Ah de glutenvrije trend. Ik heb het gevoel dat deze al wat meer open gebroken is en dat de meeste mensen al wat beter begrijpen hoe het zit met gluten. In dit artikel wil ik kort in gaan op de aandoening coeliakie met vervolgens een dosis ontbijt inspiratie met volledig, 100% glutenvrije producten! Met als klapper op de vuurpijl een recept om zelf glutenvrij brood te maken!
Ik heb eerder een artikel geschreven over gluten en ook over tarwe waarin ik schrijf wat gluten is en waarom gluten gezien kan worden als “probleemfactor”. De medische reden die je kunt hebben om gluten te vermijden is de aandoening coeliakie, deze mensen kunnen vaak geen spoortje gluten verdragen.
Het feit dat mensen zich opgeblazen voelen door het eten van brood of afvallen als ze gluten gaan vermijden heeft vaak niet te maken met de gluten en is ook niet de achterliggende gedachte van deze post. Een opgeblazen gevoel of gewichtstoename door het eten van producten met gluten heeft vaak te maken met de overige ingrediënten van de producten, de macronutriënten en ook de bewerking ervan. Mocht je hier meer over willen weten dan adviseer ik je om die twee artikelen (hierboven gelinkt) eerst even te lezen.
Coeliakie
In dit artikel wil ik namelijk in gaan op het leven met coeliakie. Dit is namelijk een erfelijke aandoening waarbij er een immuunreactie in je darmen tot stand kan komen wanneer er gluten wordt gegeten. Je immuunsysteem veroorzaakt een ontstekingsreactie in je eigen darmen waardoor je darmvlokken afbreken en dat is toch echt wat anders dan mensen die gluten vermijden omdat ze er een platte buik van willen krijgen. Wanneer je darmvlokken afbreken, kun je minder goed koolhydraten, eiwitten en vetten opnemen waardoor je sneller ondervoed kunt raken.
Ik kan me goed voorstellen dat de mensen met deze aandoening enigszins blij zijn met al die mensen die ineens glutenvrije recepten posten want hey, dat betekende wel extra veel inspiratie voor hen! Maar aan de andere kant ook misschien in het hokje “ik wil afvallen dus ik vermijd gluten” werden gestopt, lijkt me frustrerend als je een serieuze aandoening hebt.
Waar zit gluten in?
De enige “therapie” voor mensen met coeliakie is glutenvrije voeding. Waar te beginnen? Denk je dan. Eerst even op een rijtje zetten welke graansoorten (en niet-graan soorten die je wel als vervanging kunt gebruiken) er glutenvrij zijn! Dat zijn bijvoorbeeld maïs, rijst, gierst, peulvruchten, amarant, quinoa, boekweit, aardappelen. En waar wél gluten in zit? Tarwe, gerst (let op; 1 letter verschil met gierst dat wel glutenvrij is;) ) , rogge, spelt, kamut, triticale en mogelijk haver (haver zonder het officiële glutenvrij teken bevat eigenlijk altijd sporen van gluten), haver is op zichzelf wel glutenvrij.
Dus, voor al die mensen met coeliakie (permanente overgevoeligheid voor gluten) hoop ik met deze post jullie attent te maken op een merk dat volledig glutenvrij is en echt ontzettend veel verschillende producten te bieden heeft. Zoals je hierboven al ziet, gaat het om het merk Schär. Van kant-en-klaar brood tot het meel waarmee je zelf brood kunt maken.
Fruit bars, crackers en ook koekjes (die ik meteen open heb gemaakt, haha oeps). Helemaal veilig voor mensen met coeliakie dus. Zelf ben ik aan de slag gegaan met het brood recept!
Glutenvrij brood maken
Wat heb je nodig?
- 500 gram broodmix van Schär of andere glutenvrije meel
- 610 ml lauw warm water
- 10 gram gist (ik heb droge gist gebruikt)
- 10 gram olie (ik heb olijfolie gebruikt)
- halve theelepel suiker
- snufje zout
Doe het meel + gist bij elkaar in een kom. Als het geen droge gist is kun je dit met een halve theelepel suiker en 100 ml lauw warm water eventjes met elkaar mengen en 15 minuten laten staan. Vervolgens gaan meel + water + gist + suiker + zout bij elkaar. Ik meng dit eerst eventjes met een vork voordat ik de mixer pak.
Eerst een minuutje op de laagste stand mixen, vervolgens doe ik er de olie bij en mix ik dit zo’n 3 tot 4 minuten op een hoge stand tot het wat luchtiger wordt. Dit gaat in een “brood” vorm of gewoon een cakeblik zoals ik heb gebruikt. Deze heb ik van binnen bedekt met bakpapier, scheelt schoonmaakwerk en je brood/cake komt er altijd heel uit. Strijk de bovenkant glad, leg er een vochtige theedoek op en laat dit 30 minuten staan. Je kunt over 15 minuten de oven gaan voorverwarmen op 190 graden Celcius, wel op een stand waarbij er van boven en onder hitte wordt afgegeven. Het brood heeft bij mij 60 minuten in de oven gestaan.
En dit is het resultaat!! Ooooooooohhhhh het was heet maar ik moest en zou er meteen van proeven.
Alle producten van Schär die je voorbij ziet komen in de foto’s zijn helemaal glutenvrij. En qua smaak moet ik heel eerlijk zeggen dat ik niet veel verschil merk. De koekjes, de crackers, de fruit bars (ja ik heb alles inmiddels geproefd onder het mom van “testen” haha) smaken net als niet-glutenvrije producten haha.
Ik kreeg een aantal boekjes en foldertjes bij alle producten en ik was werkelijk verbaasd over hoeveel producten Schär wel niet heeft, en allemaal glutenvrij. Lijkt me echt een fijne uitkomst voor veel mensen. Je kunt de site checken voor meer informatie. Op smulweb staat trouwens ook een speciale pagina die Schär heeft laat bouwen met bloggers, redactionele teksten een poll etc! En laat het me vooral weten als je vragen hebt! Tijdens mijn studie hebben we onder andere coeliakie uitgebreid behandeld!
2 comments
Wauw wat is dat brood prachtig mooi gerezen! Dat lukt mij nooit zo goed:(
Mooi brood Teni,
Ik eet de gluten vrije crackers van het AH huismerk, erg lekker. Ik vind de crackers van andere merken vaak een beetje te zoet.
Leuke website!
Groetjes