Voedzaam én feestelijk, wat wil je nog meer? Ja dat het lekker is natuurlijk. Dit is voor mij echt een heerlijke feestmaaltijd bomvol lekkers wat tegelijkertijd voedzaam is. Ik heb dit recept zo gemaakt dat je de ingrediënten hier en daar kunt aanpassen naar je eigen smaak waardoor je hoe dan ook eindigt met een voedzame quinoa feestbowl!
Alle ingrediënten mag je sowieso aanpassen qua hoeveelheid, het is geen taart die zal mislukken, het is een avondmaaltijd die met iets meer of minder van bepaalde ingrediënten nog steeds zal slagen!
Wat heb je nodig voor 2 personen?
- 100-200 gram ongekookte quinoa
- 1/2 blokje bouillon
- 150 gram diepvries doperwten
- 2-3 wortels
- 1/2 courgette
- 1 blikje kidney bonen of kikkererwten
- 1/2 grote zoete aardappel
- 1/2 komkommer
- 4-5 cherry tomaten
- Sap van 1 citroen
- klein bosje munt
- klein bosje koriander
- peper en zout naar smaak
- kruiden naar smaak; paprika poeder, kurkuma, komijn, kerrie
- olie om in te bakken
Optioneel:
- Radijsjes of rode ui
Verwarm de oven vast voor op 180 graden Celsius en snijd de zoete aardappel in stukjes. Leg een velletje bakpapier op de ovenplaat en verspreid hier de zoete aardappel op. Gebruik 1 eetlepel olie over de stukjes zoete aardappel en ga vervolgens los met je lievelingskruiden. Voor mij is dat een zakje “tajine’ kruiden van de Lidl, maar ik ben ook gek op komijn, paprika poeder, peper, zout en wat kerrie voor over de zoete aardappel.
Hussel de aardappelen een beetje zodat ze allemaal bedekt zijn en plaats dit in de voorverwarmde oven voor 30-40 minuten, afhankelijk van hoe sterk je oven is.
Kook de quinoa volgens de verpakking en doe er een blokje bouillon bij. Haal de quinoa van het vuur als hij ‘fluffy’ is geworden. Afhankelijk van hoe je de quinoa hebt gekookt kan het zijn dat je hem moet afgieten, dat is geen probleem!
Verhit wat olie in een koekenpan en bak hier de doperwten en wortels (in stukjes gesneden) in. Voeg als laatste de courgette en kidney bonen of kikkererwten toe. Voeg peper en zout naar smaak toe.
Snijd de komkommer en tomaat in kleine stukjes en doe dit in een apart schaaltje, doe hier wat citroen, peper en zout naar smaak overheen.
Als alles klaar staat, dan is het tijd om je bowl samen te stellen. Je kunt alles netjes een eigen plekje geven op je bord, maar je kunt het ook bij elkaar gooien en lekker husselen – zie de foto’s voor beide opties!
Je kunt het geheel nog toppen met wat radijsjes of rode ui – allebei heel lekker voor een extra bite. Strooi er als laatste wat gesneden koriander en munt overheen en je maaltijd is klaar! Tijd om aan te vallen! Hieronder nog een paar verschillende opties:
- In de koekenpan: Je kunt alle soorten groente gebruiken die je wilt, denk aan broccoli, aubergine of diepvriessperziebonen.
- Bij de komkommer en tomaat: je kunt hier ook wat gesneden rode biet bij doen – of het helemaal vervangen met wat gesneden bieten.
- De quinoa is een perfecte plantaardige eiwitbron met alle essentiële aminozuren, deze zou je kunnen vervangen met couscous, bloemkoolrijst of zilvervliesrijst – maar dan mis je de aminozuren. Je kunt de quinoa ook aanvullen met andere soorten ‘rijst’.