Taarten gaan er bij mij altijd in. En al helemaal als ik ze zelf maak. Deze keer een glutenvrije chocolade cheesecake! Mocht je het toetje moeten verzorgen deze kerst, dan is dit een tip! Vooral als er iemand is met een gluten intolerantie in de familie, zij zullen je dankbaar zijn 🙂
Let wel, dit recept focust zich geheel op glutenvrij en niet op andere allergenen of voorkeuren (suikervrij of lactose-vrij bijvoorbeeld), maar je kunt recepten altijd een beetje aanpassen naar wens mocht je dat willen!
Ik heb twee kleine taartjes gemaakt, maar het recept is voldoende voor 1 grote taart (doorsnede 24 cm). Wat heb je nodig?
Voor de bodem:
- 100 gram glutenvrije biscuitjes, ik heb die van het merk Schär gebruikt
- 55 gram boter
- 25 gram cacao poeder (geen choco poeder, maar echt cacao)
- 30 gram suiker
Voor de vulling:
- 250 gram ricotta
- 200 gram roomkaas (mon chou)
- 150 gram suiker
- 50 gram cacao poeder
- 125 gram zure room
- 2 eetlepels glutenvrije bloem/meel
- 2 eieren
- scheutje vanille extract
Voor de glazuur:
- 3 eetlepels cacao poeder
- 4 eetlepels zure room
- 4-6 eetlepels suiker
- 2 eetlepels boter
Als garnering kun je frambozen of bosbessen of wat je maar wilt gebruiken!
Verwarm de oven vast voor op 175 graden Celsius
We beginnen met het fijnmalen van de koekjes voor de bodem. Dit kan in een keukenmachine, maar ook gewoon in een (stevig) zakje!
Smelt de boter in een pan
Doe vervolgens de fijngemalen koekjes, cacao, suiker en boter bij elkaar in een kom of in een keukenmachine om te mengen. Ik heb hier de keukenmachine gebruikt.
Als de bodem ingrediënten goed met elkaar gemengd zijn, verplaatst je dit naar je bakvorm en druk je het plat met de bolle kant van een lepel.
Doe dit zo’n 8 – 10 minuten in de voorverwarmde oven
Vervolgens is het tijd voor de vulling! Ik begin met het losmaken van de mon chou met een vork
Daar doe ik de suiker bij
Vervolgens de ricotta, zure room en vanille extract, nog steeds gebruik ik een vork
Als laatste nog de eieren. Als ik echt niet meer kan mengen met een vork, ga ik over op een garde
Tijd om de cacao en bloem toe te voegen.
Ik heb ook weer van Schär deze glutenvrije bloem gebruikt. Op de kop open gemaakt, oeps.
Als je mengsel deze textuur heeft, is het helemaal goed!
Doe het mengsel in je bakvorm waarin de bodem al lichtelijk is afgekoeld
Dit mag vervolgens de oven in voor zo’n 40 minuten
Eenmaal uit de oven is dit het resultaat. Laat hem nog even afkoelen voor je hem uit de vorm haalt.
Tijd voor het glazuur, doe de ingrediënten hiervoor in een pannetje en zet dit op een laag vuur tot alles begint te smelten. Meng het geheel door elkaar met een vork en je glazuur is klaar!
Daar gaan we.. Recht vanuit de pan, op de taart.
Ik vind het een mooi effect geven als de druppels van de zijkant afglijden.
Bij beide taartjes heb ik bosbessen gebruikt als garnering.
En zo ziet hij eruit als je er een stuk vanaf snijdt! Eetsmakelijk!
Bekijk ook de speciale pagina van Schär waar de andere bloggers ook hun glutenvrije recepten delen.
6 comments
Oh, dit ziet er zó onwijs lekker uit. Ik blijf maar naar mijn beeldscherm staren haha!
Verdorie! Dit ziet er echt heerlijk uit… Ik zal mijn vriendin even lief aankijken en vragen of we deze morgen gaan maken 😉
Oeh dat ziet er goed uit! Zou je de suiker voor stevia kunnen vervangen?
Ha Teni,
Ik ben nu je taart aan het maken, maar sta met een probleempje in de keuken. Wanneer je de vulling maakt staat er maak de mon chou los en doe daar de suiker en boter bij, maar ik zie nergens hoeveel boter. Hopelijk kun je snel reageren, want ik sta letterlijk met mijn short aan nu haha.
Groetjes,
Anouk
Ha Anouk!
Ik hoop dat ik snel genoeg ben haha. Super bedankt voor je oplettendheid, bij de vulling hoeft geen boter dus ik heb het gauw uit de tekst weggehaald!
Sorry sorry sorry!
Hopelijk is het op tijd 🙂 En oja, zal het heeerlijk smaken!
Liefs,
Teni
Ja je bent op tijd! Ik was door gegaan met de volgende stappen (gelukkig).
Bedankt voor je snelle reactie! 😀