bed haha. Ze zeggen niet voor niks een onregelmatige baan is ongezond.m