Blij dat we in een tijd leven waar de mentale gezondheid steeds meer een plek krijgt in het algehele onderwerp ‘gezondheid’. We zijn er nog lang niet, maar misschien dat dit artikel middels een andere invalshoek laat zien dat wanneer je mentale gezondheid niet op orde is, eigenlijk niets op orde is.
Misschien voor de één een wake-up call, misschien voor de ander een nieuwe realisatie.
Struggelen met een mentale stoornis kan veel belemmeringen met zich meebrengen. Of het nu angst- of paniekaanvallen zijn, depressie of iets anders dat ervoor zorgt dat je dagelijkse leven belemmerd wordt en je hierdoor niet het leven volledig kan leven. Het is altijd nuttig om een stap terug te zetten en het belang van je mentale gezondheid opnieuw te evalueren. Hoe gaat het met je? Hoe voel je je? Met welk gevoel sta je op? Met welk gevoel ga je naar bed? Welke gedachtes heb je?
Een gezonde mentale staat laat een volwaardig leven toe
Angst en depressie kunnen ervoor zorgen dat je niet meer uit bed wilt, laat staan uit huis. Simpele taken zoals boodschappen doen, douchen of koken voelen als onmogelijk op sommige (misschien wel de meeste) momenten.
De kans dat we een risico nemen, op avontuur gaan, experimenteren met creativiteit of nieuwe mensen ontmoeten worden allemaal ontnomen. De angst en de donkere gedachtes nemen het over. Precies om deze reden kun je het leven niet volwaardig leven tot je (professionele) hulp zoekt om uit deze staat te komen.
Het is makkelijker gezegd dan gedaan, dat begrijp ik. Maar je verdient een volwaardig leven, je bent hier op aarde om dat te ervaren.
Een gezonde mentale staat laat oprechte connecties toe
Erop uit gaan zit er niet altijd in voor mensen die struggelen met hun mentale gezondheid. Niet alleen wordt de kans op het ontmoeten van nieuwe mensen lager, ook zorgt deze staat ervoor dat je bijna niet open staat om de ander aan te horen en te begrijpen. Als er geen wederzijds begrip en openheid is om te luisteren, dan kan er nauwelijks een band opgebouwd worden.
Je bent geliefd, meer dan je denkt en om deze reden zullen sommige mensen wél de tijd en moeite nemen je te zien en te spreken. Dat is waarom ze zeggen ‘je leert je echte vrienden pas kennen in slechte tijden’.
Het is ook tijd om jezelf zo hard lief te hebben om jezelf beter te gunnen dan je nu hebt en hulp te zoeken. Wanneer je op een fijne plek bent met je mentale gezondheid kunnen je relaties bloeien.
Een gezonde mentale staat laat gezonde keuzes toe
Je brein reageert bij beloningen en bij straf. Wanneer er een donkere wolk boven je gedachtes hangt, is het lastig om de gezonde keuzes te maken voor jezelf en je leven. Vooral voor in de toekomst. Dit resulteert vaak in korte-termijn keuzes die niet altijd gezond zijn voor je. Het grijpen naar ongezonde relaties, alcohol, drugs, bingen (eten of televisie kijken) en meer.
Je bent geen gedoemd persoon, je keuzes worden beïnvloed door die donkere wolk.
Een gezonde mentale staat laat een gezond lichaam toe
Na het lezen van de bovenstaande punten kun je misschien wel begrijpen dat het naar de sportschool gaan of een rondje hardlopen niet echt te doen zijn voor sommige mensen. Ik heb het nu natuurlijk vooral gehad over mensen die enorm lijden onder hun mentale gezondheid. Maar er zijn genoeg tussenfase’s waarbij je heus erop uit gaat, je boodschappen doet en meer – maar dat je eigenlijk altijd verdrietig of angstig bent diep van binnen (en dat nauwelijks iemand dit weet).
Er zullen dus genoeg fase’s zijn waarin mensen wel naar de sportschool gaan, maar nergens plezier uit halen. Je mentale staat beïnvloedt de cellen van je lichaam en dus ook je fysieke gezondheid in dat aspect.
Het is complex en het valt niet allemaal over één kam te scheren. Daarom benoem ik verschillende punten zodat je niet je eigen mentale struggels ontkent (of het gevoel krijgt dat ze niet echt zijn) en denkt dat het leven ‘gewoon zo is’.
Het gaat hier niet om het nastreven van ultiem geluk op elk moment van de dag. Denk maar niet dat alle mensen met geweldige foto’s op Instagram zich elk moment zo voelen. Dit gaat om het behalen van een nieuwe normaalwaarde.
Een normaalwaarde waarin je opstaat en blij bent met de kleine dingen: het zonnetje dat schijnt, de eerste kop koffie van de dag, een wandeling in de natuur, lezen, schrijven, lekker eten en meer.
Zoek hulp als je voelt dat dit artikel je raakt.
<3
5 comments
Auw. Na meer dan 30 jaar psychisch strugglen en hulpverlening raakt me dit. Ik denk dat ik het ook niet helemaal met je eens ben.
Er zijn genoeg mensen die mét psychische klachten tóch een volwaardig leven leiden, gezonde keuzes maken, oprechte connecties hebben en lichamelijk gezond zijn.
En… wat is ‘mentale gezondheid’? Is dat ergens ook niet een ‘schaal’ van bij wijze van spreken lichte onzekerheid tot ernstige angststoornis? Wie is er mentaal helemaal gezond?
Ik vind, als ik eerlijk ben, dit artikel wel een beetje té zwart-wit. Kun je wat meer omschrijving geven van wat die ‘normaalwaarde’ dan is?
Nog even ter verduidelijking wat ik bedoel: moeten dan eerst mijn problemen en struggles voorbij zijn, voordat ik een ‘volwaardig leven’ kan hebben? Mij spreekt de ACT (acceptance and commitment therapy) veel meer aan: Hoe kun je leven naar je waarden mét je beperkingen en je mogelijkheden?
In je artikelen hierover vind ik steeds liefde, zorg en gelukswensen voor anderen. Jij hebt dingen geleerd en daardoor dingen bereikt. Je komt steeds dichterbij waar je wilt staan en je wil dit zo graag voor iedereen. Ik vind dat iets heel moois. Dat je met wat jij leert, middels jouw site, wilt zorgen voor anderen. Deelt in hoe het kan zijn.
Echt volwaardig leven kan vind ik ook slechts dan als er mentaal geen gevechten, problemen etc zijn. Anders staat iemand niet helemaal aan dan wel open. Er zijn dan blokkades op de weg waardoor de mooie levensweg moeilijk en niet helemaal toegankelijk is. Mentaal niet en fysiek niet. Je loopt er wel op en soms hanteer je die blokkades beter dan anders, maar toch gaat veel energie naar het managen van de problemen die je ervaart waardoor de weg niet optimaal benut wordt.
Ik vind het voor mij, zelf ervaring hebbende met laten we zeggen enorm mentale disbalans door een eet- en dwangstoornis, een totaal herkenbaar artikel met precies de juiste nuances. Ook ervaar ik wat er gebeurt als de mentale gezondheid steeds beter wordt. Dan gebeurt wat jij oa schrijft. En als je dat mag ervaren… BLISS.
Maar wanneer voor mij dan die totaal gezonde mentale staat bereikt is… het blijft leren een aanpassen. Ik ben er zelf nog niet, kom er mss ook wel nooit, maar ik geniet van het proces en elk stukje mentale vrijheid dat ik win. Het is als onderweg zijnde naar een bestemming, terwijl ik onderweg ook al geniet. Zoiets.
Het op reis durven gaan met jezelf, is misschien wel het belangrijkste. De eerste stap…. zet hem.
Wat heb je mooi uitgelegd Femke! 🙏
Oh wat lief Ingrid! Dankjewel. 😚😚