Er zijn vele redenen waarom je constant met een hongergevoel rondloopt. Als je dit googelt zullen er genoeg resultaten zijn die je vertellen dat je meer eiwitten moet eten, meer moet slapen, meer water moet drinken, meer vetten moet eten etc.
Maar wat als je al deze dingen al hebt geprobeerd? Wat als er een paar dingen zijn die net buiten alle reguliere adviezen vallen maar precies zijn wat jij nodig hebt én wetenschappelijk onderbouwd zijn?
Vandaag wil ik het hebben over stress en hoe dit ervoor kan zorgen dat je constant honger hebt.
Maar sommigen vallen toch juist af van stress?
Hoe jij als mens reageert op stress is niet altijd hetzelfde als hoe de rest van de wereld erop reageert. Stress veroorzaakt verschillende dingen in je lijf – deze zijn in principe hetzelfde bij iedereen. Maar welk respons dat creëert in jouw acties gevolgd door de dingen die gebeuren in je lijf, verschilt vaak van groep tot groep.
Ook kan het te maken hebben met de hoeveelheid stress die je ervaart en vanuit welke bron dit afkomstig is. Sommige mensen gaan meer snacken van een beetje stress maar hebben totaal geen eetlust bij enorm veel stress.
Stress creëert meer cravings
Een teveel aan stress verhoogt het hormoon cortisol in je bloed. Cortisol is een hormoon dat je hongergevoel en cravings stimuleert. Dit kan een reden zijn waarom je constant honger hebt of wilt snacken wanneer je regelmatig onder veel stress leeft (1)(2)(3)(4).
Uit het volgende onderzoek (5) werden 59 vrouwen blootgesteld aan veel stress – deze vrouwen aten meer calorieën gedurende de dag en aten significant zoetere voedingsmiddelen dan de vrouwen uit de testgroep die niet gestresst waren.
Meer eten en minder gezond eten
Een ander onderzoek vergeleek de eetgewoontes van 350 jonge meiden. De meiden met meer stress aten vaker veel te veel vergeleken met de meiden die lagere stress levels hadden in hun bloed. De meiden met veel stress aten ook vaak veel meer snacks en zoetigheid met een lage voedingswaarde zoals chips en koekjes (6).
Het is hierin dus goed om te realiseren wat er bij jou gebeurt wanneer je veel stress ervaart. Een voedingsdagboekje bijhouden is voor iedereen van tijd tot tijd een goed plan, maar al helemaal als je ongewenst aankomt en je hebt geen idee waar dit door komt.
Misschien is stress wel een belangrijke oorzaak! Lees hier en hier hoe je zonder bullshit van stress af kunt komen – wetenschappelijk onderbouwd!
1 comment
Interessant, die cortisol. Bij mij was het de caffeine waardoor de cortisol omhoog ging. Sinds ik daarmee gestopt ben val ik af en heb ik minder last van ‘niet echte’ honger.