Misschien heb je wel eens gehoord dat wanneer je een craving hebt voor chocolade, dat je dan bijvoorbeeld een tekort aan Magnesium kan hebben. Echter is de wetenschap erachter niet zo simpel (1).
Want als dat zo zou zijn..
Dan zijn er voedingsmiddelen die véél meer Magnesium bevatten dan chocolade en waarom heb je daar dan geen craving naar? Een klein beetje gebakken spinazie (180 gram) bevat zowat 40% van je dagelijkse behoefte, maar deze spinazie is vast niet waar je trek in hebt als je een chocolade craving hebt, toch?
Normaal gesproken worden cravings gelinkt aan voedsel dat veel zout, suiker en/of vet bevat. Ons brein en onze smaakpapillen houden van zoet en zout voedsel.
Als je een intense craving voelt opkomen in de avond, vraag jezelf dan af wat de trigger hiervan zou kunnen zijn. Ik merk dat de meeste mensen zichzelf de volgende vraag zouden moeten stellen:
Heb ik genoeg calorieën gegeten door de dag heen?
Dit is meestal de belangrijkste factor die bijdraagt aan cravings later op de avond. Het kan zijn dat je de hele dag bezig bent met restricties en regels rondom eten. Eerder op de dag heb je ook meer discipline en wilskracht, hoe verder de dag vordert hoe minder wilskracht en discipline je hebt. Dit heeft onder andere te maken met de hoeveelheid keuzes die je maakt op een dag, hoe later op de dag, hoe meer keuzes je hebt gemaakt en je uiteindelijk ‘keuze moe’ wordt en je overgeeft aan makkelijke dingen die op kort termijn je een verzadigd gevoel geven: op de bank hangen, Netflixen en snacken.
Uit onderzoek is ook gebleken dat wanneer je jezelf restricties oplegt rondom eten gedurende de dag, dat je je aan het einde van de dag zo gelimiteerd voelt waardoor intense cravings ontstaan voor zout, suiker en vet (2).
Je lichaam heeft dan zoveel honger dat het niet meer rationele en goed doordachte voedingskeuzes kan maken. Ook zal het minder snel verzadigd zijn bij een grote portie. Daarbovenop komt nog dat je brein ook kan beginnen met het goedpraten van je behoefte van de craving want je hebt je de hele dag ‘goed’ gehouden met weinig eten en/of niet voedzaam eten.
Als je dit herkent, dan adviseer ik je om te beginnen met het zien van voeding als iets dat je dient te VOEDEN. Het is de brandstof voor je lijf om het leven te kunnen leven. Als je constant jezelf restricties oplegt rondom eten is de kans groot dat je juist cravings krijgt rondom de dingen waar je restricties omheen hebt en die cravings kunnen soms overslaan tot eetbuien.
Nog een paar vragen die ik je zou willen stellen:
Slaap je genoeg?
Mensen die niet voldoende slapen hebben meer kans op teveel te eten de volgende dag omdat dan hun verzadigings- en hongerhormonen uit balans kunnen gaan (3). Een ochtend en avondroutine proberen te krijgen kan al helpen om beter te slapen alhoewel er veel meer onderliggende factoren kunnen zijn aan slecht slapen. Het is in ieder geval goed om hier aandacht aan te besteden.
Ben je gestresst?
Leren omgaan met stress is fundamenteel voor je gezondheid. Als je manier om met stress om te gaan altijd is door te snacken, dan is het misschien tijd om een nieuwe vaardigheid aan te leren als je stress hebt.
Vermijd je iets?
Heb je ooit het hele huis van top tot teen schoongemaakt omdat je eigenlijk iets anders (moeilijkers, vervelenders) niet wilde doen? Om dat andere maar uit te stellen ga je iets anders te doen. Zo zit het vaak ook met onze emoties en eten. Zolang we ze niet onder ogen komen zoeken we afleiding en dat kan in de vorm van eten (3).
Tijd doorbrengen met je emoties, deze een plek te geven of hulp te zoeken kan dus helpen om geen cravings te hebben.
Weet dat cravings dus niet betekenen dat je zwak bent en geen discipline hebt. Je hele leefstijl heeft invloed op dit soort dingen en door zelfbewust te leren zijn en te kijken naar de rest van je leven, kun je héél veel informatie achterhalen om verder te komen, gezonder te leven en je eigen balans te vinden.