Jep het is eindelijk weer zover! Een recept voor zoetigheid en dan volgens de Teni standaarden. Wat zijn die? Nou, ik wil altijd wel een een recept posten die net anders is dan de “gewone” recepten met tarwebloem, tafelsuiker, boter etc. Daar zijn er namelijk talloze van en ik vind het steeds een uitdaging om dit soort recepten te maken die nog lekker zijn ook 🙂 Bij deze dus de pindakaas koekjes! Let op, ze zijn niet knapperig, maar wel lekker zacht 🙂
Disclaimer: met suikervrij bedoel ik zonder tafelsuiker. Ik ga niet voor de honderdste keer uitleggen hoe dit zit/hoe ik mijn titels in recepten bepaal etc. Zoek gerust op de term “suikervrij” rechtsboven op mijn site en je komt allerlei artikelen tegen waarin ik haarfijn uitleg waarom en wat ik suikervrij noem. 🙂 Op naar het recept!
Wat heb je nodig voor 12 koekjes?
- 1 rijpe banaan
- 3 eetlepels pindakaas
- 1 eetlepel ahornsiroop (of andere zoetmaker)
- 150 gram amandelmeel / kamutmeel / kastanjemeel
- halve theelepel bakpoeder
- chia zaadjes ter decoratie
Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius.
Eigenlijk is het heel simpel, doe alle ingrediënten bij elkaar in de keukenmachine en zet hem aan, lol.
Deze plakkerige structuur is perfect!
Velletje bakpapier op de ovenplaat
En omdat “het deeg” zo vreselijk plakkerig is gebruik ik twee lepels. Een eetlepel om mee te scheppen en een theelepel om het uit de eetlepel en op de bakplaat te krijgen
Het enige dat je dan nog met je handen dient te doen is het platdrukken, zo bespaar je één en al plakkerigheid aan je handen.
Chia zaadjes, puur ter decoratie. Je kunt ook iets anders gebruiken hoor.
Duw ze wel een beetje in de koekjes, anders vallen ze er af nadat ze de oven uit zijn gekomen (kuch, zoals bij mij).
Na 15 minuten in de voorverwarmde oven zijn de koekjes klaar! Laat ze niet te lang in de oven staan, anders krijgt de pindakaas een beetje een bittere smaak.
Ik adviseer je om de koekjes te verplaatsen naar een koude ondergrond, dan koelen ze sneller af.
Vol voedingsstoffen, goede vetten en zoetheid uit een banaan en een klein beetje ahornsiroop (of honing of wat je maar wilt). Helemaal verantwoord dus, haha.
Smakelijk!
16 comments
Leuk bedacht! Smaakt dit nog erg naar pindakaas? Ben geloof ik zo’n beetje de enige die geen enorme pindakaas fan is.
Oeh lekker! Dit ga ik van de week maken 🙂
Wat lekker! Ik heb helaas geen pindakaas in huis, wel cashew-amandelpasta…moet vast ook lukken!
Ooh ziet er goed uit. Ik ga het een keer maken. 🙂
Hoe gezond is pindakaas eigenlijk? Wat is de gezondste versie?
Als Belg ben ik niet zo gekend met pindakaas en weet nooit goed wat ervan te denken:-)
Superlekker, alleen om het suikervrij te maken moet je wel pindakaas zonder suiker kopen. Die heb je bij de biowinkel en is heel lekker, smaakt wel anders dan normale pindakaas.
@JessyL Sowieso het best om bio pindakaas te kopen, omdat pinda’s vaak veel pesticiden bevatten.
Pindakaas van de Jumbo is onze favoriet, en zonder suiker!!!
Gebruik dadels als zoetstof, lijkt me ook lekker.
Argh jammer dat ik niet van pindakaas houdt. Wel heel leuk bedacht!
Om het nog iets verantwoorder te maken kan je ook eigen gemaakte pindakaas gebruiken. Ongezouten pinda’s in de keukenmachine net zo lang malen dat de olie uit de noten vrijkomt en het smeuig wordt. Heerlijk!
Uiteraard kan je ook amandelen of andere noten vermalen tot een pasta..
In plaats van ahornsiroop, kun je ook agavesiroop gebruiken:). En qua meel gebruik ik speltbloem. I LOVE THESE!!
Woohoo, heb ze net uit de oven gehaald. Het beslag zag er iets anders uit dan bij jou op de foto’s (misschien te weinig pindakaas bedenk ik me, het beslag is wat lichter van kleur). We gaan beleven hoe het smaakt straks, ben zeer benieuwd!
Zou je ipv een keukenmachine ook de blender kunnen gebruiken? Of is die niet krachtig genoeg?
Ze zitten nu in de oven! Nu maar afwachten haha… heb er wel water bij toegevoegd, want anders wou het beslag zich niet binden… laat je wetenhoe ze smaakten!
Hooooop dat het lekker was!
Heel leuk recept. Vraagje; zou je het ook kunnen maken met speltmeel toevallig?
Grtjs