Hoeveel moet je per week sporten?

Over het algemeen wordt gezegd dat minder dan 150 minuten ‘beweging’ per week, zoals cardio, niet voldoende is om mee af te vallen. Dit komt neer op 2,5 uur per week.

Méér dan 150 minuten per week is wat het verschil maakt volgens onderzoek. Daarbij laat onderzoek ook zien dat mensen die meer sporten eerder geneigd zijn om af te vallen dan mensen die minder sporten (11). Joh, dat was natuurlijk logisch, maar het is toch wat als de wetenschap het ook onderbouwd 😉

dus, krachttraining of cardio om af te vallen?

Om in gewicht af te vallen is het doen van krachttraining niet heel effectief, dat heeft niet te maken met vetverlies maar met gewichtsverlies. Dit zijn twee verschillende dingen. Je lichaamscompositie zal veranderen wanneer je krachttraining gaat integreren, je zult vet verbranden en spieren opbouwen. Hierdoor bestaat de kans dat je qua gewicht hetzelfde blijft (of misschien aankomt) maar je wel strakker en ‘smaller’ wordt doordat je minder vet hebt.

Een groot onderzoek met 119 volwassenen met overgewicht zet een hoop in perspectief. De deelnemers werden verdeeld over drie groepen: cardio, krachttraining of cardio én krachttraining (12).

Na 8 maanden bleek dat de deelnemers die cardio deden óf cardio en krachttraining deden, het meeste gewicht en vet waren kwijtgeraakt.

De groepen die aan krachttraining en cardio en krachttraining deden hadden de meeste spieren opgebouwd.

De groep met cardio en krachttraining had de best behaalde resultaten qua lichaamscompositie: minder vet, meer spieren en het meeste afgevallen.

Dus dit brengt alles hopelijk samen voor je! Een combinatie van beide is het beste.

Begin je überhaupt net met sporten? Doe dan iets wat je leuk vindt of laagdrempelig vindt en ga gewoon! Ga, ga, ga, ga! Zovaak mogelijk. Zodra het bewegen een gewoonte is geworden doordat je consistent gaat, kun je gaan uitbreiden met verschillende manieren van sport om zo jouw gewenste resultaat te behalen.

Let op; afvallen werkt alleen als je meer verbrandt dan je eet. Al deze informatie kun je de prullenbak in gooien als je meer eet dan je verbrandt.

Ik hoop dat dit artikel vele vragen hebben beantwoord! Mocht je nog andere vragen hebben, laat ze gerust achter in de comments en ik zal ze bundelen voor een nieuw artikel!