Komt dit je bekend voor: Je probeert al een tijdje af te vallen, in het begin gaat het goed. Na enige tijd sta je wat stil, dus besluit je om minder te eten en meer cardio te doen, dit werkt ook weer aardig bij het afvallen. Opnieuw sta je weer stil na enige tijd en is je calorie inname nu wel erg laag geworden, je kunt nu ook nog maar een klein beetje cardio doen. Je bent moe, hongerig, je voelt je down en suf en hebt al helemaal geen puf om naar de sportschool te gaan. Het afvallen en het sporten zijn zo goed als stop gezet. De gedachte om nog minder te eten voelt als een nachtmerrie, maar je moet nog steeds wat afvallen.. Zucht.
Er klopt hier geen bal van in je hoofd. Minder eten en meer sporten moet ervoor zorgen dat je afvalt, toch? Dus waarom, komt dit harde werken niet goed tot zijn recht? Waarom val je niet meer verder af?
Hoe kan dat nou?
De reden dat je stil staat is eigenlijk heel simpel. Wanneer je je calorie inname verminderd, verlaag je ook meteen je stofwisseling. Je lichaam doet dit automatisch uit overlevingsdwang. Blijkbaar is er minder te eten, dus gaat je lichaam ook minder verbranden, zo kun je langer door op wat je hebt (vet, joepie!).
Omgekeerd diëten, wat?
Met diëten eet je (als het een “normaler” dieet is) zo’n 5oo calorieën minder dan je behoefte, waardoor je in het begin direct afvalt. Daarna kom je vanzelf stil te staan en word je bijna gedwongen om nog minder te gaan eten om vooruitgang te boeken.
Met omgekeerd diëten ga je, zoals de naam zegt, juist wat meer eten zodat je een sterkere “basis” hebt om te minderen in calorieën mocht dat nodig zijn. Het idee is simpel en de naam zegt alles. De bedoeling is dat je langzamerhand steeds wat meer calorieën toevoegt in je voeding tot je voor je gevoel lekker stabiel zit. Dus niet teveel eet maar ook geen honger hebt.
Het is best een eng idee voor veel mensen die willen afvallen. Dit zijn vaak mensen die al weinig aan het eten zijn om af te kunnen vallen en het idee van “omgekeerd diëten” klopt gewoon niet in hun ogen.
Geloof me, het werkt
Maar laat me je vertellen wat je kunt verwachten, en dit vertel ik uit eigen ervaring.
Je merkt direct een boost in je energie. Je motivatie schiet weer de pan uit en je kijkt weer uit naar je workouts. Door de dag heen ben je actiever omdat je meer energie hebt, waardoor je ook meer calorieën door de dag heen verbrandt (en laten we vooral niet vergeten dat je leven ook een stuk leuker wordt zonder honger). Je gewicht zal ook langzamerhand afnemen, tegen alle logica in. Voor je gevoel kan het niet, maar het werkt echt zo.
Natuurlijk, het is niet de bedoeling dat je bakken ijs en taart en chocolade naar binnen moet werken met de gedachte af te vallen. Dit gaat om mensen die al erg bewust bezig zijn met hun eten en afvallen en al een hele tijd stil staan waarbij ze ook al vrij weinig eten.
Of voor mensen die niet net wat meer durven te eten als ze honger hebben omdat ze willen afvallen. Geloof me, probeer het eens een maandje! Sport wel gewoon maar probeer erop te letten dat je géén honger hebt en om de 2 uur wat eet, eens kijken wat er dan gebeurd!
11 comments
Hoi Teni!
Interessant artikel, maar ik ben het er niet helemaal mee eens.
Natuurlijk is het zo dat te weinig eten nadelige gevolgen heeft voor de gezondheid, maar het is niet zo dat je metabolisme geheel stil komt te staan als je onder je BMR (Basal Metabolic Rate) gaat eten (met een tekort van 500 kcal, zoals jij beschrijft). Dat je lichaam gedurende de dag minder calorieën zal verbranden heeft inderdaad te maken met het feit dat je minder energie hebt, minder zin om te sporten, spiermassaverlies en het algemene gegeven dat een slanker lichaam minder kcal nodig heeft dan een dikker lichaam. Wanneer men 40% onder je BMR gaat eten, zal je BMR met ongeveer 10% afnemen. Daarentegen blijft er een tekort over van 30%, en zal je dus wel gewoon afvallen.
Wat ik probeer te zeggen is dat de beruchte ‘spaarstand’ die je beschrijft, vooral afhankelijk is van psychische factoren. Doordat je minder zin hebt om te sporten en zal je minder calorieën verbranden en een minder actief leven gaan leiden. Dit zal uiteindelijk ervoor zorgen dat je op een ‘plateau’ terecht komt en het idee hebt dat je niet meer afvalt. Het wil echter niet zeggen dat je lichaam niet meer kán sporten. Lees anders het volgende artikel eens:
http://www.myfitnesspal.com/topics/show/81391-starvation-mode-myths-and-science
Zie dit niet als kritiek, maar als aanvulling op je artikel. In wezen heb je immers gelijk, maar ik probeer uit te leggen dat dit niet voor iedereen geldt. Dat neemt niet weg dat meer dan 500 kcal onder je BMR eten zeer slecht is en nadelige gevolgen heeft voor je gezondheid.
Groetjes!
Hoi Liza!
Bedankt voor je comment 🙂 Ik snap je punt helemaal en bedankt dat je het artikel hiermee aanvult, ik denk dat het voor veel mensen goed is om te lezen.
Het is ook voornamelijk bedoelt voor mensen die minder zijn gaan eten, dan stil komen te staan (met afvallen) en vervolgens weer minder gaan eten en dus ook vaak een hongergevoel hebben, zoals ik in de inleiding beschrijf. Het is, zoals je zegt, ook het psychologische aspect dat erbij kom wat het vervolgens moeilijker maakt om gemotiveerd te blijven en verder af te vallen.
Ik heb niet beschreven dat je stofwisseling stil staat, puur dat het afvallen stil komt te staan. Er zit natuurlijk meer tijd tussen *minder eten* en *overlevingsfase*, het effect van minder eten en vaak honger hebben is negatief voor het afvallen op lang termijn. Op kort termijn zul je inderdaad afvallen, maar zul je vervolgens weer stil komen te staan na enige tijd.
Hopelijk lezen mensen deze twee comments erbij voor het geval het artikel niet volledig de belangrijke informatie dekte. Ben blij dat er kritische mensen meelezen en hun gedachtes, kennis en ervaring delen zoals jij doet. Ik zie het juist niet als kritiek, aangezien er véél te discussieren valt over gezondheid en voeding. Ik vind het alleen maar goed dat je dit bericht achter laat 🙂
Liefs,
Teni
Hoi Liza en Teni,
Ik ben sinds kort begonnen met het zogenaamde omgekeerde dieet. Dit na een studie bij EnergyLab (lichaams- en voedingsanalyse). Daar werd ik aangewezen om op basis van mijn bestaand voedingspatroon meer te gaan eten. Op die manier zou ik mijn metabolisme opdrijven en mijn vetpercentage verminderen. Het aantal kcal van dit voedingsschema bedraagt ongeveer 300-500 kcal boven mijn BMR.
Na enkele dagen voel ik me goed met hetgeen ik dien te eten zoals voorgeschreven, ook al vond ik het in het begin behoorlijk veel. Mede doordat ik vroeger wellicht onregelmatig at en niet echt de focus legde op de rest.
Bij de start werd ik gewaarschuwd dat ik wellicht in begin wat gewicht zou bijkomen maar op lange termijn zou vermageren. Nu ik ook aanvoel dat dat weldegelijk zo is, vraag ik me af of het omgekeerde dieet effectief wel een oplossing is om op middellange dan lange termijn ongeveer 10 kg te vermageren.
Ik neem me voor om het voedingsschema zeker drie maand te volgen en vervolgens te evalueren. Hopelijk heb ik dan al resultaat.
Dank je voor de feedback.
Groeten,
Wouter
Hoi Wouter!
Wat goed dat je dit deelt! En cool dat je het aan durft om af te vallen door eerst meer te eten en eventueel wat aan te komen. Ik hoop dat het voor jou het gewenste resultaat gaat geven.
Ik hoop dat je me op de hoogte houdt, lijkt me tof!
Liefs,
Teni
Hallo Teni,
ik ben een enorme fan van jou blog!
Ik ben afgelopen 3 jaar 35 kilo kwijtgeraakt enkel
met sporten en gezonde voeding. Ik ben hier dus ook enorm
hard mee bezig! Ik probeer elke week 5x minstens een uur te sporten.
Ik eet nu ongeveer al een halfjaar dit:
09:00 afslank eiwit shake
12:00 sla, tomaat, komkommer en light dressing
15:00 stukje fruit
17:00 yoghurt 0%
18:30u bord vol groenten met kip of vis
20:00u platte kaasje
en op zondag eet ik natuurlijk iets héél lekker!
Probleem is … in het begin ben ik natuurlijk wel wat kwijt
gespeeld met zo te gaan eten maar nu zit ik dus gewoon helemaal vast
op mijn gewicht en is het super moeilijk om nog iets kwijt te raken.
Terwijl ik eigelijk nog een 10 kilo zou willen afvallen.
HELP. Ik heb van meerdere mensen gehoord dat opnieuw
wat meer beginnen eten inderdaad kan helpen maar ik denk dat dit voor mij
psychologisch gewoon heel moeilijk is. En wat moet ik dan juist meer eten?
Ik vind in ieder geval al jou artikels héél erg leerrijk.
Vriendelijke groetjes,
Stefanie
35 kilo in 3 jaar? 5 x per week sporten en dat eten?
Echt super goed van je maar dat vind ik wel wat langzaam gaan ik ben 36 kilo afgevallen in een jaar elke dag sporten en dan geen dag dat je iets lekkers mag en ik at meer calorien en koolhydraten dan jij doet gek hoe het kan verschillen bij mensen zeg
Hoe zag jou eet schema eruit ongevert
Wat ben ik ontzettend blij dat ik deze site heb gevonden Onwijs bedankt top !!Vriendelijk groet.
Dit werkt echt! Op een gegeven moment at ik te weinig voor mijn lichaam(+- 1300 kcal per dag) en sportte ik 4-5x per week en zat daarna ook niet stil. Mijn gewicht bleef hetzelfde of kwam zelfs aan. ‘Honger’ stilde ik af en toe met snoep/chips.
Nu heb ik extra boterhammen/kwark met fruit toegevoegd en eet ik 5 tot 6 keer per dag (eerder 3 – 4 keer) en val ik af! Dit terwijl ik dezelfde sportfrequentie houdt. Ik heb meer energie om te gaan sporten en herstel ook sneller.
Mijn advies is: wees absoluut niet bang voor calorieën uit gezonde voedingsmiddelen zoals een boterham met pindakaas of een bak kwark met banaan. Je lichaam heeft het echt nodig!
Ik zeg altijd: een auto heeft ook brandstof nodig om vooruit te komen.
Hoi Teni,
Heb je toevallig een artikel waarin die zogenaamde spaarstand uitgelegd wordt? Waar baseer je het op?
Ik ben namelijk benieuwd naar hoeveel je dan uiteindelijk echt minder verbrand. Keiharde getallen zeg maar. 😉
Ik kan me namelijk niet voorstellen dat je ineens heel veel calorieën minder verband als je een tijdje aan het afvallen bent. Het wordt nogal makkelijk als excuus gebruikt merk ik als mensen even een tijdje niet afvallen.
Liefs Carlijn
Wat moet je ongeveer eten mee schema als je elke dag 5km hardloopt ik zit op 660 kcal Perdah en weet nu dat het veel en veel te weinig is