Uit onderzoek blijkt dat een teveel aan suiker bij kinderen kan bijdragen aan hyperactiviteit, gewichtstoename, obesitas en tandbederf (1).

Energiedrank

Aan de andere kant van het spectrum ‘drink-en-wordt-beter’ hebben we onder andere Red Bull, Monster en Bullit. Ze beloven dat ze je meer energie en uithoudingsvermogen geven met daarnaast ook mentale focus. De belangrijkste groep waar deze merken zich op focussen zijn tieners en studenten die vermoeid zijn door het studeren (eh..) of het hebben van een kater maar toch vroeg op moeten, naar school moeten, moeten focussen op de lesstof en toetsen moeten maken.

Deze drankjes bevatten ontzettend veel cafeïne (2), guarna (ook wel bekend als Braziliaanse cacao), taurine, ginseng (3) en vitamine B (4). Een klein blikje Red Bull bevat zo’n 27,5 gram suiker (ongeveer 7 suikerklontjes) maar wat vooral verontrustend is, is dat zo’n klein blikje 75mg cafeïne bevat.

Dit is gelijk aan een kopje koffie. Bedenk je dan eens dat je een kopje koffie neemt met 7 suikerklontjes en dan zo’n 3-4 per dag (in sommige gevallen zelfs veel meer). Deze drankjes zijn daardoor een perfecte combinatie van verslavende ingrediënten om je een enorme piek te geven in energie en binnen no time weer een daling. Die daling is vaak lager dan voordat je een energiedrankje dronk waardoor het verlangen naar energie extra hoog is bij zo’n daling.

Je wilt die boost blijven behouden en zo drink je blikje na blikje weg om gefocust te blijven op school, door te halen ‘s nachts tijdens het studeren, maar ook de borrelavond met je mede studiegenoten niet te missen. En zo kom je in een cirkel van verslaving terecht helaas.

De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt zelfs dat energiedranken een gevaar kunnen zijn voor de gezondheid (5). Logisch ook, teveel cafeïne draagt bij aan een hoge bloeddruk, hartkloppingen, misselijkheid, verminderde insuline gevoeligheid, overgeven, krampen en in extreme gevallen overlijden.

Zelfs het Amerikaanse leger ziet in hoe gevaarlijk het is en heeft zijn militairen geadviseerd om niet meer dan 200mg cafeïne elke 4 uur binnen te krijgen en niet meer dan 800 mg per dag (6).

Conclusie

Simpel gezegd zijn sportdranken en energiedranken niet geschikt voor kinderen die niet onder begeleiding zijn van een diëtist en een coach tijdens een sportwedstrijd. Hoe goed je als ouder ook wilt dat je kind presteert, is het aanbieden van een energie- of sportdrank zonder het etiket te begrijpen eerder schadelijk voor je kind dan nuttig. Om het nog niet eens te hebben over hoe deze drankjes je slaap kunnen verstoren en je mentale gezondheid in de war kunnen schoppen (angststoornissen en paniekaanvallen).

Het advies is om je kind water te geven of anders verse jus of kokoswater. Verse jus bevat vitamines en mineralen naast dat het suiker bevat. Kokoswater bevat een heel klein beetje suiker maar voornamelijk elektrolyten, die dus perfect zijn voor tijdens of na het sporten.

Ouders spelen een hele belangrijke rol in de gezondheid van de toekomst, dus hoe meer ouders gezondere producten eisen, hoe groter de kans dat deze er gaan komen.