“Je lichaam vertelt je wel of je moet rusten”
“Luister naar je lichaam”
“Let op de hongersignalen van je lichaam”
“Sta eens even stil bij of je lichaam vol zit of niet”
HOE DAN! Hoe luister je naar je lichaam? Welke taal spreekt je lichaam dan? Het is zo makkelijk nog niet als vaak wel vermoedt wordt.
Blablabla, in je hoofd
Onze gedachtes zitten vol. We zijn continu aan het denken over wat we moeten doen, of we het goed doen, welke stappen we moeten ondernemen, waarom bepaalde dingen gister niet lekker liepen, waarom het regent vandaag, hoe irritant het is dat je je andere sok niet kunt vinden, dat je straks nog boodschappen moet doen etc. etc. etc.
Lawaai dus.
En dan heb je ons, foodlovers, die ook nog eens een batch aan gedachtes hebben over eten en voeding. Die helemaal niets te maken hebben met ons verzadigingsgevoel. Maar alles met hoe we eruit willen zien, onze fitness doelen, ons gewicht, waar we trek in hebben, wat wel en niet zou moeten, wat lekker is etc. etc.
Dat maakt het dus knap lastig om te eten naar de behoefte van je lichaam. Vooral als je überhaupt niet stil staan bij je verzadigingsgevoel. Of zoveel lawaai hebt in je hoofd dat je niet eens weet wat je verzadigingsgevoel is? .. Ik schreef dit stukje een tijd geleden in een artikel en ik zal het hier nogmaals plaatsen, dit is namelijk hoe het bij mij in mijn hoofd ging een tijd geleden, een perfect voorbeeld over de vraag “wat je lichaam” je nou probeert te vertellen tussen alle chaos;
- Zal ik dat tussendoortje eten?
- Nah, ik heb niet echt trek
- Maar ik heb wel gesport en ik wil wel dat mijn glycogeen voorraad aangevuld wordt
- Hm, ja, maar ik wil toch dat calorie deficit creëeren aan het einde van de dag, dus kan ik beter net wat minder eten
- Oke, misschien iets met eiwitten zodat ik op zijn minst geen spieren ga afbreken
- Ach, die breek ik echt niet zo gemakkelijk af, en ik heb voornamelijk cardio gedaan
- Ja, moet ik dan niet juist even wat met koolhydraten eten
- Heb ik nou trek?
Ik stond dus niet eens stil bij het feit of ik trek had – wat mijn lichaam nodig had. Al die honderden regeltjes gingen door mijn hoofd en het leek wel alsof ik niet meer kon vertrouwen op mijn lichaam, maar wel kon vertrouwen op schema’s, voedingstips, en vooral adviezen van superfit-uitziende mensen.
Maar hoe luister je dan naar je lichaam?
En dit heeft te maken met een stukje vertrouwen in jezelf. Vertrouwen in dat jouw hoofd niet altijd de baas hoeft te zijn. Dit is in meerdere vlakken zo, kijk maar naar hoeveel mensen er tegenwoordig een burn-out krijgen, overspannen zijn, te kampen hebben met paniekaanvallen etc. etc. Allemaal voorbeelden waarbij mensen dachten dat ze er met hun hoofd wel bij konden terwijl hun lichaam allang signalen gaf dat het niet goed ging.
Nu weet ik dat het een ingewikkelde kwestie is omtrent het luisteren naar je lichaam omtrent verzadigingsgevoel als je dit nog nooit hebt gedaan. Dus laten we beginnen met een basis principe en vanuit dit principe uitbreiden in andere artikelen.
Het basisprincipe: kijk naar het grotere plaatje
Je kunt niet alles perfect doen omtrent je voedingspatroon. HET KAN GEWOON NIET. Waarom niet? Omdat er geen perfectie bestaat. Omdat jouw lichaam uniek is. Omdat de voedingswetenschap echt niet zo ver is. Omdat een fitness guru, maar één van de fitness guru’s is van de duizenden op deze planeet die allemaal zweren bij een ander soort voedingspatroon. Omdat elke dag anders is. Omdat je soms gewoon geen zin hebt om na te denken over je eten. Omdat je wilt dat je leven ook uit een beetje spontaniteit bestaat. Omdat je wijn gewoon vet lekker vindt zo af en toe. Omdat je graag vooruitgang boekt, maar niet altijd ten koste van je favoriete kaasjes (misschien 90% van de keren wel, maar die 10% niet).
Het basisprincipe is om te kijken naar het grotere plaatje. Probeer te begrijpen dat verandering in je lichaam over een periode van tijd gaat en niet van dag tot dag. Als jij in de 30 dagen die een maand heeft, 6 dagen “niet helemaal volgens de regels” hebt gegeten, dan betekent dat dus dat je freaking 24 dagen wél je best hebt gedaan met succes. Dat weegt tegen elkaar op. Al voelen die 6 dagen als ontzettend veel verkeerde beslissingen, het is niets vergeleken met die andere 24. Probeer een comfortabel gevoel te creëeren omtrent “buiten de lijntjes” eten, want geloof me, hoe sneller je je comfortabel voelt hierbij, hoe makkelijker je de draad weer oppakt en dus hoe beter je de balans zult vinden in je leefstijl.
Bonuspunt 1: je zult je doelen sneller bereiken.
Bonuspunt 2: je zult je doelen bereiken middels een gelukkige weg, in plaats van een ongelukkige, gefrustreerde weg.
Echt waar, ik beloof het je.
7 comments
Ik ben hier de laatste tijd veel over aan het lezen. Mindfull eating, intuitive eating etc. Want ik betrap mezelf er ook wel eens op. Zo van nou, ja Lot je hebt net ontbeten, je kan nog helemaal geen trek hebben, wacht nog maar even. Of, mmm ik zit eigenlijk nog helemaal niet vol/nog niet verzadigd, maarja, mijn bord is leeg. Ik probeer veel meer te luisteren naar mijn lichaam. Als ik de dag ervoor 12+ uur gewerkt heb (horeca=fysiek zwaar) dan is het logisch dat ik die dag erna meer trek heb. Ik heb dan gewoon meer brandstof nodig! Het is lastig, maar ik kom er wel:)
Ik ervaar hetzelfde wat Lotte hierboven (of onder?) zegt, alleen dan de dag na een heavy workout. Meer honger! En het is ook raar om te eten als je geen honger hebt maar er zijn wel weer 3 uur voorbij, moet ik dan wel eten? Mijn hoofd zegt dan ja, omdat mijn voedingsschema het zeg. Moeilijk om mee om te leren gaan 🙂
Zelfde geldt voor sporten in mijn geval: als ik echt heel moe ben, sla ik de workout over. Dan maar een keertje minder in de week. Forceren heeft ook geen zin toch? En des te meer zin heb ik morgen *hoop ik ;)*
Tof stuk weer!
Top artikel!! Je kunt zaken echt helder verwoorden, compliments 😉
Zo had ik van de week een omelet gegeten als lunch en ‘s middags was ik er nog zo verzadigd van dat ik eigenlijk geen behoefte had in een tussendoortje. Ja maar hallo ik eet dat altijd! En zou ik het niet toch moeten eten want ik heb toch nog meer voedingsstoffen nodig? Okee ja misschien wel. Maar heb ik echt trek? Nee! Moet ik dan eten? Nee! Okee… nou het scheelt dat ik toch een bbq heb, dat is dan wel mooi. Okee dan eet ik niets totdat ik op de bbq ben. Shit, dat duurt nog 2 uur, stel dat ik toch honger krijg? Pffff haha! Leuk die discussies in mijn hoofd haha ;). FIY, uiteindelijk heb ik niets gegeten en kon ik het prima volhouden tot aan de bbq haha
Hahah ja je beschrijft het idd precies zoals het in mijn hoofd ook kan gaan. poeh!
Dit was een heel fijn artikel om te lezen! Heb er weer wat van opgestoken:) liefs Inge
Dit is ZO herkenbaar!! Ik ben de hele tijd bezig met wat zou moeten en dat afwegen tegen wat mijn lichaam aangeeft. Alle informatie die ik over voeding en sport lees, leert me zoveel maar maakt me tegelijkertijd ook een beetje gek. Ik weet dat het niet perfect kan maar dat wil ik wel zo graag 😉
Maar, probeer ook juist te relativeren zoals jij op t eind van t artikel zo mooi doet. Fijn dat je dit bespreekbaar maakt! En voor je fijne blog 🙂