Als ik maar één tip mocht geven om mensen te helpen met afvallen, wat zou ik dan als tip geven? Misschien denk je nu aan tips over het vermijden van suiker of fridrank of het verbannen van zoetstoffen en kleurstoffen. Of regels omtrent eten voor het slapen, ontbijt nooit mogen overslaan etc. etc. Maar dat is het niet…
Ben je er klaar voor?
Voeding is niet je vijand.
We hebben vaak het gevoel dat doordat we zo vrij zijn geweest met het eten wat wilden, zo gelukkig zijn geweest met het bestellen van pizza, taartjes en gebakjes en uiteindelijk zijn aangekomen dat we nu het tegenovergestelde moeten doen en ervaren om af te vallen. Nu zul je pijn moeten lijden, nu zul je je schuldig moeten voelen en vooral geen “leuk” en lekker voedsel kunnen eten. Ergens een logische beredenering maar eigenlijk slaat het nergens op
Veel mensen zijn gewoon bang voor voedsel zonder echt te weten waarom. Sommige hiervan hebben ervaren dat voeding narigheid met zich mee heeft gebracht, het bracht misschien schuldgevoel met zich mee, het bracht verdriet, het bracht ook weer troost, vervolgens bracht het een maatje meer, of twee maatjes meer, het bracht pukkeltjes op het gezicht, het bracht een opgeblazen gevoel etc. etc. etc. Als we op deze manier gaan denken, dan is voedsel inderdaad je vijand en de veroorzaker van al deze nare uitkomsten.
Voeding ondersteunt je
Maar voedsel is niet de vijand. Voedsel is je energiebron. Gezond voedsel brengt je gezondheid maar ook plezier, en het hoeft al helemaal niet saai te zijn. Voedsel kan je helpen om sneller van een griepje of verkoudheidje af te komen of om je sterker te maken wanneer je hard aan het sporten bent. Oftewel: voedsel is je ondersteuning.
Dit betekent niet dat je voedsel nu gaat gebruiken om je ongelukkige gevoel te maskeren, of je woede, of jaloeize, of andere negatieve emoties. Dit betekent dat je van voedsel je nieuwe vriend maakt die je gaat ondersteunen bij een gezondere en gelukkigere versie van jezelf.
80% / 20% richtlijn
Een geweldige manier om dit toe te passen is de 80%/20% richtlijn. Hierbij eet je 80% van de tijd lekker gezond voedsel en af en toe (20%) iets dat in principe niet gezond is maar wel leuk en lekker. Zo krijg je én voldoende voedingsstoffen binnen, maar blijf je dit ook veel langer volhouden. Dat volhouden is uiteindelijk niet meer volhouden maar een gewoonte. Voedsel heb je nodig, dus hoe sneller je van voedsel je vriend maakt, hoe gelukkiger de vriendschap zal worden naarmate de tijd vordert!
8 comments
Fijne blog! Ik probeer ook volgens de 80-20 regel te leven, maar heb sinds de vakantie vorige week wel veel moeite om weer back on track te komen en voedsel idd niet als de vijand te zien. Ik ga mijn best doen!
Dank je wel voor wederom een hele goede levensles. Ook ik zie voedsel als mijn vijand waar ik elke dag tegen moet strijden. Ik denk dat het tijd wordt om dit gevoel los te laten.
Mooi geschreven.
Ik herken dit heel goed. Me schuldig voelen als ik iets “slechts” heb gegeten etc.
Gelukkig gaat het steeds beter om ook een keer te genieten van iets lekkers!
Nog een tip: eet verdeelt. Voor mij werkt dat veel beter. Na het ontbijt eet ik om de 2 uur iets. Een tussendoortje, lunch of diner. Dan is mijn buik minder opgezet en hoef ik geen honger te hebben. Daarbij drink ik sowieso een glas water.
Ik probeer dit ook te doen! Van het weekend ga ik lekker een weekendje weg met de familie waar ik lekker van ga genieten! Maar het is allemaal wel buffet, dus ik vind het nu al lastig om niet teveel te gaan eten alleen maar om het eten, dan voel ik me daarna ook niet lekker. Maar ik ga er gewoon open in en volop genieten met mijn familie 🙂
YES!!!!! SO TRUE! heeeeeeeeeel goed geschreven!
Erg interessant en inspirerend! Er zit wel een foutje in! Jaloeize in plaats van jaloezie 🙂
Dit is inderdaad veel beter vol te houden! Spijtig genoeg valt mijn 20% steeds op het moment als ik in mijne zetel lig, vlak voor ik ga slapen. Overdag heb ik geen moeite om gezond te eten, maar ‘s avonds begint die goesting en eet ik al mijn kasten leeg…… Misschien ook ideetje om dit op te lossen?