In een eerder artikel beschreef ik de voor- en nadelen van juicing: groente- en fruitsappen. Hier kreeg ik nog veel vragen over en besloot daarom om nog een artikel ter extensie van de vorige te schrijven. Want in mijn vorige artikel heb ik iets niet vermeld: smoothies. Behoren deze ook tot sappen en hebben ze dezelfde negatieve effecten?
Even een korte samenvatting van het artikel over juicing.
Fruit- en Groentesappen
Fruitsappen bevatten heel veel suiker, ook al pers je ze zelf. De hoeveelheid suiker wordt geconcentreerder omdat het in de vorm van een sap wordt en dit in één teug je lichaam binnen komt en dus ook in één keer je suikerspiegel omhoog brengt.
Groentesappen daarentegen doen dit niet of in mindere mate omdat er in groente niet zoveel suiker zit.
Smoothies
Smoothies hebben één heel belangrijk ingrediënt waardoor ik er een voorstander van ben geworden. En dat is: yoghurt. Yoghurt zorgt er namelijk voor dat de voedingsstoffen (en dus ook de suiker) vertraagd opgenomen worden. Je suikerspiegel gaat hierdoor dus niet één keer omhoog maar geleidelijker dankzij de yoghurt. Je herkent smoothies doordat ze vaak een pastelkleur hebben. Dit komt doordat de yoghurt die wit is de kleuren van het fruit zachter en lichter maakt. Ook zijn smoothies nooit transparant maar troebel, fruitsappen zijn vaker transparant (denk maar aan appelsap).
Dat is het grote verschil tussen sappen en smoothies. Een sap zou ik negen van de tien keer laten staan, een smoothie niet! 🙂
5 comments
Ik eet zelf geen zuivel, werkt het ook met olie door het fruit/groentesap? (Ik heb slowjuicer, dus kan niet iets er doorheen vermalen)
Dat werkt zeker! Je vertraagd daardoor de opname van de suikers, dus perfect!
Super interessante artikelen!!
Ik maak ook vaak smoothies met andere zuivel, bijv kwark of melk. Heeft dat hetzelfde effect als yoghurt?
Ik had nog wat kokosmelk staan uit blik en heb dat met een mango in mijn blender gemikt. Superlekker!! Ga ik ook nog eens gezonde ijsjes van maken voor de kinderen. Maar ik ben ook wel benieuwd hoe gezond dat nou eigenlijk was? Ik ga in ieder geval ook maar eens experimenteren met die groene smoothies waar velen zo vol van zijn, met een handje boerenkool/andijvie/spinazie, yoghurt en banaan e.d.
Ha Teni,
Ik neem af en toe een smoothie, met vooral groente en yoghurt, vanuit het idee dat ik dan inderdaad in één klap lekker veel groente binnen krijg. Een collega zag dat en zei dat het verwerken van rauwe groenten (zoals wortelen en bladgroente) geen enkele zin heeft omdat de vitamines en mineralen uit rauwe groente door de darmen niet kunnen worden verwerkt. Als dat zo zou zijn dan heeft het weinig toegevoegde waarde lijkt mij. Kun jij me wijzer maken? En een hartelijke groet!