“Laat het los”
Oh oké, zal ik doen. Loslaten. Hoe vaak horen we het en zeggen we het? Maar even serieus, hoe the F moeten we dit doen?
Is er een knop voor loslaten? Is er een zin die je uitspreekt waarna je hetgeen wat jou in de houtgreep houdt (misschien al wel voor jaren) automatisch loslaat? Kunnen we eens en voor al duidelijkheid krijgen over hoe je moet loslaten?
Om los te kunnen laten, moeten we dan niet eerst begrijpen wanneer we vooral niet aan het loslaten zijn? Denk aan de volgende voorbeelden:
- Ik heb gelijk en de ander heeft ongelijk.
- De ander leeft zijn/haar leven niet op de goede manier, hij/zij moet veranderen
- Mijn voorkeur is de beste, anderen zitten fout.
- Dit is wat ik wil, ik wil niet iets anders.
- Ik vind dit echt echt echt niet leuk, ik haat het.
- Ik zou iemand moeten hebben in mijn leven die van me houdt, een partner.
- Ik zou niet alleen moeten zijn.
- Ik zou geen overgewicht moeten hebben.
- Ik zou dit leven niet moeten hebben.
- Ik zou waardering moeten krijgen voor mijn werk, maar mijn baas doet het niet.
- Ik zou meer geld moeten verdienen.
- Waarom denken de mensen wat ze denken over mij, het is niet waar.
In al deze gevallen, en meer, is ons verstand gefixeerd op een bepaald standpunt en veroordelen we de ander. We zeuren en klagen. We zijn gehecht aan wat we willen en aan wat we niet willen.
Weet je waar dit allemaal toe leidt? Stress in je leven. Ongelukkig zijn. Boosheid, zelfs woede. Veroordelend zijn. Onszelf distantiëren van anderen. Gesloten zijn.
En het leidt naar een gesloten houding tegenover hoe mooi het moment nu is, zoals het is. Als je het loslaten wilt leren, dan heb ik een oefening voor je die je de hele dag door kunt beoefenen. Want zelfs wanneer we het zelf niet door hebben, houden we ons vast – of beter gezegd: klampen we ons vast – aan bepaalde standpunten. De hele dag door, ja.
Dit is hoe je het loslaten kunt oefenen:
Realiseren
Alles begint met het herkennen en realiseren. Herken dat je gestresst bent, boos bent op iemand, het gevoel hebt dat je gelijk hebt en de ander niet, klaagt over een situatie, niet open staat voor andermans standpunt, gespannen bent of iets uitstelt. Dit zijn allemaal hele goede signalen dat je je ergens aan vast houdt. Voel dit gevoel zo goed mogelijk.
Voel de spanning
Als je nog niet genoeg had gevoeld, mag je nu nog meer voelen. En daar bedoel ik niets zweverigs mee – herken dat irritante en knagende gevoel. Dat je iemand wil vertellen dat hij/zij fout zit en jij gelijk hebt. Dat je de situatie anders wilt hebben. Dat je vindt dat je iets niet verdient etc.
Het is een spanning die je misschien in je maag, je borst, je keel, schouders en/of je voorhoofd kunt voelen.
Ontspan de spieren
Als je deze spanning op deze fysieke plekken voelt, ga er dan met je aandacht naartoe en ontspan deze spieren bewust. Hoe? Door ze express eerst heel hard te spannen en dan in één keer ‘los te laten’. Dit kun je bijvoorbeeld doen door je schouders heel hoog op te trekken, alle kracht en spanning erop te zetten en dan in één keer te laten vallen (in ontspanning). Of probeer enorm te fronzen en daarna los te laten. Het fysieke en mentale gaan veel vaker gepaard dan je denkt, door zo bewust bepaalde spieren te ‘spannen’ en vervolgens los te laten helpt niet alleen fysiek, maar ook mentaal.
Andersom geldt het natuurlijk ook dat wanneer je mentaal spanning hebt, je bovenrug, nek en schouders bijvoorbeeld helemaal verstijven.
Kijk verder dan jezelf
Nu komen de moeilijkere opdrachten, omdat dit iets van je gaat vragen waar je misschien helemaal geen zin in hebt. Het is echter een heel belangrijk punt, je gaat jezelf namelijk uit het middelpunt halen. Uit het middelpunt van je eigen wereld en problemen. Kijk naar de wereld om je heen. Word je bewust van de ruimte om je heen, de mensen, de spullen, het licht, de geluiden. Word bewust van alles om je heen.
Oké, dat was niet zo heel moeilijk toch?
Stel jezelf open voor nieuwe mogelijkheden
Wanneer je je hoofd open stelt voor dingen, al zijn het de simpelste dingen zoals geluiden/geuren/objecten etc. in je omgeving, oefen je automatisch met het ‘open stellen’ en loslaten. Snap je wat ik bedoel?
Je traint je brein met hetzelfde gedrag dat je wilt aanleren, maar dan op behapbare dingen. Zo oefen je met het gedrag, je ‘versterkt de spier’ als het ware en kan het straks makkelijker toepassen op minder behapbare dingen, zoals gedachtes in plaats van objecten.
Het wordt dan een stuk makkelijker om je niet meer zo te fixeren op één manier – jouw manier, maar je leert open te zijn voor alles wat je niet kent. Misschien niet direct, maar geleidelijk aan wel. Oefening baart kunst.
Waardeer het moment
Nu je niet meer gefixeerd bent op je gelijk halen, bijvoorbeeld, kun je dan eindelijk in het moment leven. Je hebt je hoofd geleegd en ruimte gemaakt om dingen te zien zoals ze nu zijn, niet zoals jij wilt dat ze zijn. Als deze twee toevallig wel samen komen dan is dat natuurlijk alleen maar fijn. Maar houdt hier niet aan vast.
Open voor het niet weten
Als je kunt zien dat de mening van een ander over jou los staat van wie jij bent, is dat het begin van het loslaat-proces. Als je middenin de frustratie zit van hoe je leven zou moeten zijn en even om je heen kijkt om te zien wat er is, wie er zijn, welke dingen goed werken, heb je een begin gemaakt met loslaten.
Het is een kwestie van je hoofd trainen. Je mindset trainen. Trainen om jezelf niet vanuit jezelf te bekijken, maar vanuit een stipje in de wereld. Van bovenaf. Alle irritaties en frustraties zorgen ervoor dat je niets meer kunt zien van wat er allemaal om je heen gaande is maar je enkel gefocust blijft op dat interne rotgevoel.
Nu zijn er altijd situatie’s en scenario’s waar er sprake is van nood – dat is niet waar dit artikel over gaat. Dit artikel gaat in op de alledaagse frustraties die je hoofd op een negatieve wijze bezig (vast) houden.
Zo zonde van je tijd.
Dus stap naar voren met een gevoel van “Ik weet niet hoe het zou moeten zijn, maar who cares!”. Je weet niet of je gelijk hebt of niet en het maakt niet uit, je gaat geen waarde meer hechten aan gelijk hebben of niet, aan hoe het zou moeten zijn volgens jou etc.
Klinkt te simpel om te werken? Ik daag je uit om dit één dag eens te proberen. Het vergt aardig wat oefenen om het op een gegeven moment zonder bewust nadenken toe te passen, maar je kunt deze oefening op elk moment van de dag starten/uitproberen. Het kan helpen om een reminder te zetten op je telefoon om eens even af te vragen wat je voelt op dat moment en of je deze oefening al kunt uitproberen.
Wanneer we op deze manier leren oefenen met ons hoofd, verbreken we de oude patronen en gewoontes die ons negatief beïnvloeden en creëeren we ruimte om nieuwe positieve manieren van denken te ontdekken en toe te passen. Er zit zoveel positieve potentie in het leven. In mijn leven.
In JOUW leven.
Laat je niet tegenhouden door alles waar je hoofd zich aan vastklampt.
1 comment
Je hebt me weer mooi te pakken met dit artikel. Kan het op werk zo goed gebruiken nu het schooljaar net 2 dagen bezig is. Dank dank dank